Muriel Oonincx
Muriel Oonincx Ouderschap 4 apr 2018
Leestijd: 5 minuten

19 (verrassende) geheimen van gelukkige gezinnen

Gelukkige gezinnen delen een aantal gewoonten die leiden tot minder stress, minder ruzie en meer gelukkige momenten samen. Bruce Feiler schreef een verrassend boek waar Famme graag een hapklare samenvatting van maakte.

Gelukkige gezinnen

In plaats van te gaan praten met opvoeddeskundigen en louter psychologen gooide Bruce het over een andere boeg. Zijn anti-opvoedboek voor ouders (zoals hij het zelf noemt) schreef hij met behulp van de inzichten van vredesbetogers, game developers en welja ook een ‘seks’ moeder uit Connecticut (VS).

Ook houdt hij niet van lijstjes, maar wij bij Famme wel, dus uit het boek van Bruce: ‘The secrets of Happy Families’ destilleerden wij 19 geheimen. Niet vertellen aan Bruce, hè.

Ga naast je partner zitten bij belangrijke besluiten

Wetenschappers ontdekten dat mensen die naast elkaar zitten sneller bereid zijn om samen te werken dan als je tegenover elkaar of zijdelings van elkaar zit.

Een hecht gezin ontstaat door te beginnen met dit ene ding

Dim het licht

Gedimd licht kan mensen een relaxed en veilig gevoel geven en daarmee zouden ze opener zijn in gesprekken.

Breng generaties bij elkaar

Onderzoek wijst uit dat kinderen die veel weten van de successen en mislukkingen van familieleden zelf veerkrachtiger zijn en beter met stress kunnen omgaan.

Creëer een zachte ondergrond

Uit een studie van MIT, Harvard en Yale blijkt dat mensen flexibeler en toegeeflijker zijn als ze op een zachte(!) ondergrond zitten. Denk aan een lekker kussentje onder de bibs of een heerlijke zachte bank. Moeilijk gesprek? Denk zacht, zachter, zachtst.

24/7 met het hele gezin thuis? Zo zorg je toch voor een beetje me-time

Vraag oma op bezoek

Opa en oma zijn de grote troef van de mensheid betoogt evolutionair antropologe Sarah Blaffer. Moeders die een deel van de kinderopvang/zorg met hulp van grootouders oplossen krijgen kinderen die later minder stress hebben en zich beter weten aan te passen.

Speel het ‘goed&fout’ spel

Tijdens het diner vertelt elke familielid tijdens het eten wat ze leuk (goed) aan de dag vonden en wat ze niet leuk (fout) vonden. Op deze manier leren kinderen meer empathie en solidariteit te ontwikkelen omdat ze toekijken hoe familie ups en downs openlijk bespreekt.

Neem een soldaten mentaliteit aan

Militair Jason McCarthy omschrijft het zo: Op momenten dat je eigen agenda in conflict komt met die van je familie heb je een keuze te maken. Je kunt je tegen anderen keren of kiezen voor toenadering. Gebruik conflict als een kans om familie loyaliteit te tonen.’

Maak een drie kolommen planning voor klusjes

Maak een schema met drie kolommen en benoem ze: ‘To Do’, ‘Work in progress’ en ‘Afgerond.’ Terwijl een familielid werkt aan de klusjes schuiven ze op van kolom 1, naar kolom 2 en verder. Je krijgt geheid twee keer zo veel gedaan, zegt Jeff Sutherland, auteur van ‘The Agile Manifesto.’

11 x lessen die je moeder je leerde en waar je naar had moeten luisteren…

Verwerp rigiditeit

Door flexibel te zijn kom je een stuk verder op het gebied van ochtendrituelen, maar ook technieken die je gebruikt voor het inspireren, vermaken en opvoeden van je kinderen.

Zet sport in op een positieve manier

Er is een belangrijke rol weggelegd voor ouders bij het opbouwen van positieve ervaringen met sport. Geef kinderen nooit het gevoel dat ze het niet goed gedaan hebben. Zeg liever iets over het doorzettingsvermogen en de inzet dan dat je het missen van een punt gaat benadrukken.

Kom vaak samen als familie

Regelmatige familie bijeenkomsten geven de mogelijkheid om de aandacht te vestigen op specifieke gedragingen. Door in een veilige omgeving met elkaar problemen te kunnen bespreken creëer je de kans op grote verbetering, zegt David Starr, auteur van het stuk ‘Agile practices for families.’

Schoonouders als draken? Dit is hoe je er het beste mee omgaat

Maak je niet druk om hét familie diner

Hang niet te sterk aan het verplichte eten aan tafel met de familie. Het past vaak niet in het drukke leven van gezinnen en dan kom je in een situatie waarin je in slechts tien minuten echt dingen kunt bespreken.

Voor de rest gaat het om recht zitten, ellebogen van tafel en eet je bord leeg-taferelen. Verplaats de goeie gesprekken naar andere momenten. Het ontbijt, het vaste weekend diner of het half uurtje voor het slapen gaan. Neem de tijd maar pin je niet vast.

Last van de darmen na bezoek aan je schoonouders? Dat kan wel kloppen

Laat je kinderen hun eigen straf kiezen

Ouders hebben de neiging om de kinderen orders te geven. Wij bepalen! Makkelijk en wij weten wat goed is voor ons kind. Maar het werkt eigenlijk nooit.

Uit hersenonderzoek blijkt dat kinderen die hun eigen doelen stellen, schema’s maken en zichzelf evalueren, meer controle over hun leven nemen. Laat kinderen hun eigen beloning en straf kiezen. Je zult vroeg moeten beginnen om je kinderen de vaardigheden bij te brengen om goeie beslissingen te nemen.

Spiegel elkaar tijdens ruzies

Tijdens ruzies is er een groot verschil in gelijkwaardigheid als de houdingen te erg verschillen. Partners die een power-houding aannemen (denk hoger zitten, voeten omhoog, achterover leunen) voelen zich vaak superieur. Partners die een ondergeschikte houding aannemen (lager zitten) zijn defensiever. Ongelijkwaardigheid is een slecht uitgangspunt.

Ga niet met je ogen rollen

Onderzoekers bekeken jarenlang bewegingen bij stellen. Wenkbrauwen omhoog trekken, lippen samentrekken, neus optrekken en ga zo maar door. Na jaren werd er terugkoppeling gevraagd en de stellen gaven duidelijk aan dat het rollen van de ogen spanningen in het huwelijk veroorzaakt.

Maak kringetjes

Mensen gaan veel socialer met elkaar om als ze elkaar aankijken. In grotere groepen, bij families dus ook, werkt dat door in een kring te gaan zitten. Ga dus liever in een O vorm zitten dan in een L vorm of een V.

Stop met JIJ zeggen

Zeg: ‘We moeten stoppen met bekvechten’ in plaats van jij… Door wij te gebruiken kataliseer je een mogelijk ‘gevecht’ en je geeft direct je eigen aandeel aan.

Vermijd moeilijke discussies tussen 6 en 8 ‘s avonds

Twee psychologen uit Chicago ontdekten (dat hadden wij ze ook kunnen vertellen) dat de twee uurtjes aan het eind van de dag de meest stressvolle zijn. Ouders komen uit werk, kinderen zijn moe. Niet het moment om even iets duidelijk te gaan maken. Skippen dus dit tijdsslot voor discussies.

Beperk ruziën tot 3 minuten

De belangrijkste punten in een argument of discussie worden in de eerste drie minuten gemaakt. Daarna wordt het herhalen en dan vaker op een steeds hoger stemniveau. Niet zo zinvol, dus.

4 Manieren om met verschillende normen en waarden in het gezin om te gaan

Alle tips zijn getest door gezinnen. Je mag ze negeren of toepassen. Het is niet alles of niks. Het zijn slechts een aantal van de vele tips die Feiler verzamelde om jonglerende jonge gezinnen te helpen meer balans en geluk te brengen.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zaterdag het beste van Famme in je mailbox 🙆🏻‍♀️

Begin je weekend goed met de mooiste verhalen van Famme

Reageer op artikel:
19 (verrassende) geheimen van gelukkige gezinnen
Sluiten