Redactie
Redactie Persoonlijk 25 november 2016

19 redenen waarom een grote broer vet cool is

Een grote zus hebben, heeft zo zijn voordelen. Daar waren jullie het massaal mee eens. Maar een grote broer… Je buddy, de man die je leert omgaan met andere mannen, je hard maakt, waarmee je tv kijkt zonder te lullen. De knuffelbeer waar niemand aan mocht zitten. Godsamme, wat is het hebben van een grote broer toch fijn!

Zie hier 19 redenen waarom het vet cool is, zo’n oudere broer:

1. Je kijkt nergens gek van op

Een voetbal door het raam? Het alfabet boeren? Een tennisracket tegen je hoofd? Een wc bril die nog omhoog staat? Ach, dat beschouw je als iets heel normaals.

2. Je hebt geleerd wat anger management inhoudt

Vrouwen zijn over het algemeen nogal fel. Gauw op de teentjes getrapt en gooien voordat ze er erg in hebben gemene opmerkingen op tafel. Mocht je ooit lopen snauwen over wat jullie gaan kijken vanavond en jij daar een groot probleem van maakt, dan loopt je grote broer gewoon heel wijs de kamer uit. Hij heeft geen zin in dat vrouwengedoe. Probleem opgelost.

3. Je bent een kei in discussiëren

Hoeveel punten hebben jullie al wel niet bediscussieerd. Wie mag er voorin? Wie gaat de kaart kopen voor de trouwdag van je ouders? Ook als je geld wilde lenen van je grote broer, ging je gris in onderhandeling. Het bankmanagement heb je compleet onder controle.

Samen discussiëren

4. Je bent gewend aan grote porties

Een oudere broer in huis telt voor twee wat eten betreft. 8 broden per week die erdoorheen gaan, is niet opmerkelijk. En als jullie een keer pizza gingen eten met z’n tweeën, bestelde hij er gerust drie. Waarvan twee voor hem. Dit heeft er wel voor gezorgd dat je precies weet hoe je boodschappen inkoopt als je samenwoont met een man.

5. Ze hebben altijd het perfecte antwoord als je weer eens luduvudu had

‘Ik zei het al vanaf het begin.’ Je oudere broer heeft namelijk zijn huiswerk gedaan voordat-ie je lover bij jullie thuis zag komen. En dat leverde af en toe afkeurende blikken op. Hij zou nooit of te nimmer aardig tegen ‘m doen, als-ie ‘m van het begin af aan al niet mocht.

6. Je moeder was vaak extra blij met je

Je vader en je broer keken naar voetbalwedstrijden, terwijl jij en je moeder de stad in gingen om eens flink te winkelen. Daarbij vinden moeders het fijn om girltalk te hebben in plaats van het continu over termen als ‘rechtsback’ en ‘buitenspel’ te hebben.

7. Je voelt je veilig

Je oudere broer is in jouw ogen groot. Hij beschermt je en je kunt hem altijd om hulp vragen. Hij vondt z’n kleine zusje soms echt wel irritant, maar stond altijd voor je klaar.

8. Het is je beste vriend

Jullie zijn samen opgegroeid, hebben samen je jeugd doorgebracht, je ouders voor de gek gehouden en hebben aan één woord genoeg. Als je ouders weer eens zaten te kibbelen, sloeg-ie gewoon een arm om je heen.

9. Hij was je eerste vriend

Hoogstwaarschijnlijk is het de eerste mannelijke figuur geweest in je leven, waarmee je kon spelen.

10. Jij blijft voor altijd zijn kleine zusje

Hij nam je misschien niet altijd even serieus. Of hij vond je soms een beetje lastig. Toen je in de pubertijd kwam, werd je ingewikkeld. En toen-ie je zag trouwen, pinkte-ie een traantje weg. Je blijft voor altijd zijn kleine zusje.

11. Hij is sterk in jouw ogen

Ging je weer eens verhuizen? Jij belde hem. Moest er een wasmachine geplaatst worden? Jij belde hem. Ikea-kast met honderdduizend schroeven? Jij belde hem.

12. Je keek het relatieproces al vroeg af

Toen-ie voor het eerst een vriendinnetje mee naar huis nam, was jij getuige. Zijn eerste break up? Jij was daar. Hoorde je gemorrel in het sleutelgat op vrijdagavond? Jij hebt ‘m voor het eerst dronken horen thuiskomen.

13. Jij praatte al middelbare school slang, terwijl je nog op de basisschool zat

En je wist welke muziek cool was. Je vriendinnen kwamen daarom ook graag bij jou over de vloer.

14. Zijn vrienden werden jouw vriendjes

Hoe je het ook went of keert, een oudere broer brengt altijd wel leuke gasten mee naar huis. En ontkent nou niet, dat er nooit een fling is ontstaan tussen jou en een van hen.

15. Werd je getreiterd? Dan stond jouw grote broer binnen no-time klaar

Hoe durfden ze, die schoften die jouw rugzak uit het raam wilden gooien? Je liet het maar gebeuren, want je broer zou wel eens even een kijkje komen nemen.

16. Hij was altijd goud eerlijk

Tot in den treure. Zo noemde-ie je geregeld ‘panda’, als je had geëxperimenteerd met make-up. En keek naar je uitgaansoutfit alsof-ie water zag branden. Dat-ie je ook best aardig vond? Dat mompelde-ie. In z’n hoofd.

17. Je vriendinnen kwamen graag bij jou, voor je broer

Je vriendinnen hadden nog maar weinig oog voor jou, zodra ze de deur binnenstapten. Met twinkelende ogen en hier en daar een grapje probeerden ze zijn aandacht te trekken. Erg? Welnee, je was apetrots dat je zo’n broer had.

18. Jullie konden elkaar soms niet luchten of zien, maar de band bleef sterk

Hij was soms echt vervelend. Maar dan ook echt. Hij treiterde je. Hij liet een scheet in je gezicht. En hij rukte de haren van je pop eruit. Een duw hier en daar was ook niet onbekend. Maar hé, jij was ook wel eens zijn kleine irritante zusje die hem als eerste jende. We geven ‘m in dit opzicht, groot gelijk. Hulde aan alle grote broers!

19. Het is altijd fijn om op een mannelijk figuur te bouwen, die ouder is dan jij

Nu je ouder bent en ieder een eigen leven hebt opgebouwd, zien jullie elkaar misschien niet meer zo veel als eerst. Toch is het een fijn idee dat je ‘m altijd om advies kan vragen. En dat jullie mooie herinneringen delen voor het leven. Dat pakt niemand jullie meer af.

Lees hier ook het artikel 16 redenen waarom een grote zus het grootste cadeau ooit is.

Reageer op artikel:
19 redenen waarom een grote broer vet cool is
Sluiten