Susan Dalstra
Susan Dalstra Kinderen 2 nov 2018
Leestijd: 4 minuten

Hoe voed je 2 totaal verschillende kinderen op zonder gek te worden?

Hoe werkt het ouderschap als je de moeder bent van twee totaal verschillende kinderen die eígenlijk allebei om een net iets andere opvoeding vragen?

Een makkie

Jourdan dacht dat het moederschap easy peasy was toen ze haar dochtertje kreeg. Het meisje luisterde en deed alles waar Jourdan om vroeg. Maar toén werd haar jongste zoon geboren en was niets meer hetzelfde.

‘Ik ben nu bijna vijf jaar moeder. Toen ik alleen nog mijn dochter had, had ik het moederschap helemaal onder de knie. Ze sliep als een droom. Ik kon borstvoeding geven als een pro. Ze luisterde naar alles wat ik zei en slikte het als zoete koek. Als ik zeg dat ze geen ketchup moet knoeien omdat ze een witte jurk draagt, zegt ze: ‘oké mama’. Ik had het gevoel dat deze baan waar ik m’n hele leven al van droomde daadwerkelijk m’n roeping was. Ik durf te zeggen dat ik het het grootste deel van de tijd een makkie vond.

Time-out

Toen, twee maanden voor haar verjaardag, kwam haar broertje ter wereld. Dat is het moment waarop mijn kleine perfecte wereldje, het wereldje waarin ik de beste moeder ooit was, in elkaar stortte. Een beetje zoals de kaars die mijn zoon vorige week door de kamer smeet. Ik deed dezelfde dingen die bij zijn zus prima werkten. Ik droeg hem in dezelfde draagzak. Ik zwachtelde hem hetzelfde in. Ik zette hem in dezelfde time-out stoel. Het maakte allemaal niets uit. Hij sliep niet. Hij hield niet van knuffelen.

Nu is zij 5 en hij 2. Als ik haar zeg dat ik teleurgesteld in d’r ben, huilt ze krokodillentranen. Als ik hem hetzelfde zeg, moet hij lachen. Altijd. Hij gilt en rent weg op openbare plekken terwijl hij het bestek door een restaurant smijt. Zij is mijn lieve meisje, hij is mijn vat spontaniteit. Een mentale inzinking voorkomen is nu een stuk lastiger. Ik heb geleerd dat ik hen beide op twee totaal verschillende manieren moet behandelen.

Geduldig

Ten eerste: geen enkel kind is hetzelfde, dus het is belangrijk hun persoonlijke behoeftes uit te vogelen. Wees geduldig met jezelf. Je zal het niet altijd in een keer goed doen. Je zal niet altijd je geduld kunnen bewaren. Je zal niet altijd worden uitgeroepen tot moeder van het jaar. Het goede nieuws is dat die prijs niet eens bestaat. Je doet je best. Je bent ook maar een mens.

Doe je research. Dit zijn jouw kinderen n hen leren kennen is cruciaal. Wat drijft ze? Wat maakt ze verdrietig? Waarvan worden ze boos? Door na te denken wat de intrinsieke reactie van kinderen triggert, begrijp je beter hoe je het best met ieder kind kan omgaan.

Opstandig

Zet ze op de eerste plaats. Dat lijkt vanzelfsprekend, maar is knap lastig als je bloed kookt en je naar een kind kijkt dat precies het tegenovergestelde doet wat je vraagt. Dat is het moment waarop je je probeert te verplaatsen in je kind. Bij kinderen heeft iedere emotie een startpunt. Als mijn man de hele week heeft gewerkt, kan mijn dochter opeens opstandig worden en gedraagt ze zich heel anders in de twee uur die ze met haar vader heeft voor ze naar bed moet. Waarom doet ze dat? Waarom alleen bij hem? Het antwoord is simpel: onze kinderen willen gewoon aandacht. En aandacht is aandacht, ook als het negatief is. Als je er zo naar kijkt, vallen veel dingen op z’n plek. Ze lokken een reactie uit. Dus als je tijd voor je kind neemt, een boek voorleest, met je dochter over haar favoriete programma’s praat of je zoon een kus op z’n voorhoofd geeft als hij zich onmogelijk gedraagt, kun je dat veranderen.

Grote gevoelens

Onthoud dat het ook mensen zijn. Kleine mensjes met grote gevoelens. Ze zijn niet rationeel, realistisch, nuchter of diplomatiek. Het ene moment hebben ze misschien meer van je nodig dan anders. Het is aan jou om met ze te levelen, ze in de ogen te kijken en de dingen ze niet zeggen te horen. Mijn dochter vindt het leuk om met me te schilderen terwijl we kletsen over school. Mijn zoon speelt graag met magnetische blokken terwijl hij dieren identificeert en mij agressieve kusjes geeft.

Tijd is alles. Zoveel mogelijk daarvan aan je kinderen geven, kan alles veranderen. Het kan een hectische dag een stuk draaglijker maken als je beseft dat een kind er niet op uit is de boel te vernietigen, maar ze grote harten en grote gedachtes hebben die net zo hard als wij proberen lief te hebben en geliefd te zijn. Ken je kinderen. Weet wat ze verschillend maakt en waarin ze op elkaar lijken. En hou hoe dan ook van ze.’

Ook interessant: het verschil tussen boosheid bij kinderen volwassenen.

Verschillen jouw kinderen veel van elkaar? We zijn benieuwd! 

 

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zaterdag het beste van Famme in je mailbox 🙆🏻‍♀️

Een goed begin van je weekend met de mooiste verhalen van Famme