Redactie
Redactie Kids 19 okt 2016
Leestijd: 5 minuten

20 bijster bijzondere meisjesnamen voor je baby

Lijstjes met babynamen zijn hot, en daarom kom je er op elke website die zich ook maar enigszins met ouder- en babyzaken bezighoudt vandaag de dag wel eentje tegen. Of meerdere zelfs, zoals op Famme.

Vaak categoriseren we lijstjes, zoals mooie Franse, Keltische, uniseks of Middeleeuwse jongensnamen. Dit keer doen we dat niet, en is de verzamelnaam ‘gewoonweg mooie meisjesnamen’ waar je misschien zelf (nog) niet aan gedacht had. Kortom: gewoon een handjevol namen waar wij op de redactie erg enthousiast van werden.

1. Fiene

Afkomstig van Josephine of het meer Nederlandse Josefien. Een superleuke afkorting, ook als Fien. Enige kanttekening is dat je meisje, wanneer ze zich in een Engelstalig land voorstelt, waarschijnlijk uitkomt op ‘Hello, I’m Fine!’ (‘Hoi, het gaat goed met me’)

2. Tess

Eén van de betekenissen van de naam is ‘zomer’ – alleen om die reden al een perfecte naam. Andere betekenissen zijn ‘oogster’ en ‘jager’. Een verkorting van het meer gangbare Tessa, maar zonder die ‘a’ is ‘ie net een tikkie stoerder, misschien.

3. Isabella

Komt veel voor in landen als Italië, Zweden, Noorwegen, Denemarken, Roemenië en Nederland. Afgeleid van Isabel, en van oorsprong de naam van veel koninklijke figuren in Engeland, Frankrijk, Portugal en het Romeinse Rijk. De afkorting ‘Bella’ is ook leuk!

4. Romy

Ook te spellen met een ‘i’ – Romi. Komt in Nederland minder voor dan bijvoorbeeld in Engeland, Amerika en Duitsland, maar is ook weer niet heel ongebruikelijk. Oorspronkelijk afkomstig van Rosemarie of Rosemary.

5. Brechje

Ik geef het toe: toen ik zwanger was, was dit de ‘werknaam’ van onze dochter. Een week voor haar geboorte bedacht ik ineens dat ik haar in het echt ook zo wilde noemen, maar uiteindelijk deden we dat niet. Een ietwat ‘ouderwetse’ naam die ‘de stralende’ betekent. Kan ook met een ‘t’ ertussen: Brechtje. Ik vind ‘m nog altijd schitterend, ware het niet dat het in het buitenland voor de nodige tongstruikelingen kan zorgen.

LEES OOK: 17 x namen waar je kind het in het buitenland lastig mee kan krijgen.

6. Zoë

Betekenis: leven. Een prachtige naam, die iets heel mysterieus heeft. Je kunt ‘m ook op de Engelse manier spellen: Zoey.

7. Fadoen

Kan ook gespeld worden als ‘Fadoun’, en betekent ‘de toegewijde’. Geeft het idee van een oosterse prinses. Misschien iets te exotisch als je zelf Brenda of Jacqueline heet, maar hoeft allerminst een belemmering te zijn.

8. Kate

Is de laatste jaren – met name in Engeland – weer razend populair geworden, uiteraard met dank aan de bijzonder charmante vrouw van de koning-to-be.

9. Pippa

Iets over het jongere zusje van Kate en een heel goed gevormde kont die een paar jaar de wereld rondging. Maar bovenal: een leuke, speelse doch stoere naam.

10. Marie

Net als Brech(t)je kwam deze vooral vroeger erg vaak voor, toen mensen zich nog eerder door het geloof lieten leiden bij het kiezen van een naam – Marie was logischerwijs een buiging naar de heilige maagd Maria. Anno nu is het religieuze aspect bij veel mensen minder dominant, maar vinden we Marie, Mary of Maria gewoon een mooie naam.

11. Madee

Vroeger zat er een Madee op mijn school, en ik heb de naam altijd onthouden, zo mooi vond ik ‘m. Betekenis: ‘de liefde waardig’ of ‘Gods liefde’. Met of zonder goddelijke liefde is ‘ie prachtig.

12. Robyn

Of Ruby, of Rubia. Supermooie namen, allen afkomstig van de edelsteen.

13. Nubia

Het is dat de dochter van een vriendin al zo heet… Afkomstig van een stam die in een regio ten zuiden van Egypte woont. Een vertaling van het Egyptische woord voor ‘goud’.

14. Féline

Faeline/Féline betekent letterlijk: ‘de heer geneest’ of ‘vruchtbaar’, maar ook ‘gelukkig’ of ‘geluk brengende’. Je kunt ‘m ook tamelijk drastisch inkorten naar Fé. Ook mooi: Fae, Faey of Fay, wat ‘fee’ betekent.

15. Lola

Bij sommige mensen klinkt Lola een tikkie ‘sexy’ in de oren, waarschijnlijk deels te danken aan Lolo Ferrari (let op: daar staat niet Lola, maar Lolo). Wat veel minder mensen weten is dat Lola een liefkozende vorm van het Spaanse Dolores is, dat ‘lijdende’ betekent. Volgens de Nederlandse etymologie betekent Lola ‘zorgzaam’.

16. Charlie

Stoer, kort, lekker internationaal en bovenal een hele leuke naam. Volgens de overlevering is het een mannennaam – al was het maar omdat dat ook de letterlijke betekenis is (‘man’, ‘kerel’). Maar al decennia ook heel normaal als meisjesnaam, onder meer als verkorting van Charlotte – maar ook opzichzelfstaand.

17. Gaby

Te herleiden tot Gabrielle (ook een leuke naam!), en met een van oorsprong betekenis die ‘naar boven’ leidt: ‘kracht van God’. Zowel voor jongens als meisjes een superleuke naam.

18. Hadewych

Letterlijke betekenis: strijdster. Je kan ‘m op meerdere manieren spellen, bijvoorbeeld als Hadewijch, Hadewich of Hadewig. Het is uit dit rijtje zonder meer een van de ‘oudere’ namen, maar nog altijd een bijzondere naam. Let wel: niet even soepel of populair buiten de landsgrenzen.

19. Alexis

Een van oorsprong Griekse naam die zowel aan meisjes als jongens gegeven werd. Alexis betekent letterlijk ‘de beschermer’, maar volgens sommige overleveringen specifieker: ‘de afweerder van mannen’. Dat laatste aspect zal waarschijnlijk bij toekomstige vaders goed in de smaak vallen. Ook mooi: Alexia, Lexi of Lexine.

20. Indira

In het Sanskrit betekent Indira ‘schoonheid’. Maar daarnaast ook de naam van de eerste vrouwelijke premier van India: Indira Gandhi (1917-1984).

NB: Zoals je hebt gemerkt heeft dit lijstje een lichte voorkeur voor ‘korte’ namen, omdat dat ook de trend van de laatste jaren is. Waarschijnlijk omdat mensen het vaak niet leuk vinden dat namen altijd afgekort worden tot iets wat ze niet bedoeld hadden als naam, kiezen ouders vaak voor kortere namen (die niet of moeilijk af te korten zijn).

Valt het je op dat ouders hun kinderen de laatste tijd steeds ‘raardere’ namen geven? Klopt, en wel hierom.

Hoofdfoto: lesfleursandover

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zaterdag het beste van Famme in je mailbox 🙆🏻‍♀️

Begin je weekend goed met de mooiste verhalen van Famme

Reageer op artikel:
20 bijster bijzondere meisjesnamen voor je baby
Sluiten