Susan Dalstra
Susan Dalstra Persoonlijk 21 feb 2018
Leestijd: 3 minuten

‘Dit zou de 20-jarige ik zeggen over mijn leven als veertiger nu’

Als je in de twintig bent, weet je zeker: ik word later nooit zo’n bakfietsmoeder. Als ik moeder word, ga ik nog steeds iedere week naar de kroeg, heb ik urenlange liquid lunches met vriendinnen en sjans voor tien. Dan komt de realiteit wel even hard aan. 

Hautaine twintiger

Schrijver Christine Burke weet nog dat ze als tiener de dag dat ze veertig zou worden, vreesde. Inmiddels is het zover en heeft ze wel wat te zeggen tegen die licht hautaine twintiger die ze ooit was.

‘”Terwijl ik me op de bank nestel in mijn favoriete yogabroek en de tv aanzet, besef ik opeens dat het zaterdagavond is. Ik besefte ook dat het me niks kon schelen dat ik in de huiskamer zat op wat ooit de spannendste avond van de week was. Dit is hoe ik weet dat ik nu een volwassene ben”, schrijft de moeder.

10x Dit zijn de moeders die je op het schoolplein tegenkomt

Glas wijn

“Mijn 20-jarige ik zou zich doodlachen om het aanzicht van mij op de bank met een glas wijn en drie aflevering van The Bachelor. Maar de 40-jarige ik kan het niks schelen dat de 20-jarige ik mijn yogabroek uitlacht. Want ik vind het geweldig om in de 40 te zijn.

Toen ik in de 20 was, verkondigde ik stellig dingen die ik nooit zou doen op m’n veertigste. Ik zou nooit zo’n oude vrouw worden die op zaterdagavond op haar bank zat en niks had te doen. Ik zou me niet laten vastleggen, ik zou de hele wereld over reizen en ik zou nooit in een stationwagen rijden. NOOIT.

Vandaag de dag moet ik daar toch even op terugkomen. Gelukkig maar.

6x zo’n moeder zou je niet worden (maar ben je nu toch!)

Maat 40

“Het zou de 20-jarige ik verbazen dat ik nooit meer op de weegschaal kijk. Ik heb maat 34 ingeruild voor maat 40 wat betekent dat ik wijn kan drinken en nog steeds in m’n broeken pas.

Het zou haar verbazen dat ik voet bij stuk hou en op professioneel gebied opeis wat van mij is. Het zou haar verbazen dat ik zeven marathons heb gelopen.

Maar baby’s, gigantische moederheupen en het verlangen om weer enigszins je verstand te krijgen drijven een moeder wel om van huis te rennen.

Mijn 20-jarige ik zou snuiven om de grote SUV en met haar ogen rollen om mijn carpoolschema. Ze zou blij zijn dat ik nog steeds sta te rocken op Jon Bon Jovi omdat sommige dingen gewoon nooit veranderen.

Ze zou getroost zijn door de gedachte dat ik een blijvende liefde heb gevonden na jaren daten met mannen die me niet verdienden.

Dat blijvende liefde niet rozen, diners bij kaarslicht en nachten onder de dekens betekent. Het betekent samen kots opruimen om 2 uur ‘s nachts en weten dat hij niet wegloopt.

Toontje lager

Mijn 20-jarige ik zou als ze heel eerlijk is, stiekem toegeven dat haar 40-jarige zelf het best heel goed voor elkaar heeft. En dat ze een hoop heeft om naar uit te kijken.

Ze zal waarschijnlijk ook een toontje lager zingen als ze hoort dat seks alleen maar beter wordt als je de 40 bent gepasseerd, omdat je meer zelfvertrouwen hebt. Ze realiseert dat ze niks te vrezen heeft en de beste jaren nog moeten komen.

Ik maak met liefde ruimte voor haar op de bank, maar ze is waarschijnlijk te druk met plannen maken om ergens te dansen. Dat is prima. Ik ben er voor haar wanneer ze er aan toe is.”

Forever young: 7x tekenen dat je moeite hebt met ouder worden

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Scary Mommy

Iedere zaterdag het beste van Famme in je mailbox 🙆🏻‍♀️

Begin je weekend goed met de mooiste verhalen van Famme

Reageer op artikel:
‘Dit zou de 20-jarige ik zeggen over mijn leven als veertiger nu’
Sluiten