Redactie
Redactie Kids oktober 26, 2016

20 x onvervalste oerhollandse jongensnamen

De reacties op het lijstje 25 x ‘gewoon mooie jongensnamen’ varieerden van ‘mooie namen, leuke inspiratie!’ tot ‘meen je dat nou, noemen mensen hun kind echt zo?’ En ook: ‘die van ons staan er niet op, want wij hebben ze echt oerhollandse namen gegeven’.

Bedankt voor de tip! Deze week gingen we dus back to basic, terug naar het Hollandse oergevoel. Met als resultaat: een mooie reeks oerhollandse jongensnamen. Want wat je van ver haalt is uiteindelijk nooit zo lekker als datgene wat de boer niet kent, toch? (of zoiets).

1. Joep

Om af te trappen met een mooie, oud-Hollandse naam met een ietwat religieuze betekenis: ‘God zal toenemen’. In 2015 werden er in Nederland maar liefst 279 Joeps geboren. Welkom allen!

2. Noud

Oorspronkelijk afkomstig van Arnoud. Maar nu komt de aap uit de mouw: Noud is vele malen populairder, want die naam stond vorig jaar maar liefst op de 23ste plek van meest populaire jongensnamen, tegenover een ietwat magere 929ste plek van Arnoud. De betekenis is gelijk: adelaar.

3. Kees (of Cees)

Zo’n typische naam die een tijdje ‘uit de gratie’ was, maar de laatste jaren bezig is aan een comeback. Met een k (Kees) staat ‘ie op de 185ste plek; Cees bezet de 790ste positie.

4. Maas

Een bijzondere betekenis: tweeling. Notering: 316. Superstoere naam.

5. Bas/Bastiaan/Sebastiaan

Een populaire: Bas stond vorig jaar op de 76ste plek, Sebastiaan is 147ste en Bastiaan is van de drie het minst populair, die kwam op de 376ste plaats binnen. Bas, Bastiaan en Sebastiaan betekenen allemaal hetzelfde: ‘aanbeden’.

6. Bram

Vader van veel. Waarschijnlijk een verbastering van het Bijbelse Abraham en dus niet zo oerhollands als anderen in dit lijstje, maar voor deze keer rekenen we ‘m goed. En uit deze rij zonder twijfel de meest populaire: hij staat maar liefst op de 13de plek – er werden er vorig jaar 521 geboren!

7. Gijs

Op de redactie is Gijs een van de favorieten, en ook van een heleboel andere papa’s en mama’s: hij staat namelijk 24ste op de 2015-ranglijst. Betekenis: ‘stralende pijl’ en ‘helder’.

7. Piet

Misschien vandaag de dag een wat omstreden naam, en vandaar ook dat er vorig jaar maar zes Piet-en in Nederland ter wereld kwamen. Daarnaast nog een drietal jongetjes met de naam Pietro. If anything, dan is het vooral Pieter – die blijft relatief onverminderd populair (104de plek op de ranglijst).

8. Harm/Harmen

Een mooie naam die ‘heldhaftige krijgsman’ betekent. Harm is van de twee wel de populairste: die staat op de 714de positie, wat zoveel betekent als dat er vorig jaar ‘slechts’ 17 Harm-en in Nederland bijkwamen. Plus: 12 nieuwe heldhaftige krijgsmannen in wording met de naam Harmen (#929) die datzelfde jaar het levenslicht zagen.

9. Pijke

Oké, ik zeg er eerlijk bij dat ik werkelijk waar geen idee heb wat niet-Nederlanders van deze naam maken, maar Pijke is een mooi oerhollands exemplaar dat ‘rots’ en ‘bewezen’ betekent. Desalniettemin niet overmatig populair– er werden er vorig jaar in het hele land slechts 13 aangegeven. Dat is er welgeteld eentje meer dan Harmen.

10. Hidde

Met z’n 74ste plek op de lijst een firm favourite, hoewel de oorspronkelijk niet helemaal Hollands is – meer Germaans. De oorspronkelijke naam is mogelijk Hild geweest, dat ‘strijd’ of ‘moedige held(in)’ betekent.

Lees ook: 25 x ‘gewoon mooie’ jongensnamen

11. Karel

Wist je dat Karel in feite ‘kerel’ betekent? Wij houden ervan. Ouders anno nu ogenschijnlijk niet overmatig, de naam werd vorig jaar aan slechts 25 jongensbaby’s gegeven.

12. Bart

Betekenis: zoon van de aarde. Al jarenlang een graag geziene naam op geboortekaartjes, gewoon omdat ‘ie mooi, stoer, lief, leuk en lekker kort is.

[source id=”attachment_121952″ align=”none”][/source]

13. Obbe

Vind ik persoonlijk een geweldige naam, van oorsprong Fries. Bijzonder: de Nationale Verzekeringsbank vertelt me dat er in heel 2015 geen enkele jongen met die naam geboren is (maar wel een Obbo). Kan iemand asjeblieft het tegendeel bewijzen?

14. Niek

Deze ‘overwinnaar van het volk’ heeft (nog) niet het namenregister overwonnen: er werden er vorig jaar 70 geboren (#212). Iets ‘hipper’ misschien is Nicky, maar dan ben je niet meer zo oerhollands bezig.

15. Hendrik

Over echt oer- en oudhollands gesproken, in dat kader scoort Hendrik hele hoge ogen. Betekenis: heerser van het thuisland (daar ga je al). Positie: 118. Aantal nieuwe Hendrikjes in 2015: 142.

16. Gerben

Van dit lijstje een van de minst populaire, wellicht deels te wijten aan het feit dat ‘ie – zoals stiekem ook een aantal andere namen in deze serie – tamelijk lastig uit te spreken is over de grens. We vinden ‘m pas op de 1044ste positie terug; Nederland mocht helaas vorig jaar slechts 10 nieuwe Gerbens welkom heten.

17. Sybren/Syb

Friese namen: je moet ervan houden (wij wel). Sybren is van de twee meer in trek – betekenis: zwaard van de overwinning. Sybren staat op de 750ste plek; Syb op de 1850ste plek. Met andere woorden: als je kleine Syb in een winkelcentrum kwijtraakt en vervolgens heel hard zijn naam roept, kun je er donder op zeggen dat hij de enige is die reageert. Ook niet onbelangrijk om mee te nemen in de overweging.

18. Pim

Ik kan er niks aan doen dat ik bij de naam Pim al snel aan een cocktail denk (en ja, daar hoort nog een extra ‘m’ bij, ik weet het) – maar Pim is een onvervalst fijne Hollandse naam. Betekenis: ‘de wilskrachtige beschermer’. Als jouw Pim vorig jaar geboren werd, dan zijn er slechts 51 andere jongens in het land die dat na kunnen zeggen.

19. Stef

Eén van de populairste namen uit de lijst: terug te vinden op de 90ste plek in de populariteitspoll. Maar ook Steff, Stefan en Stefano komen in het repertoire voor, evenals Steffen en Steffan. Alle betekenissen zijn te herleiden naar ‘kroon’, ‘krans’ en ‘gekroond’. Of Stefan van oorsprong echt een Hollandse naam is, valt trouwens nog te bezien.

20. Willem

Hallo Willem, hallo ‘wilskrachtige beschermer’! Hoeveel van jullie hebben er niet een opa Willem, of vrienden en vriendinnen met een opa die zo heet? En die associatie komt heus niet alleen door ‘de Show van Ome Willem’, maar simpelweg doordat het nou eenmaal enkele decennia geleden een intens populaire jongensnaam was. Dat is het nu aanzienlijk minder, met slechts een 70ste plek. Toch geen gekke score: vorig jaar kregen 212 nieuwe Willems een Nederlands paspoort.

Volgende keer: oerhollandse meisjesnamen. Suggesties daarvoor – evenals commentaar op bovenstaande rij – kun je zoals altijd achterlaten op onze Facebookpagina.

Verwachten jullie een meisje? 20 bijster bijzondere meisjesnamen voor je baby

Bron hoofdfoto: Pinterest

Reageer op artikel:
20 x onvervalste oerhollandse jongensnamen
Sluiten