Eindelijk! Vanaf februari 2019 mogen doodgeboren kindjes worden erkend in persoonsregister
In maart 2016 is de petitie om levenloos geboren baby’s te laten registeren aangenomen door de Tweede Kamer. Het initiatief dat werd opgezet door moeder Natasja Geyteman en journalist Roos Schlikker.
Zij waren beiden twee van de ruim 82.000 mensen die de petitie tekenden om registratie mogelijk te maken. En nu is de wetswijziging er écht door. En dat is mooi, want vanaf februari 2019 is het mogelijk om levenloos geboren kinderen in de basisregistratie op te nemen, waardoor hen bestaansrecht wordt gegeven.
Onrust
Nu komt er een einde aan de onrust en jarenlange strijd van de grote groep ouders van wie hun kind levenloos ter wereld kwam. Deze ouders kwamen niet in aanmerking voor een uitvaartverzekering, maar wat misschien wel zwaarder weegt is dat veel van hen het niet kunnen laten registreren van hun baby voelt als een groot emotioneel gemis. ‘Komt een kind dood ter wereld, dan wordt het geacht nooit te hebben bestaan’, schreef columniste Roos Schlikker voor het Parool in 2015, zij is zelf haar dochter verloren. Volgens het CBS worden in Nederland per jaar ongeveer vijfhonderd kinderen doodgeboren na een zwangerschap van 24 weken of meer. Het kabinet verwacht dat de helft van die groep ouders hun kind wil laten registeren in de BRP. Momenten zijn ouders van een levenloos kindje wel verplicht om aangifte te doen, maar worden ze niet geregistreerd in de BRP.
Februari 2019
Vanaf februari is het voor ouders mogelijk om een verzoek tot registratie in de basisregistratie van personen te doen voor hun doodgeboren kind. Hoe lang de zwangerschap duurde en wanneer de geboorte plaatsvond, is niet relevant. De inwerkingtreding staat gepland voor 3 februari 2019.