Thea Tijssen
Thea Tijssen Kids 24 nov 2016

21 briljante (en 10 totaal overbodige) uitvindingen voor ouders

Van sommige uitvindingen uit het verleden worden wij ouders nog dagelijks blij. Wat moet je zonder bijvoorbeeld snoetenpoetsers of niet-in-de-ogen-prikkende shampoo? Maar er worden ook dingen uitgevonden waarvan je denkt: serious, wie zat daar op te wachten?

We hebben beide soorten even voor je op een rijtje gezet. De briljante vondsten:

1. Shampoo die niet prikt in de oogjes

Het is een gouwe ouwe, maar geef toe: jij weet ook niet wat je zonder anti-prikshampoo zou moeten! Sowieso hoera voor alles wat tranen voorkomt tijdens het badderen/douchen. Dan is het nu alleen nog wachten op iets wat de volgende dingen ook tranen-vrij kan maken: prikjes krijgen, naar bed gaan en geen snoep krijgen voor het eten.

2. Klittenband

Het zijn schatjes, hoor. Maar er zijn gewoon dingen die kinderen niet kunnen, zoals uien snijden, ibuprofen ophalen bij de drogist en de veters strikken van hun schattige schoentjes. Maar dankzij klittenband kunnen zelfs kleine peuters het hele schoenengebeuren zelf, waardoor je als gezin een stukje sneller het huis kunt verlaten.

Je kind veel dingen zélf laten doen

3. Het anti-knoei-potje

Het deksel is zo ontworpen dat de inhoud er niet uit kan lopen als je peuter per ongeluk het kommetje laat vallen.

4. Voorhoofdthermometer

Het leven is zwaar als je een baby bent die koorts heeft en een van je ouders steekt een thermometer in – juist, daar. Het is bovendien ook geen lolletje voor de ouder zelf. Met al die poep-explosies en oneindige luiervervangsessies, dus zijn we heel dankbaar voor deze uitvinding. Om de temperatuur op te nemen, hoef je dáár niet meer te komen.

5. Het draagbare kolfapparaat

Het draagbare kolfapparaat geeft je wat vrijheid terwijl je nog steeds je kind borstvoeding kunt geven. Heads up voor deze uitvinding dus!

6. Snoetenpoetsers of Toetenvegers

Deze geweldige doekjes verwijderen chocoladepasta, stroop, snot, pap en wat er al niet meer op het gezicht van je kind dwarrelt. En dat zonder z’n zachte huidje aan te tasten. Wij kunnen thuis niet zonder die dingen (al heb ik allang geen baby’s meer).

7. Pureevoeder

Deze mesh feeder laat je baby knagen aan voedsel, zonder dat je bang hoeft te zijn dat hij zich verslikt of dat hij zelfs stikt. Tip: je kunt ook wat bevroren fruit in het zakje doen zodat je baby wat minder last van z’n doorkomende tandjes heeft.

8. De buzzzzige bij

Deze bij vibreert én is koud. En dat schijnt allebei enorm de pijn te verlichten bij doorkomende tandjes.

LEES OOK: Deze briljante uitvindingen zijn door kinderen bedacht

9. Hittegevoelig bestek

Hittegevoelig bestek voorkomt dat je het mondje (of de tong) van je baby verbrandt met te heet voedsel of water.

10. Houd ‘m schoon

Als deze speen op de grond valt, sluit het kapje zichzelf zodat de speen schoon blijft. Ideaal omdat baby’s continu dingen laten vallen. En heel lief dat tante Mientje die speen even zelf in haar mond stopt ‘om ‘m schoon te maken’, maar jij hebt toch een ander idee over hygiëne.

11. Mix-flesje

Hiermee maak je 240 ml flesvoeding met slechts een hand. Je kunt het flesje dus ook klaarzetten met alle ingrediënten erin, maar nog niet daadwerkelijk mixen. Oh, wat had ik dit graag acht jaar geleden gehad.

12. Nachtlampje/slaaptrainer

Deze lampjes zijn er in allerlei variaties, maar wat ze gemeen hebben is dat ze je kind leren om in bed te blijven tot de maan in de zon verandert. Net als in het echt leven!

13. Back buddy

Dit kussen is speciaal ontworpen voor zwangere vrouwen en voor moeders die borstvoeding geven, het geeft ze steun in hun rug, precies waar ze het nodig hebben.

14. Swoop bag

Dit is de perfecte manier om je kinderen opgeruimd en georganiseerd te houden. In theorie althans.

15. Baby-vliegtuigstoeltje

Na het opstijgen kun je het stoeltje aan het dienblad voor je en rond je taille bevestigen. Zo ligt je baby als een vorst, maar zit jij ook comfortabel. De enige manier waarop vliegen nóg leuker zou zijn, is als je de baby thuis zou laten ;-).

16. NoseFrida baby neusreiniger

Het ziet er misschien wat heftig uit, maar het is echt de snelste en beste manier om snot uit het neusje van je baby, dreumes of peuter te krijgen.

17. Tafelhangstoel-lobster

Deze draagbare tafelhangstoel kun je aan praktisch elke tafel bevestigen. Hij houdt je baby veilig en je maakt ‘m onderdeel van het gezin door hem aan tafel te zetten. En de stoel is klein genoeg om in je luiertas te doen.

18. Sta-stoel/leren toren

De perfecte manier hoe je kinderen zich overal mee kunnen bemoeien. Op een veilige manier!

19. Tapkraantje

Deze ‘tap’ maakt het voor je kinderen een stuk makkelijker om hun handen te wassen. Geen geklooi met ze half optillen of stoeltjes die tegen het aanrecht worden gezet.

LEES OOK: 10 belangrijke uitvindingen die gedaan zijn door een vrouw

20. DropCam

Maak van je smartphone of laptop een monitor waarmee je je kind (op afstand) in de gaten kunt houden.

21. Zipaboo

De strategisch geplaatste rits laat je jouw baby’s luier vervangen zonder z’n hele pakje uit te moeten doen.

De wat minder onmisbare (lees: overbodige!) uitvindingen voor ouders:

1. Universele babyflessenhouder

The Original Ba laat je baby al vanaf 3 maanden zelfstandig uit z’n eigen flesje drinken, want hij is speciaal ontworpen voor kleine handjes. Handig? Zeker, maar ik vraag me persoonlijk af: waarom zou je je 3 maanden jonge baby in godsnaam moederziel alleen uit een flesje laten drinken? De borstvoedingsdiscussie even achterwege latend, is het toch superfijn als je (als ouder) je kind in je armen kunt houden en hem zélf dat flesje kunt geven? Maar dat kan ook aan mij liggen.

2. Flesvoeding-machine

Dit is echt by far het meest onzinnige apparaat wat ik ooit heb gezien. Het is er om de flesjes melk voor je baby klaar te maken, maar serieus: laat mij dat zelf doen en ik ben toch echt veel eerder klaar. Wat een omslachtig gebeuren!

3. Bad/weegschaal

Dit (baby)badje mét thermometer om de warmte van het water te meten, heeft ook nog een weegschaal waarop je tot de ons/gram af kunt zien hoeveel je baby weegt. Dus tja: twee in één, maar een badje zonder weegschaal en thermometer werkte wat mij betreft ook prima.

4. Verstelbare lepel

Dankzij deze verstelbare lepel leren baby’s hoe ze zelfstandig moeten eten. Dat kunnen die van mij allebei hartstikke goed, daar is geen verstelbare lepel aan te pas gekomen. Dus: waarom??

5. Melk-bespaarders

Het schijnt dus dat je best wat moedermelk ‘verliest’ als je borstvoeding geeft. Stel je geeft eerst de rechterborst, dan gaat je linkerborst al lekken. En verlies je dus normaal gesproken die melk, die wordt waarschijnlijk opgevangen (door de pad in) je beha. Nu kun je deze melk-bespaarder in de beha van je niet-voedende borst stoppen en daar wordt dan alle lekkende melk opgevangen. Reuze handig, maar ook wel wat omslachtig als je het mij vraagt.

6. Voeding-doseer-lepel

Je doet de voeding in (het magazijn van) de lepel en zo voer je je kind. Maar serieus; wat is er mis met je lepel door het kommetje halen en naar de mond van je kind brengen? Is dat soms één beweging teveel? Wij vinden dit wat overdreven, maar noem ons gerust ouderwets.

7. Refresh-a-baby

Maakt van waterflesjes in een mum van tijd een babyfles! Tja, je kan het maar nodig hebben. Psst, niet verder vertellen, maar ik deed altijd water in hun melkflesjes. Dat kan ook gewoon en daar had ik helemaal geen uitvinding voor nodig, alleen de kraan!

8. Fopspeen-medicijn-doseerder

Laat je baby zichzelf kalmeren terwijl hij z’n medicijn krijgt toegediend. Als je kind dagelijks een gore dosis aan medicijnen naar binnen moet lurken, lijkt me dit een goede oplossing. Is het voor af en toe: onzin. Gewoon met een spuitje of lepeltje geven, geen gezeur.

9. Flessen/tuitbeker-riem

Volgens de fabrikanten hiervan voorkom je hiermee het drama van ‘de verloren beker’: je maakt ‘m met deze riem vast aan je buggy. Ik zeg: geef je kind gewoon geen fles/tuitbeker in de buggy, dan los je dat hele probleem ook op. Alsof jij zelf de hele dag met een fles aan je mond loopt te lurken…

10. Achterbank-baby-alarm

Je baby vergeten in een snikhete wagen is de grootste nachtmerrie van elke ouder. Maar eerlijk: als je een alarm nodig hebt om je kind niet te vergeten, dan is er iets vreselijk mis.

Heb jij nog wat onzinnige uitvindingen voor ouders waarvan je denkt: ik kan prima zonder? Deel ze hier.

Leuk, al die uitvindingen! Maar toch missen we er nog wel een paar, lees hier welke briljante vondsten nog even moeten worden uitgevonden, wat ons betreft.

Buzzfeed.com

Reageer op artikel:
21 briljante (en 10 totaal overbodige) uitvindingen voor ouders
Sluiten