Redactie
Redactie Erop uit 16 september 2014

21 dingen die je volgens een trouwfotograaf moet weten

Van plan om binnenkort te gaan trouwen? Dan wil je die mooie herinnering natuurlijk wel goed vastleggen. Houd rekening met onderstaande dingen, en je bruidsreportage wordt een succes!

1. Het is belangrijk om een klik te hebben met de fotograaf

De foto’s worden zoveel mooier wanneer iedereen zich op zijn of haar gemak voelt.

2. Vertel hem/haar over het karakter van de locatie

Licht is superbelangrijk voor een fotograaf. Vertel hem dus vooraf wat de situatie is, zodat hij hierop kan inspelen met zijn instellingen en eventuele flitsers.

3. Zorg ervoor dat de dag JOUW verhaal vertelt

De bruidegom op de foto hierboven werkte in een dierentuin. Tijdens de shoot zijn ze speciaal naar een dierenwinkel gegaan om deze foto te maken. Het resultaat is prachtig, een sprookje en past echt bij de bruidegom. Denk samen met de fotograaf na over hoe je jullie persoonlijke verhaal kunt vertellen in de foto’s.

4. Laat de fotograaf ook ‘backstage’ meekijken

De sfeer voor de bruiloft is ook iets om nooit te vergeten. Het optutten met je zus, moeder of vriendin of zoals in de foto een zegen van een boeddhistische monnik.

5. Probeer jezelf niet in poses te persen

Hou je niet van statische portretten? Ga dan gewoon een stukje wandelen met de fotograaf, neem de tijd, hang wat rond en waarschijnlijk krijg je hele mooie natuurlijke portretten. Voor dit portret vroeg de fotograaf: ‘om gewoon even bij het raam te gaan staan. Vervolgens gaf hij zijn hand.’

6. Probeer er een ‘unplugged’ bruiloft van te maken

Wil je dit soort romantische kiekjes? Die krijg je niet wanneer iedereen met zijn mobiele telefoon in de aanslag staat voor wanneer de bruid binnen komt. Vraag dus je gasten vooraf of ze hun telefoon niet willen gebruiken. Hoe je dat doet lees je hier >

7. Check even of je overal mag fotograferen van de locatie

Hoe frustrerend is het wanneer de fotograaf alleen achter in de zaal mag staan, of helemaal niet binnen mag fotograferen? Altijd even checken dus!

8. Weet dat je er als jezelf het beste uitziet

Nogmaals: voel je je op je gemak bij de fotograaf, dan worden de foto’s een stuk mooier. Heb zelfvertrouwen! Je ziet er schitterend uit. De vrouw op de foto ziet er prachtig als zichzelf uit. Je hoeft niet altijd een brede glimlach op te zetten om een mooi beeld te krijgen.

9. Hou je van experimenteren? Ga er dan voor!

De vrouw op de foto lijkt een model, maar is in feite een échte bruid. Go with the flow en experimenteer met de fotograaf. Wat zou een te gekke locatie in de buurt zijn om te fotograferen?

10. Laat het aanzoek deel uitmaken van dé grote dag

Dit is de plek waar de bruidegom zijn bruid had gevraagd. Mocht je in de mogelijkheid zijn, ga terug naar de plek waar je ten huwelijk bent gevraagd.

11. Wil je ook documentaire fotografie, dan moet je geduld hebben

Geweldige momenten gebeuren niet iedere seconden. Geef je fotograaf de ruimte en tijd om mooie foto’s te maken. Dat lukt niet wanneer je hem om de twee minuten roept voor een familiefoto.

12. Ben avontuurlijk wat betreft de locatie

Spannende foto’s maak je doorgaans niet in een rozenperk. Denk buiten de gebaande wegen. De bruid in deze foto ging vroeger altijd in dit zwembad zwemmen.

13. Ben creatief met de rekwisieten

De bruidegom in deze foto was piloot. Daarom had het bruidspaar bedacht dat ze, in plaats van met rijst, confetti of bloemen, met papieren vliegtuigjes gingen gooien.

14. Soms kunnen ruimtes je verrassen

Je zult misschien even gek opkijken: ‘He, wil je echt in dat oude huis fotograferen?’, maar het resultaat is prachtig. Oude gebouwen brengen vaak een mooie, warme sfeer met zich mee.

15. Low-key kan ook geweldig zijn

Zijn jullie de ochtend van de bruiloft gewoon samen? Laat dan ook dit moment vastleggen. Superleuk!

16. Als je echt van iemands werk houdt, kun je hem vragen om te reizen

Heb je op internet een fotograaf gevonden die je te gek vindt, maar hij woont bijvoorbeeld in Groningen (of het buitenland)? Achteraf zul je blij zijn dat je hem of haar hebt gevraagd. Die extra reiskosten en hotel maken dan niks uit.

17. Maar een lokale fotograaf kan je met meer helpen dan alleen foto’s

Ga je juist in het buitenland trouwen? Dan is het geen gek idee om daar een fotograaf te zoeken. Hij weet mooie plekjes om te fotograferen en kan je eventueel helpen met het plannen van een accommodatie en dergelijken.

18. Zwart-wit fotografie is niet alleen mooi, maar ook erg handig

Sommige foto’s zijn gewoon mooier in zwart-wit. Bijvoorbeeld omdat iemand waar je niet op wilt focussen felroze aan heeft. In dit geval kijkt de moeder van de bruid toe hoe haar dochter danst met haar partner, de vader.

19. Getuigen, het is ook jullie dag!

Ja, het is jullie dag en jullie staan in het middelpunt van de belangstelling. Toch is het goed om ook een paar goede foto’s van de getuigen te hebben. Zij hebben de dag misschien wel mee georganiseerd of zorgden voor hilarische situaties.

20. Fotografeer ‘s avonds en overdag

Neem voordat het feest begint een kwartiertje de tijd om samen met de fotograaf naar buiten de gaan. Met zijn tweeën lopend door een veld met mooi (maan)licht kan al voor een schitterende foto zorgen.

21. Vergeet niet lol te hebben!

Na het trouwen en dansen komt misschien wel het afzakkertje bij jullie thuis. Gezellig met je ouders en andere dierbaren (een beetje aangeschoten) nog wat eten en kletsen. Focus niet te veel op de details of het perfecte plaatje, maar heb gewoon lol en laat de fotograaf zijn gang gaan.

Reageer op artikel:
21 dingen die je volgens een trouwfotograaf moet weten
Sluiten