Redactie
Redactie Kids 29 sep 2014

21 dingen waar ik mijn dochter voor wil beschermen

Als je kinderen klein zijn, ben jij daar om ze te beschermen. Denken aan de toekomst? Aan hoe het later met ze zal gaan? En aan die momenten die je kind kwetsbaar en verdrietig maken? Nee, daar denk je liever nog niet aan. Nog niet, maar toch schiet het weleens door je hoofd. Een noot voor alle moeders met dochters die ze willen beschermen.

Weet je nog, die eerste keer liefdesverdriet waar je de pijn nog steeds van kunt terughalen? Of die eerste keer dat je er echt helemaal alleen voor stond en het begrip ‘zenuwachtig’ een andere betekenis kreeg.

Of dat moment waarop je je zo verdrietig voelde, toen je zag dat er over je werd geroddeld. Je dacht het in ieder geval. Je wist het bijna zeker. Het maakt niet uit, je voelde je alleen.

Vrouwen zijn nou eenmaal super gevoelig en de keren dat je je onzeker en hulpeloos voelde, gun je niemand. En al helemaal je eigen dochter niet.

Onze dochters beschermen

De onderstaande dingen uit de grote, boze wereld willen we verjagen, bestrijden, maar zijn -helaas- toch onderdeel van wat we ‘het leven’ noemen. Onontkoombaar, maar het maakt je ergens ook sterker.

1. Gedumpt worden door een jongen

Niet leuk, geeft verdriet, huilbuien, roept vragen op, kortom: het is stom.

2. Gedumpt worden door een jongen, omdat-ie je beste vriendin leuker vindt

Dag vertrouwen in mannen! Nog stommer dan #1, nog meer huilbuien, nog meer vragen en een flinke dosis boosheid. Dat gun je je dochter niet.

3. Gedumpt worden door een jongen, omdat z’n vrienden je niet leuk vinden

Je raakt onzeker, waarom ben je niet leuk? Waarom laat ‘ie zich manipuleren door z’n vrienden? De verzachtende woorden ‘lieverd, over een tijdje lach je erom’ die jij als moeder uitspreekt jegens liefdesperikelen helpen voor geen meter.

4. Gepest worden door ‘haar beste’ vriendin

Als er vrouwen in het spel zijn, dan is er jaloezie. Jongens geven elkaar een schop, maar meiden worden gemeen. Het is een typisch meisjes-trekje, maar leuk is het niet. Nee, je wil dat je dochter flink uit de buurt blijft van dit jaloerse gedrag.

5. Getreiterd worden omdat ze dezelfde jas als haar klasgenoot draagt

Weer zo’n jaloezie-ding. Op een school waar honderden verschillende kinderen lopen, waarbij de moeders ook toevallig bij dezelfde winkels kopen als jij, kan het weleens voorkomen dat je dochter hetzelfde aanheeft.

Daarbij: misschien vond je dochter haar wel enorm inspirerend. Vertel haar dan ook dat ze niets van deze dictator aan moet trekken.

6. Een bizarre angst kweken voor het onbekende

Nog steeds heb je er moeite mee om uit je comfort zone te treden. Goed, nu ben je er inmiddels wel aan gewend en zie je dat het bergen levenservaring oplevert, alleen weet je dochter dit nog niet.

Het gevoel dat die eerste sollicitatie opwekt, die eerste dag op een nieuwe school of langer dan een week van huis zijn, neem jij graag van haar over.

7. Niet tevreden zijn met haar lichaam

Als we iets willen voorkomen naar onze dochters toe, dan is het wel dat ze een negatief zelfbeeld creëren. In de pubertijd gaan er dingen veranderen en jongeren van die leeftijd roepen nou eenmaal gemene dingen.

Maar hé, ze roepen maar wat en je dochter mag trots zijn op de ontwikkeling van haar lichaam. Hulde.

5x signalen die erop wijzen dat je dochter onzeker is over haar lichaam

8. Teleurgesteld zijn in de mensen die haar zouden beschermen

Oeps, weet je nog die ene keer dat je moeder niet goed had gecommuniceerd met de moeder van je klasgenoot en jij daar alleen op het schoolplein stond? Of het onbegrip over het feit dat je ouders uit elkaar gingen omdat je vader opnieuw verliefd was geworden?

Gelukkig heb je door de jaren heen geleerd hoe je het niet wil, kijkende naar de voorbeelden uit jouw tijd.

9. Bang zijn om haar hand op te steken om iets te willen zeggen

Les nummer 1 (geldt ook voor zonen, natuurlijk!): niets wat je kind zegt is dom, raar, gek of belachelijk. Leer ze al vanaf dat ze klein zijn hun mening te verkondigen en kap vragen als ‘maar mam, waarom dan?’ niet af met ‘nou daarom’.

10. Meelopen met de rest

Het gebeurt. Vooral in vriendinnengroepjes, maar leer je dochter wel dat als ze iets niet wil, hier ook reuze duidelijk in moet zijn. Klinkt logisch, is het ook, maar we zeggen het nog maar even.

Moeder Sanne: ‘Mijn ergste nachtmerrie is waarheid geworden: mijn dochter van 15 is ongepland zwanger.’

11. Niet weten wat je wil in de toekomst

Oi, oi, oi. Als er iets ingewikkeld is, dan is het wel ‘weten wat je later wil worden als je groot bent’. Tegenwoordig wordt de creativiteit van kinderen meer gestimuleerd, alleen wordt het door het grote keuzeaanbod ook gelijk een stuk lastiger kiezen.

Niet getreurd: laat je kind, kind zijn en laat d’r zelf uitvogelen wat ze leuk vindt. Prestatiegerichtheid is minder belangrijk dan de sterke kanten van je dochter te benadrukken.

12. Super gevoelig zijn

Het kan fijn zijn hoor, dat je kind sociaal is en andere meiden goed aanvoelt. Toch wil je niet dat ze overgevoelig is en over-analyseert. Kost bergen energie en tijd.

13. Niet begrepen worden door haar vriendinnen

Het is vervelend als je je ei niet kwijt kunt, bij mensen in je vertrouwde omgeving. Vriendschappen komen en gaan en door diverse omstandigheden kan het nog weleens voorkomen dat ze uit elkaar groeien.

Een geruststelling: de meest waardevolle exemplaren blijven voor altijd.

28 dingen om met je dochter te doen voor ze naar de middelbare school gaat

14. Spijt krijgen van de dingen die ze niet heeft gedaan

De wereld ligt aan d’r voeten, niets is onmogelijk en ze is een lieve, knappe, slimme meid. Als je dat tegen haar zegt zal ze weinig betreuren.

15. Geen keuzes kunnen maken

Iets waar vrouwen vaak mee te kampen hebben. Laat haar daarom, als ze groot is, dit artikel nog een keer lezen.

16. Vastzitten in een relatie

Vroeg of laat krijgt ze ermee te maken: een serieus relatie. En het komt nog maar weinig voor dat de eerste, de beste gelijk forever is.

Meestal sneuvelen er eerst een paar en vinden ze daarna hun geluk. Maar om hier achter te komen, worden er aardig wat tranen gelaten en duurt het eeuwen voordat ze zelf eindelijk een beslissing kunnen nemen. Een pijnlijk, maar oh-zo-leerzaam proces.

17. Zich te veel bekommeren om iemand anders

Het leed van anderen aantrekken klinkt heel meelevend en waardevol. Niets is minder waar, je dochter heeft al genoeg aan zichzelf en je wil niet dat ze zich ook nog continu zorgen maakt om anderen.

18. Bang zijn om alleen te zijn

De eerste nacht in haar nieuwe huis, sinds ze het huis uit is. Bang om een relatie te beëindigen. Bang zijn dat jij er straks niet meer bent.

Allemaal angsten die het ‘alleen zijn’ omschrijven en die echt verre van leuk zijn. Grrr, konden we al deze angsten maar gewoon wegnemen.

19. Continu erkenning nodig hebben en nooit tevreden zijn

Je wil dat je dochter gelukkig is en dat ze weet dat je trots op haar bent. Daarom geef je haar een hoop liefde, erkenning en goedkeuring. Alleen, niet te veel, want straks wordt ze rupsje nooitgenoeg.

20. Piekeren, piekeren en nog eens piekeren

Die problemen en moeilijkheden nog meer benadrukken? Nee, dat moet ze natuurlijk niet doen. Geef haar deze 10 tips mee.

21. Dingen té persoonlijk aantrekken

Je herkent het misschien wel bij jezelf of op je werk. Mensen die stress hebben zeggen dingen die erg persoonlijk en gemeen over kunnen komen.

Dit heet ‘reageren uit emotie’, maar man, wat kun je daar van wakker liggen! Dochters: niet doen, de dag erna is de persoon in kwestie weer bijgetrokken. En zo niet: dan is het gewoon niet zo’n leuk persoon.

16 Redenen waarom de vader-dochterband zo bijzonder is

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zaterdag het beste van Famme in je mailbox

Begin je weekend goed met de mooiste verhalen van Famme

Reageer op artikel:
21 dingen waar ik mijn dochter voor wil beschermen
Sluiten