Redactie
Redactie Kids 26 aug 2016

21 fijne Franse kindernamen (voor wie River Rocket een brug te ver is)

De wereld stond deze week even stil toen Jamie Oliver en zijn vrouw de naam van hun vijfde kind bekend maakten. Riviersla heet de kleine spruit (leuk woordgrapje). Leuk! Verfrissend! Maar misschien niet helemaal iedereens cup of tea.

Ik ben ruim twee jaar moeder, en bijna net zo lang schrijf ik voor Famme. Eén van de afspraken die ik met mezelf en met de vriend maakte, was dat ik niet per se de naam van onze dochter rond zou strooien. Dat heb ik tot op heden niet gedaan, en dat gaat in dit stukje ook niet veranderen.

Maar een klein tipje van de sluier mag best, en dat is de onthulling dat onze dochter een tweede naam heeft. En niet zomaar eentje, maar een Franse. Dat is niet omdat mijn vriend Frans is, we waren tot vorig jaar nog nooit samen in Parijs geweest en nee, ze is dus ook niet in een schimmig Parijs hotel verwekt. Waarom ze dan toch een Franse naam heeft? Nou, gewoon, omdat we het een mooie naam vonden. En nog steeds vinden.

Voor ouders op zoek naar inspiratie, de Franse taal heeft namelijk een heleboel bijzondere, mooie en bijzonder mooie namen die het overwegen waard zijn. Waaronder onderstaande minder bekende varianten, die de laatste jaren in Frankrijk steeds meer volgelingen vinden, maar – nog – niet in Nederland.

Avelyne/Aveline (m)

De Franse variant van Eveline (NL) en het Engelse Evelyn. Van oorsprong is die betekenis te herleiden naar iets als ‘breath of life’.

Lilou (m)

Wat krijg je als je Lily en Louise samenvoegt? Juist, Lilou.

Milou (m)

Rijmt op Lilou. En is een prachtige naam, hoewel wel al jaren behoorlijk populair in Nederland (lees: de kans dat je dochter nog een andere Milou in de klas of elders op het schoolplein treft, is ruimschoots aanwezig). Maar daardoor niet minder mooi.

Coralie (j)

Afgeleid van coral – koraal. Stiekem moet je misschien een beetje huiverig zijn dat het wordt afgekort tot ‘hey Coor’, maar dat terzijde.

Solène/Solange (m)

Solange betekent letterlijk ‘waardig, zichzelf respecterend’. De naam, waarvan Solene een variant is, komt oorspronkelijk van de Latijnse heilige ‘Sollemnia’ – wiens naam afstamt van ‘sollemnis’ dat ‘gelovig’ betekent.

Anaèlle (m)

Een soepele verbastering van ‘Angel’.

Bron: Pure Wow

Kais (j)

Van oorsprong een Arabische jongensnaam die ‘flink’ betekent.

Rémi/Rémy (j)

Het heeft een tijdje geduurd voordat mensen niet gelijk dachten aan het eenzame jongetje van Hector Malot, maar gelukkig is die tijd voorbij. Rémi – of je het nou met een i of met een y spelt, en met of zonder streepje – is namelijk een leuke, lieve en toch ook stoere naam.

Bastian (j)

In Nederland kennen we uiteraard Bas, Bastiaan en Sebastiaan. Met een e’tje minder – Bastian – is een aanzienlijk minder bekende vorm van de naam die van oorsprong ‘eerbiedwaardig’ betekent.

Luc (j)

Maak kennis met het Franse broertje van Luuk.

Mathis (j)

Een smaakvolle blend van Matthijs, Matthieu en Matthew. Dat laatste betekent trouwens ‘godsgeschenk’.

Kylian (j)

Neem maar van ons aan: daar kom je niet veel andere exemplaren van tegen op voetbal. Oorspronkelijk van het Ierse Cillian.

Ook mooi…

Bellamy, Janvier, Quentin, Thibault, Henri, Chloé, Louna, Noémie en Anaïs.

Zijn jullie nog aan het debatteren over een passende naam voor baby-to-be? Praat mee op Facebook!

Wat je ook doet, houd er ajb wel rekening mee dat er een aantal namen zijn waarmee je kind het later in het buitenland best eens moeilijk zou kunnen krijgen…

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zaterdag het beste van Famme in je mailbox

Begin je weekend goed met de mooiste verhalen van Famme

Reageer op artikel:
21 fijne Franse kindernamen (voor wie River Rocket een brug te ver is)
Sluiten