Thea Tijssen
Thea Tijssen Kids 10 nov 2016

22 tips om van je zoon een geëmancipeerde man te maken

Uitdrukkingen als: echte mannen huilen niet. In de prullenbak ermee! Want willen we niet allemaal dat onze zonen later mannen worden die hun emoties durven te laten zien? Die weten dat het oké is om hun ‘vrouwelijke kant te omarmen’? En dat ze dan absoluut geen watjes zijn.

Met deze opvoedtips maak je van je zoon een geëmancipeerde – en dus hele stoere – man.

Voor jongens tot en met 6 jaar:

1. Laat je zoon weten dat dat geen enkele emotie not done is

Nog steeds zijn er mensen die zeggen dat jongens niet moeten huilen, geen angst mogen kennen en al helemaal geen verdriet. Geen goeie zaak. Het lijdt zelfs tot meer psychische problemen bij jongens. Dus knuffel en troost je zoon en laat hem huilen als hij daar behoefte aan heeft.

2. Speel gezinnetje met hem

En laat hem alle rollen spelen. Vraag hem of hij misschien de mama wil zijn en jij het kind. Laat hem bepalen wat er gebeurt en geef hem nooit een vervelend gevoel als hij graag de zus, oma of elke andere traditionele vrouwelijke rol wil spelen. Ik prijs me gelukkig met ‘de huishoek’ in groep 1/2. Mijn jongste zegt regelmatig ‘in de huishoek’ te hebben gespeeld. Ik hoop dan dat hij ook weleens ‘de mama’ is – of in elk geval de vader die meer doet dan alleen het vlees snijden.

Trots op je zoon zijn

3. Leer hem dat meisjes (en jongens) alles kunnen doen wat ze willen

Meisjes kunnen alle sporten doen, elk beroep uitoefenen en hopelijk ooit ook president worden. Jongens kunnen op ballet, het avondeten koken of leraar worden. Probeer rolbevestigende ideeën minder aandacht te geven. Bij mij thuis weten ze niet beter: zowel onze huisarts als tandarts is een vrouw en mijn man kookt vaker dan ik. Hun papa zorgt doorgaans ook vaker voor ze dan ik, dus feministisch opvoeden hoeft niet ingewikkeld te zijn.

4. Leg hem geen rolbevestigende normen op

Dat betekent dat je hem de ruimte geeft om de kleren te dragen die hij aan wil, zijn haar zo te dragen zoals hij het wil, en te spelen met het speelgoed waarmee hij graag wil spelen. En als dat nu eenmaal ‘jongensachtig’ speelgoed is, dan is dat ook oké. Een kind dwingen tot iets (bijvoorbeeld om met ander speelgoed te spelen) heeft nog nooit tot iets positiefs geleid.

5. Laat hem alle kleuren dragen

Lap het gegeven dat er zoiets zou bestaan als een ‘vrouwelijke kleur’, aan je laars. Alle kleuren zijn voor jongens en meisjes. Als je het simpel uitlegt, zal je zoon zien hoe suf die traditionele regels zijn. Sterker nog: van kleins af aan trek ik mijn jongens regelmatig roze kleren aan. Nooit problemen mee gehad. Op een gegeven moment was er een jongetje in de klas dat zei ‘dat roze voor meisjes is’, maar mijn zoontjes hebben daar lak aan. ‘Vind jij het mooi?’, vraag ik dan. Als het antwoord ‘ja’ is, vragen ze zich af waar dat jongetje in godsnaam zo’n punt van maakt.

Lees ook: #StillABoy: kledingontwerpster strijdt tegen gender-stereotypen

6. Geef als vader het goede voorbeeld door je fatsoenlijk te gedragen richting vrouwen

Vaders (stiefvader, oudere broer, oom, opa), houd je negatieve commentaar over vrouwen (en hun lichaam) voor je. En wees vanzelfsprekend nooit oneerbiedig tegen een vrouw, laat staan dat je haar pijn doet. Iets met goede voorbeeld. En denk je nu: dat is toch allemaal hartstikke logisch? Groot gelijk, maar weet dat er ook nog altijd gezinnen bestaan waarin denigrerende opmerkingen over vrouwen tot de tweede natuur van papa of opa (of die ‘grappige’ oom) behoren…

7. Laat je zoon met meisjes spelen

In mijn geval hoefde ik dat niet te stimuleren. Mijn oudste wilde met een meisje uit zijn klas afspreken (dit was in groep 1/2), inmiddels zitten ze samen in groep 5 en zijn ze nog steeds vrienden. Dat vind ik fijn, want zo leert hij dat meisjes niet per se een romantische rol hoeven te hebben in zijn leven (als hij überhaupt al op vrouwen valt), maar ook je collega, baas of gewoon een platonische vriendin kunnen zijn. Dat ziet hij overigens ook bij zijn ouders (omdat we beiden vrienden hebben van de andere sekse), maar toch fijn dat hij het ook zelf ervaart.

8. Speelgoed is altijd uniseks

Meisjes kunnen auto’s geweldig vinden, net als Lego Ninjago en Star Wars. Zoals jongens het leuk kunnen vinden om met My Little Pony te spelen, met prinsessen of alles van K3 willen hebben. En als ze het niets vinden, ook prima. Zo moeten mijn jongens niet denken aan spelen met poppen of een K3-kwartet, maar spelen ze wel uren in hun keukentje. Ieder zo z’n ding.

Lees ook: LEGO introduceert poppetjes van hippe huisvaders en werkende moeders

9. Laat zien dat er verschillende gezinsvormen zijn

Wij hebben thuis het boek ‘Dat is toch heel gewoon?’ van Thaïs Vanderheyden, dat kinderen leert dat alle gezinssamenstellingen normaal zijn. Of je nu twee papa’s, één mama of een inwonende oma hebt… Het doet er niet toe, als je maar gelukkig bent. Het maakt (mijn) kinderen duidelijk dat liefde de algemene deler is die een gezin maakt. En dat je je niet moet laten leiden door sommige onbegrijpelijke reacties van anderen.

10. Leer hem over toestemming vragen/krijgen

Leer hem dat zijn lichaam van hem is en dat mensen toestemming moeten vragen om hem aan te raken. Vertel hem dat hij niemand hoeft te knuffelen als hij dit niet wil en dat hij ook niet iemand moet aanraken die dit niet wil. Dus als iemand hem vraagt of hij wil stoppen met iets of om ze met rust te laten, dat hij hier gehoor aan geeft. Als jongens ouder worden, zouden deze gesprekken meer moeten gaan over seks en hoe je omgaat met vrouwen in publieke ruimtes.

Voor jongens van 6 tot en met 12 jaar. Leer ze – samen met bovenstaande lessen – ook de volgende:

11. Geen privileges door je man-zijn

Vertel hem dat het feit dat hij een jongetje is en dus een penis heeft, hem geen privileges geeft. Wat er ‘daar’ ook zit. Het maakt je mens, met alle lusten en lasten die daarbij horen.

12. Neem privileges niet voor lief

Laat hem weten dat als hij gaandeweg merkt dat hij tóch privileges heeft – in welk opzicht dan ook: financieel of dankzij je opleiding – hij ze nooit, maar dan ook nooit, voor lief moet nemen. Ze zijn niet vanzelfsprekend! En zeg hem alsjeblieft op te komen voor de rechten van degenen die niet dezelfde privileges hebben.

13. Wees attent

Laat je zoon een man worden die het normaal vindt om deuren open te houden voor vrouwen. Maar ook voor mannen! Niet vanwege oude seksistische tradities, maar gewoon omdat de deur openhouden voor iemand heel aardig is. Het hoort bij je goede manieren. Leer hem om dezelfde reden z’n stoel aan te schuiven als hij opstaat en de toiletbril omlaag te doen als hij klaar is.

14. Leer ‘m wat echte schoonheid is

Een meisje kan mooi zijn, aantrekkelijk, schattig en sexy, maar echte schoonheid zit vanbinnen. Dat klinkt nu misschien zoetsappig, maar geloof me dat ze daar iets van meekrijgen als hun moeder ze dat heeft geleerd.

15. En dat ‘nee’ ook echt nee betekent

En dat stilte ook nee kan betekenen. En dat ‘misschien’ zelfs wel nee kan betekenen. Alleen ‘ja’ betekent ja. Deze boodschap mag tot in den treuren toe herhaald worden.

Lees ook: 20 x wat een vrouw eigenlijk bedoelt als ze zegt: ‘Nee hoor, er is niks’

16. Het beste in je bovenhalen

Laat je kind zich omringen met mensen die het beste in hem naar boven halen. En zorg dat hij op z’n hoede is voor mensen die hem willen veranderen.

17. Vertel dat iedereen gelijk is

En leg uit dat als twee mensen hetzelfde werk doen, ze er hetzelfde voor betaald zouden moeten krijgen; hetzelfde loon vergt hetzelfde werk. Zo simpel is het.

18. Wie je bent

Laat hem weten dat zijn geslacht niet is wie hij is. Net als z’n baan of bankrekening dat niet is. Leer hem aardig en zorgzaam te zijn, plus een goede vriend en harde werker en iedereen met respect te behandelen – die kwaliteiten staan voor wie hij is.

19. Sorry zeggen is goed

Hij moet niet bang zijn om zich te verontschuldigen. Het is geen teken van zwakte; zo laat hij juist zien dat hij moedig en sterk is.

20. Rolbevestigend

Al laten de meeste commercials en bijna alle tv-series iets heel anders zien, vertel hem dat mannen prima in staat zijn om het bed op te maken, de was te doen, luiers te vervangen en wat voor huishoudelijke klusjes of opvoedtaken dan ook, uit te voeren. Maar als jij een man/vriend hebt, krijgt hij dat hopelijk vanzelf al mee omdat jullie het thuis ook zo doen. Bij mij weten ze niet beter.

21. Praat regelmatig over toestemming (zie punt 10) en seksualiteit

Probeer het praatje hierover aan te passen aan zijn leeftijd. Wacht niet te lang met de basis van seksualiteit mee te geven aan je kind. Denk maar zo: als jij het hem niet vertelt, dan zoeken ze hun informatie ergens anders wel op. En of dat nou zo’n goed idee is…

Lees ook: Hierom moet je vroeg met seksuele voorlichting beginnen

22. Verschillen vieren

Natuurlijk zijn er verschillen tussen de verschillende sekses – zoals er verschillen zijn tussen alle mensen. Vertel dat dit iets goeds is. Dat hij zijn best moet doen om niet te over-generaliseren. En niet bang moet zijn voor de verschillen, maar ze juist moet vieren. Want je moet er toch niet aan denken dat iedereen hetzelfde is.


Over feminisme gesproken… Deze dingen vraagt niemand ooit aan werkende vaders, maar wel aan jou, werkende moeder.

Giphy.com

Reageer op artikel:
22 tips om van je zoon een geëmancipeerde man te maken
Sluiten