florine duif
florine duif Mind 30 okt 2016
Leestijd: 5 minuten

23 multitask-hacks in het moederschap die wél werken

Er zijn zat boeken over de ‘fases’ van een kind, tijdschriften vol opvoedtips en andere pedagogisch verantwoorde aanraders, maar laat er nou net geen literatuur bestaan over ‘Hoe multitask je als moeder?’. Waarom eigenlijk niet? Want zodra je kinderen krijgt, lijken er geen 24 uur in een dag te zitten, maar een stuk of 5. En die tijd is je dierbaarder dan ooit. Gelukkig bestaan er aardig wat slimmigheden om alles te managen.

Wanneer vriendlief thuiskomt en vraagt wat ik vandaag allemaal heb gedaan, kan ik zomaar iets antwoorden in de trant van: “Boodschappen en rondje speeltuin.” Aan zijn licht opgetrokken wenkbrauwen zie ik dat ‘ie het totaal niet heeft begrepen en voordat hij z’n mond opentrekt kan ik ook zomaar iets antwoorden als “Ja, en toen was m’n dag inderdaad om, ja.” Oké, het zijn niet de meest spannende dingen die je op een dag doet als je met de kinderen bent, maar wel dingen die moeten gebeuren. En vooral als je een of meerdere kleine kindere hebt duurt alles stukken langer. Want, ken je deze: “Ik wil deze jas niet aan”, “Ik wil niet op de fiets”, “Ik ga niet uit bad”, “Ik ga niet slapen”. Ik kan nog wel even doorgaan. Daarom heb ik een paar multitask-hacks voor je op een rij gezet. Want als je het slim aanpakt, krijg je heel wat gedaan. En nee multitasken werkt niet, maar op deze manier wel.

Wanneer je kroost onder de douche staat of in bad zit
Ik ken ze niet, kinderen die douchen of in bad gaan niet leuk vinden. Ze willen er nooit uit en het liefst willen ze dat je bij ze in de buurt bent, dan daarom kun je best wel even dit doen:

– Alvast je make-up afhalen of op doen (ligt aan badtijdstip)
– Een was draaien, droger aanzetten of strijken. Of: én, én, én
– Je wenkbrauwen epileren, waarna je gewoon even een kleimasker op je gezicht plempt
– Kleding klaarleggen voor jezelf en je kroost voor de volgende dag.
– Lees alvast een verhaal voor. Scheelt tijd straks
– Zorg er niet alleen voor dat jij straks je bed in kan duiken, maar je kinderen ook. Dus laat ze tandenpoetsen onder de douche.
– Maak de badkamer schoon en ruim op. Vraag dan gelijk ook even of je kinderen met een washandje/doekje de badranden kunnen boenen.

LEES OOK: 9 bewijzen dat je het certificaat der bekwaam moederschap verdient.

Wanneer je aan het koken bent
Het is al heel wat als je je kind voor de televisie kan zetten of laten spelen zodat jij ‘rustig’ kunt koken, maar wat nou als er nog meer is? Hi-ha-hoera voor deze hacks:

– Maak extra veel eten, zodat je alvast een deel in bakjes kan doen
– Terwijl de pan op het vuur staat te sudderen, was jij even af of ruim je de afwasmachine in
– Zet een podcast of audioboek op
– Poets je zilver (Oké, dit doen niet veel mensen, maar met Kerst voor de deur is het geen gek idee toch?)
– Creëer een kruidenassortiment: hoe groener, hoe beter, dat wordt het motto van 2017. Kost even wat tijd, maar dan heb je ook wat. Kun je dus best tijdens het koken doen
– Vouw je theedoeken opnieuw op of rangschik je kookboeken

Wanneer je met je kinderen in de auto zit
Feest! Vooral als het één groot kinderfestijn op de achterbank is lijkt de tijd nog langzamer te gaan. Niet getreurd, want je kan ook dit doen:

– Leer ze iets: vertaal bijvoorbeeld alles wat je buiten voorbij ziet komen naar het Engels, of verzin gekke rekensommen à la ‘2 fietsers + 3 fietsers’
– Dit kan natuurlijk ook in de vorm van educatieve audio door de speakers
– Rij alles in één keer: dus breng je je kind naar de hockey, doe dan tussendoor even een boodschap of ga naar het bos met de hond

Wanneer je een ongelooflijke urge voelt om te sporten
Eh ja… Nou ja, mocht je die dus voelen, maar geef je altijd het moederschap de schuld om het niet te doen, dan kan je het altijd nog naar onderstaand voorbeeld aanpakken. Buiten dat je natuurlijk allang wist dat je van sporten een veel gelukkiger mens wordt wat weer een positieve invloed heeft op je gezin.

– Leg je sportkleding al klaar (check nog even de badkamer-hacks) of slaap in je sportkleding. Niet erg romantisch, maar je moet een op een gegeven moment natuurlijk een keuze maken
– Wil je kind per se naar buiten? Zie je kans schoon en doe tikkertje, maak een hinkelbaan of pak de hoelahoep erbij. Wist je trouwens dat hoelahoepen dé nieuwe sport wordt?
– Zijn de kinderen naar school en heb jij heel even ‘tijd’ voor jezelf (ook al gaat het hier vaak maar om tien minuten)? Doe een paar oefeningen en spreek ondertussen een voice memo in met de boodschappen die je straks moet halen
– Heb seks. Seks is de beste work-out ever. En nee, dat hoeft niet in die sportkleren…

Wanneer je aan het werk bent
Heb je naast het moederschap ook een drukke baan, dan heb je niet altijd zin om ‘s avonds nog iets te ondernemen behalve dan bij je kinderen zijn. Tijdens je werk kan je ook een hoop doen:

– Ga wandelen terwijl je een telefoontje krijgt. Als ik een call heb, ga ik altijd even naar buiten. Op deze manier heb ik m’n portie wandeling gelijk gehad
– Doe alvast wat boodschappen in je pauze. Scheelt weer een ritje Appie na je werk
– Moet je veel reizen voor je werk en reis je voornamelijk met de trein? Grijp naar je E-reader, luister een podcast of kom tot rust met meditatie-oefeningen. Ga jij straks helemaal ontspannen je avond in…

Bedenk ook:
Je kunt niet alles doen en daarbij lopen dagen altijd anders dan je had gepland. Go with the flow en mocht je nog een berg was hebben liggen, weet dan dat er morgen weer een dag is. En zoals een evenwichtig huishouden betaamt, mag je wederhelft ook best iets doen.

Tips van andere multitaskende moeders? Die lees je hier, en ze zijn verbluffend goed.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zaterdag het beste van Famme in je mailbox 🙆🏻‍♀️

Begin je weekend goed met de mooiste verhalen van Famme

Reageer op artikel:
23 multitask-hacks in het moederschap die wél werken
Sluiten