Thea Tijssen
Thea Tijssen Kids 6 september 2017

24 redenen waarom mijn zoontje vanochtend te laat op school was

Meestal ben ik redelijk stipt wat schooltijden betreft. Althans. Ik ben het type dat precies op tijd binnenkomt. Dus nooit te laat op school. Maar vanochtend liep dat ff anders…

Dat ik op tijd binnenkom, daarmee bedoel ik: vijf minuten voordat de school begint, stappen we thuis de deur uit. We hebben namelijk de mazzel naast school te wonen. Dus ja, vijf minuten voor aanvang de deur uitlopen en wij komen op tijd het schoolgebouw en vervolgens het lokaal binnen. Dat terzijde. Vandaag ging het heel anders.

1. Het feest begint om 4.40 uur

Nou ja ‘feest’. De jongste heeft een nachtmerrie gehad en wil per se bij ons in bed. Mijn man troost ‘m, maar weigert ‘m mee naar ons bed te nemen, simpelweg omdat onze Benjamin het dan komende nacht weer probeert, aldus De Man. Hij loopt de kamer van de jongste uit, waarop deze begint te huilen.

Lees ook: 99 totaal logische redenen voor je peuter om wakker te worden.

2. Ik snel naar z’n kamer om ‘m tóch te halen, omdat ik bang ben dat de oudste anders óók wakker wordt

Namelijk van het gekrijs van zijn broertje. Ik kom aan in onze slaapkamer en hoor ineens voetstapjes, terwijl ik de jongste net tussen De Man en mij in heb gelegd (die kan het dus niet zijn).

3. Klopt: het is de oudste! Hij is wakker geworden en wil ook bij ons in bed

Man boos. Kind boos. Want daar gaan we op dit tijdstip (het is nog geen 5.00 uur) niet aan beginnen. Dat is vragen om twee uurtjes irritatie en daarna compleet gesloopt opstaan. Mwah, daar heb ik niet veel trek in. Ook heb ik geen zin om de discussie met mijn oudste aan te gaan. Ik bedenk de oplossing:

4. Ik ga bij mijn oudste in bed liggen

Dan kan iedereen rustig slapen. In mijn dromen ja. Ik heb wel ruimte, maar niet zoveel als normaal, dus meteen in slaap vallen, gaat niet gebeuren. Ik krijg wel een briljante ingeving terwijl ik wakker lig:

5. Ik haal mijn iPhone die naast mijn bed ligt, anders hebben we geen wekker

En zonder wekker verslapen we ons geheid. Dus ik haal in het pikkedonker mijn iPhone, struikel in de woonkamer over een verdwaalde schoen, vloek binnensmonds (anders worden de jongste en De Man ook wakker), ga terug naar bed en zet de wekker. Uiteindelijk vallen we na een uur draaien in slaap.

6. De wekker gaat. 6.55 uur. Ik druk op snooze

Het is nog veel te vroeg. Wie heeft dat ding zó vroeg gezet (oh ja, ikzelf duh want ik wil niet te laat op school komen), ik lig pas net weer een uurtje te slapen. Na drie keer snoozen, moet ik er toch echt uit.

7. Ik ga eruit. 7.10 uur.

7.20 ik sta inmiddels onder de douche. Terwijl ik sta te douchen, komt de jongste binnenlopen met de vraag of hij vandaag ook moet douchen. ‘Ja, eigenlijk wel, maar jij gaat morgen maar’, is mijn antwoord, want ik voorvoel al dat vandaag alles een versnelling lager zal gaan. Dat is namelijk standaard het geval als het eigenlijk een versnelling hoger moet zijn.

8. Het is 7.30 uur. De oudste is inmiddels gaan plassen, maar daarna terug zijn bed ingedoken

Ik krijg ‘m er niet uit. Weet natuurlijk ook dat hij ruim een uur heeft wakker gelegen, dus besluit ‘m wat langer te laten liggen. Deze ochtend verloopt toch al anders dan gepland.

9. Tien minuten later. 7.40 uur. M’n oudste komt eruit, roept dat z’n kleren niet klaar liggen

Da’s gek, want ik leg ze altijd klaar. Ik ga naar z’n kamer en trek iets uit de kast.

10. Het blijkt niet naar meneers gading, de spijkerbroek zit niet fijn. Hij wil per se een joggingbroek aan

Vertel mij iets nieuws. Het liefst heeft hij elke dag een joggingbroek aan. Ik zucht en steun. Er is nu geen tijd om dit pedagogisch verantwoord aan te pakken, dus ik geef meneer even z’n zin (ook al had-ie gister ook al een joggingbroek aan en is dat dus tegen onze regels).

11. De jongste heeft intussen alle speelgoedzwaarden tevoorschijn gehaald en verspreid door de woonkamer

‘Omdat ik ze dan naast mijn bed kan leggen vannacht. Dan jaag ik de monsters uit mijn nachtmerrie weg.’ Ik vind het briljant bedacht, maar roep desondanks dat hij ze moet opruimen. Dat hij dat gaat doen, is natuurlijk een illusie – dat gaat op een ochtend als deze echt niet gebeuren. Iets met Murphy en zijn wet. Dus ik doe het zelf.

12. De oudste komt de kamer in in een shirt dat ik normaal gesproken zou afkeuren

Maar waarvan ik op dit moment denk: prima, we doen het ermee. En dus loopt hij vandaag in een joggingbroek met een verwassen shirt erboven. Heel hip. Ofzo.

13. Al 7.55 uur. De oudste mag z’n ontbijt kiezen

Dat blijkt een hele opgave, want hij kan niet kiezen tussen havermout en crackers. Hij wikt en weegt. Ik roep dat het voor havermout nu al te laat is, dus hij kiest onder lichte dwang voor crackers.

14. De Man smeert het brood van de oudste en vraagt wat hij erop wil

Er volgt een discussie over wel of geen chocoladepasta op z’n zoete boterham. Ik sein naar De Man dat we onze principes (niet twee dagen achterelkaar chocoladepasta op brood) voor deze keer maar even moeten laten gaan.

15. Onze jongste roept zittend vanaf zijn Tripp Trapp dat hij water wil.

Het prinsje wordt op zijn wenken bediend. En dat terwijl hij het codewoord (alsjeblieft) niet eens heeft gebruikt. Deze keer zien we dat even door de vingers.

16. Ik geef mijn jongste de verkeerde beker. Hoe kan ik dat doen? Ik ben een monster

Hij hoorde natuurlijk de blauwe Planes-beker te krijgen en niet de rode Cars-beker. Duh.

17. De oudste stoot z’n beker amandelmelk om

Dus ik heb weer wat op te dweilen. Nadat ik de iPad – die aan de andere kant van de eettafel lag – eerst razendsnel in veiligheid heb gebracht.

18. De jongste wil zijn eigen brood smeren, maar de humus zit overal, behalve op z’n brood

Dus eerst hem maar eens door de wasstraat halen, want zo kan ik mijn kind niet afgeven bij het kinderdagverblijf.

19. Het haar van de oudste moet worden geborsteld. Vinden wij, niet hij

Hij zeurt dat het pijn doet en dat het allang goed is. De Man borstelt er nog een paar flinke klitten uit en ik zie dat het inmiddels al 08.20 is.

20. Ik zeg tegen de oudste dat hij nu echt zijn tanden moet poetsen, al zie ik dat hij zijn crackers nog niet helemaal op heeft

Hij propt de laatste cracker in zijn mond en gaat vervolgens z’n tanden poetsen. Dat blijkt geen succes, want met een mond vol crackers je tanden poetsen, is nog nooit iemand gelukt. Hem dus ook niet.

21. Inmiddels 8.20 uur. Hij doet een nieuwe poging

Dat gaat goed, al zitten zijn kin én shirt inmiddels onder de tandpasta. Goh, matcht leuk. Toch probeer ik er nog iets van te maken met een snoetenpoetser. Het lukt deels.

22. We laten de jongste zelf z’n jas aandoen

Ondanks dat we het nu liever voor hem zouden doen, dus we verdienen hier eigenlijk bonuspunten mee, al zeg ik het zelf.

23. De oudste is inmiddels tandpastavrij én heeft zowaar zijn jas en schoenen aan

Dus we kunnen gaan. Ik ben blij en opgelucht. Wat hebben we dit snel gedaan! En dat op zo’n ochtend.

24. Trots komen we bij de deur van school aan en deze blijkt dicht.

Shit. 8.35 uur. Vijf minuten te laat op school dus. Alsnog!

Lukt het jou altijd om ‘s ochtends op tijd de deur uit te zijn? Of herken je zo’n ochtend waarop alles tegenzit en fout lijkt te gaan? Praat mee op Famme’s Facebook.


Welk type laatkomer ben jij? >

Reageer op artikel:
24 redenen waarom mijn zoontje vanochtend te laat op school was
Sluiten