Rachelle Weiler
Rachelle Weiler Kinderen 16 mrt 2019
Leestijd: 2 minuten

Deze signalen kunnen mogelijk duiden op kindermisbruik

Na de uitzending van de documentaire ‘Leaving Neverland,’ dat gaat over het vermeende seksuele misbruik door Michael Jackson van meerdere minderjarige jongens, lijkt de dialoog over kindermisbruik weer geopend.

Veel artsen en wetenschappers vinden dit een positieve verandering, omdat kindermisbruik heel erg lastig aan het licht te brengen is. Zeker als het gaat om echt kleine kinderen. Voor hen kan het heel erg moeilijk zijn om misbruik onder woorden te brengen en om te beseffen dat er iets niet klopt aan de manier van omgang met een volwassene of ander kind, vertelt arts-onderzoeker Thekla Bosschaert van het AMC in een interview aan het Parool in navolging van de misbruikzaak rondom Robert M. in 2010.

Toch zijn er signalen, opgesteld door Slachtofferhulp, die (kleine) kinderen af kunnen geven, die mogelijk kunnen duiden op misbruik. Elk kind is echter anders van karakter, waardoor duidelijk verschil in algemeen gedrag een leidraad moet zijn. Er bestaan ook gevallen en kinderen die na of tijdens het misbruik geen enkele verandering in gedrag laten zien.

12 signalen:

 1. Slaapproblemen, bang in het donker, nachtmerries, extreme angst voor ‘monsters’.
 2. Verlies van eetlust, eetproblemen, voortdurend buikpijn zonder duidelijke reden.
 3. Plotselinge wisselingen in de stemming van het kind: boos of teruggetrokken gedrag bij een kind dat meestal vrolijk is.
 4. Plotseling problemen hebben met bepaalde aankleed- of doucheroutines waarbij het kind door een ouder of verzorger wordt uitgekleed en/of aangeraakt.
 5. Het kind keert zich volledig in zichzelf en stelt zich passiever op tijdens aankleedmomenten of aanrakingen.
 6. Angst voor bepaalde mensen: het kind wil niet alleen gelaten worden met een oppas, kennis of familielid.
 7. Angst voor bepaalde plekken.
 8. Een ouder kind dat zich gedraagt alsof het jonger is en bijvoorbeeld weer gaat bedplassen, duimzuigen of heel eenkennig wordt.
 9. Niet willen praten over een ‘geheimpje’ dat het kind met een volwassene heeft.
 10. Praten over een nieuwe, oudere vriend en daar vaak op bezoek gaan.
 11. Plotseling veel zakgeld hebben.
 12. Seksueel gedrag dat niet bij de leeftijd past.

Het is heel erg belangrijk om te beseffen dat elk kind anders is, en het daarom ook anders kan reageren op mogelijk misbruik.

Het aanleren van grenzen

Volgens verschillende onderzoeksinstanties is het van cruciaal belang om kinderen al vanaf een zeer jonge leeftijd duidelijke grenzen aan te leren als het gaat om het eigen lichaam. Wij geven tips over hoe je dit kan doen in dit artikel.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zaterdag het beste van Famme in je mailbox 🙆🏻‍♀️

Een goed begin van je weekend met de mooiste verhalen van Famme