Claire Easy Peasy
Claire Easy Peasy Body 27 apr 2015

3 dingen die wij van de Scandinaviërs kunnen leren

Dat Scandinavië toonaangevend is op het gebied van mode en design bewijzen ze keer op keer. Dat ze ook op het gebied van eten ver vooruitlopen, is inmiddels ook overduidelijk. Mediterraan dieet? Probeer de Nordic Cuisine van de Scandinaviër eens!

Als je wel eens in Scandinavië geweest bent, heb je het vast gezien. Er is beduidend minder overgewicht, mensen zien er over het algemeen stralend uit en de producten die ze eten zijn weinig bewerkt.

De Zweden, Finnen er Noren houden van simpele, pure smaken en gebruiken het liefst producten uit hun eigen omgeving. Vette vis, knollen, rogge en bessen vormen de basis van hun eenvoudige maar supersmaakvolle eetpatroon.

Chefs, foodies en trendwatchers roepen het al een tijdje: de ‘Nordic’ manier van eten wordt wat het mediterrane dieet voor de 20e eeuw was. Dit zijn drie redenen waarom dit ook voor jou een goed idee is:

1. Voedzaam

Naast veel vette vis (een belangrijke leverancier van eiwitten en omega – 3), kool en knol groenten (vol met vitamines) en bessen (belangrijk om hun hoge dosis anti-oxidanten) eten de Noorderlingen harde granen. Roggebrood, gerst, havermout en boekweit bijvoorbeeld. Brood maken ze het liefst met zuurdesem. Niet alleen bevatten dit soort producten veel vezels (goed voor je darmen), ze zijn ook super voedzaam en verzadigend waardoor je veel minder snel trek krijgt. Perfecte manier om je snack-cravings tegen te gaan dus!

2. Simpel en smaakvol

In de Nordic keuken draait het de eenvoudige en verse bereiding: een mooi stukje vis of vlees, wat aardappelen, knolgroenten, kruiden en een puur sausje. Je gebruikt niet veel producten, maar ze moeten wel van heel goede kwaliteit zijn. Dit kost misschien net iets meer maar doordat de gerechten zo simpel zijn, blijft het wel betaalbaar.

3. Lokaal en van het seizoen

Niet alleen is dit dieet goed voor ons, het is ook goed voor onze planeet! Het werken met lokale producten die geteeld kunnen worden in een kouder klimaat is goedkoper en milieuvriendelijk. Wij als Noord-Europees land zouden wel gek zijn om daar niet wat meer gebruik van te maken. Mark our words: nog even en dan zijn smörrebröd en grav laks net zo gewoon als een pita kaas of een ciabatta mozzarella.

bluebelle.nl: hét platform voor food inspiratie en informatie om je eetpatroon stap-voor-stap gezond(er) te krijgen. Bekend van de SPINACH app en auteurs van het must-have kookboek voor ouders van de allerkleinsten: EASY PEASY.


Het is belangrijk dat eten voedzaam is. Lees hier vijf manieren om je eten voedzamer te maken.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zaterdag het beste van Famme in je mailbox

Begin je weekend goed met de mooiste verhalen van Famme

Reageer op artikel:
3 dingen die wij van de Scandinaviërs kunnen leren
Sluiten