Redactie
Redactie Uncategorized 9 okt 2014

3 dingen waar vrouwen zich het meest druk over maken bij een scheiding

Je gaat scheiden. Je kunt nog zo veel zelfhulpboeken lezen of gesprekken voeren met familie en vrienden om jezelf voor te bereiden op datgene dat je nooit had zien aankomen. Als je het meemaakt, ervaar je pas hoe het echt is.

Famme onderzocht de 3 dingen waar de meeste vrouwen die scheiden van wakker liggen en hoe mediation die zorgen kan wegnemen.

Mediation: met goede afspraken uit elkaar
Bij scheiden denken mensen nog vaak aan twee advocaten en twee exen die tegen over elkaar zitten en ‘uitvechten’ wie wat krijgt. De grootste angst die vrouwen hebben bij een scheiding zijn de omgangsregeling met de kinderen, dat ze hun vertrouwde huis uit moeten en hoe ze het financieel gaan redden. Vrouwen kiezen liever voor een vreedzame oplossing die voor de kinderen goed uitpakt. Bijvoorbeeld met mediation. Hierbij werk je samen en ga je met goede afspraken uit elkaar. Bovendien heb je samen één mediator en dat scheelt in de kosten.

Een mediator (ook wel scheidingscoach of bemiddelaar genoemd) geeft geen advies, kiest geen partij en neemt geen inhoudelijke beslissingen. Het is iemand de bemiddelt, met je meedenkt en beide partijen helpt om zelf een plan te maken. Omdat scheidingsmediatiors een speciale opleiding hebben gevolgd, kunnen ze ook een hoop hulp bieden rondom praktische zaken. Ze stellen de juiste vragen, hoe pijnlijk soms ook.

Hoe biedt mediation een oplossing voor de drie zaken waar vrouwen zicht het meest druk over maken?

1. Omgangsregeling voor kinderen

Een mediator helpt met het opstellen van een ouderschapsplan. Voor ouders met minderjarige kinderen is dit verplicht. In het plan maak je bijvoorbeeld afspraken over de opvoeding, bezoekregelingen en financiële zaken. Een aantal onderdelen is verplicht, voor de rest kun je het zelf zo ‘gek’ maken als je wilt. Mag je dochter later piercings of een tattoo? Binnen welke straal mogen de ouders verhuizen? En naar welke school gaan de kinderen? Het is belangrijk dat bij een scheiding de kinderen centraal staan. Daarom werken veel mediators met ‘Kies voor het kind’. Met deze methode krijgen kinderen de gelegenheid om te praten over hun wensen en zorgen en over wat de scheiding voor hen betekent.

2. Het huis

Scheiden betekent vaak verhuizen en dat is vervelend, want vaak wil je helemaal niet je vertrouwde buurt verlaten. Dit roept veel vragen op. Over rechten en plichten en hoe je het goed regelt voor de kinderen. Samen met de verdeling van de inboedel (cd van jou, cd van mij maar dan een tandje erbij) kan het veel kopzorgen opleveren, maar een mediator heeft een berg met slimme trucs om de verdeling en beslissingen goed te doen. Zo is er het scheidingsconvenant. Hierin leggen jullie alle belangrijke afspraken vast voor de toekomst. Denk hierbij aan financiële regelingen en wie in het huis mag blijven wonen.

3. De financiën

Nou gaan bij veel vrouwen de haren al overeind staan als het woord administratie of belasting voorbij komt. Financieel uit elkaar gaan is een flinke kluif. Je krijgt te maken met belastingen, bankrekeningen, pensioen en verzekeringen. En dan hebben we het nog niet eens over de (kinder-) alimentatie. Wie krijgt die, hoeveel moet de andere betalen en tot wanneer? Met een alimentatiecalculator kun je een indicatie voor de alimentatie berekenen. De mediator gaat na of een van jullie recht heeft op alimentatie en rekent vervolgens het definitieve bedrag uit. Ook helpt een mediator om overzicht te houden. Je hoort bijvoorbeeld welke instanties je moet laten weten dat jullie gaan scheiden en hoe je slim afspraken maakt. Zodat jij maar ook je partner na de scheiding zelfstandig rond kan komen.

Mediation in de praktijk
Bregje de Jong, scheidingsmediator bij DAS, zorgde voor de broodnodige, begripvolle begeleiding in de echtscheidingszaak van Pieter en Ellen. Het belang van hun zoon van 9 stond voor de ouders voorop en dankzij de KIES-methode (Kinderen In Echtscheiding Situaties )bij echtscheidingsmediations lukte dat ook.

‘In deze echtscheiding konden cliënten niet direct uit elkaar gaan, dus zowel tijdens de procedure als daarna moesten er afspraken worden gemaakt om de woonsituatie voor mijn cliënten en hun kind leefbaar te houden. Ik vind het dankbaar werk om cliënten en hun kinderen hierbij te begeleiden. Het huis moest eerst verkocht worden en een betaalbare huurwoning was niet snel beschikbaar. Er moesten goede afspraken gemaakt worden over de financiën en de omgang met elkaar om tijdelijk onder een dak te kunnen blijven leven. Ondertussen ging het ook over de scheidingsmelding: het formuleren van de reden voor de scheiding. Pas dan kan het scheidingsproces echt op gang komen.

En dan was er hun zoon van 9 jaar, die in de KIES-groep met andere kinderen die in dezelfde situatie zaten, zijn verhaal kon doen en zijn wensen, behoeften en angsten kon delen. Hij merkte dat hij niet de enige was met deze emoties, en hoe hij daar met zijn ouders over kon praten zonder in een loyaliteitsconflict te komen. KIES hielp daarbij.’

Alles wat je wilt weten over scheiden kun je lezen in de scheidingsgids. Download de gids hier.

Reageer op artikel:
3 dingen waar vrouwen zich het meest druk over maken bij een scheiding
Sluiten