3 tips die je verder helpen bij een verbouwing

Zit jij midden in een verbouwing? Of ben je van plan om binnenkort je huis aan te pakken? Groot gelijk! Zeker nu het btw-tarief op verbouwen nog een tijdje laag blijft. Maar hoe kies je de beste aannemer of klusser en hoe houd je je buren te vriend?

Oktober is woonmaand en dat betekent wekenlang de leukste woonbeurzen, prachtige edities van woontijdschriften en woonblogs om je te vergapen aan inrichting, inspirerende huizen en mogelijkheden met je eigen huis. Als verkopen (nog) niet aan de orde is, dan is verbouwen een goed alternatief.

3 redenen om nu te verbouwen:

1. Een verbouwing kan de waarde van je huis verhogen
2. De verlaging van het btw-tarief op verbouwen en renoveren is verlengd tot en met juli 2015
3. Je kunt nu volop profiteren van de lage hypotheekrente

Famme maakte een stappenplan waarbij alle uitdagingen rondom een verbouwing aan bod komen.

Stap 1: DE VOORBEREIDING
Een goede voorbereiding is het halve werk. Denk daarom aan de volgende zaken:
Zet je wensen op papier
Maak een lijst met praktische zaken en dingen die moeten gebeuren op detailniveau. Daarnaast is het ook leuk om een moodboard (fysiek of online), waar je materialen, stoffen en scheursels ter inspiratie in zet.
Zorg, indien nodig, voor een vergunning!
Het nagaan of je een vergunning nodig hebt is erg belangrijk. Stel dat jouw bouwwerk niet aan de eisen voldoet,dan kan het zomaar zijn dat je de overkapping of uitbouw moet afbreken. Zonde natuurlijk, dit soort dingen zijn redelijk eenvoudig online te regelen.
Maak een planning, inclusief budget- en kostenoverzicht
Door bij meerdere aannemers een offerte op te vragen krijg je een goed overzicht. Of een aannemer een aanbetaling mag vragen en hoeveel, lees je hier. Het is heel belangrijk om je niet te ‘vertillen’ aan schade, claims en nare situaties met buren. Vooral bij een uitbouw kun je nogal eens kwaad bloed zetten.

Stap 2: WIE DOET WAT
Je wilt liever niet eindigen in het tv-progamma ‘Help mijn man is klusser’. Ken jezelf en je vent en bekijk welke klus je zelf aankunt en welke je liever uitbesteed. Was je man in een vorig leven stucadoor? Prima, hij gaat zijn goddelijke gang met witten. Maar ingewikkeldere zaken als een nieuwe keuken of dakkapel besteed je liever uit aan een expert. Met een handige checklist voor de ideale vakman bepaal je zo wie je hiervoor vraagt.

Stap 3: WAT ALS HET MIS GAAT?
Je kunt de zaken nog zo goed vastleggen met de aannemer/vakman, toch kunnen er conflicten over de klus ontstaan. Liever heb je deze mogelijk nare situaties al van te voren in de tang. Waar moet je aan denken: niet afgesproken extra werk waar je een nota voor krijgt, te late oplevering, gebreken in het geleverde werk of verzuim van herstelwerkzaamheden waardoor je een conflict over de garantie krijgt. Lees hier meer over hulp bij dit soort situaties.

En vergeet ook vooral de buren niet. De gevleugelde term ‘Beter een goede buur…’ is er niet voor niets. Licht je buren ruim op tijd in en betrek hen in je verbouwplannen. Ze kunnen er misschien niet veel tegen doen, maar voelen zich wel gehoord. Gaat het toch mis, dan is het prettig om professionele hulp te hebben die oplossingsgericht te werk gaan.

Extra

Alles wat je wilt weten over verbouwen kun je lezen in de gratis Informatiegids over Wonen van DAS. Die kun je hier downloaden.

Reageer op artikel:
3 tips die je verder helpen bij een verbouwing
Sluiten