Redactie
Redactie Kids 28 september 2015

3 x op pedagogisch wijze zeggen dat ze ‘nou echt even hun mond moeten houden’

De titel van het Engelse artikel waar ik inspiratie opdeed, luidt Three Non-Damaging Ways To Tell Your Kids To “Shut The F*ck Up. Bron is MomNewsDaily, een zeer vermakelijke site als je a) moeder bent; b) niet vies bent van een hoop ironie en c) weet hoe en wanneer je de knipoog-factor in moet zetten.

Ik vond er een drietal tips voor hoe je je lieftallige kinderen, die je – en ja, dat mag je best hardop zeggen – heel af en toe het liefst even achter het behang zou willen plakken, dit op pedagogisch verantwoorde, niet-kwetsende en niet minder liefdevolle manier duidelijk kunt maken.

[STAP stap=”1″]

Het grote ‘mama-is-er-niet-spel’ spelen

Waanzinnig goed gevonden, want alle kinderen houden van spelletjes. De spelregels zijn simpel: mama is er gewoon wel, dat kan iedereen zien, maar niemand mag tegen
haar praten of iets aan haar vragen. Wie dit het langst volhoudt, heeft gewonnen. Hoezee!

NB. In de Amerikaanse variant zit mama tijdens het spel verplicht op de bank met een glas wijn in haar hand, maar ik vond het wel zo prettig deze regel optioneel te houden.

[STAP stap=”2″]

‘Mama wil een time-out’

Voor stoute kinderen is een time-out een beproefde methode. Maar wie zegt dat mama diezelfde ‘straf’ niet ook mag claimen? Het concept blijft gelijk: mama gaat een tijdje in een hoek of andere kamer staan/zitten/liggen om eens goed na te denken over dingen. Boodschap aan kinderen: ‘Mama heeft even een time-out nodig’. Wat gaat mama dan doen? In de badkamer staan, de lichten uitdoen en heel hard in een stapel handdoeken schreeuwen, hoezo?

[STAP stap=”3″]

‘Ja, verstoppertje spelen!’

Om in de succesvolle spelletjesmodus te blijven: stel voor om verstoppertje te spelen. Mama gaat zich (héél erg) goed verstoppen en jullie moeten haar zoeken. Tip: zorg dat je van te voren goed nagedacht hebt over een briljante verstopplek en dat je daar vooraf wat te drinken/eten/lezen klaargelegd hebt. De buut-vrij-voor-de-hele-kliek regel geldt in dit geval uiteraard niet. Het netto resultaat: mama heeft wat tijd voor zichzelf, er is geen onvertogen woord gevallen en de kinderen vermaken zich prima. Eind goed, al goed.

Welke van deze drie tips is jouw favoriet? Laat het weten op onze Facebook! >

Bekijk ook deze hilarische serie: deze 33 kinderen zijn héél slecht in verstoppertje spelen >

Reageer op artikel:
3 x op pedagogisch wijze zeggen dat ze ‘nou echt even hun mond moeten houden’
Sluiten