Redactie
Redactie Erop uit 30 oktober 2014

3D-prentenboeken veranderen voorgoed het leven van blinde kinderen

3D printers komen steeds vaker voorbij in het nieuws. Soms is dit negatief, omdat een gek er wapens mee maakt. Maar steeds vaker is er positief nieuws. Zo kun je er kinderprotheses mee maken, ongeboren baby’s mee uitprinten én kun je de leeservaring van blinde kinderen voorgoed veranderen!

Want wat is er nou zo leuk aan kinderboeken? De plaatjes! Blinde kinderen hebben hierdoor een compleet andere leeservaring dan leeftijdgenootjes. Daar moeten we anno 2014 toch op kunnen verzinnen? En dat is gelukt! Onderzoekers aan de universiteit van Colorado komen nu met de perfecte oplossing: 3D plaatjes die je kunt voelen.

Nog dagelijks zijn ze bezig om kinderboeken te voorzien van 3D plaatjes. Alle boeken vallen onder The Tactile Picture Books Project oftewel ‘Het Voelbare Plaatjesboek Project.’ Alice Applebaum ondersteunt het project en meent dat 3D geprinte plaatjes een logische stap zijn voor het onderwijzen van visueel beperkte kinderen. ‘Deze kinderen leren pas met 6 jaar het brailleschrift, dus dit soort boeken zijn een uitkomst voor jonge kinderen.’

Het ultieme doel is dat ouders thuis zelf plaatjesboeken kunnen printen. Op die manier kun je beter inspelen op de behoeftes van ieder individueel kind. Nu moeten 3D printers natuurlijk eerst nog betaalbaar worden, maar de toon is gezet!

Reageer op artikel:
3D-prentenboeken veranderen voorgoed het leven van blinde kinderen
Sluiten