Inga Stoit
Inga Stoit Mind 17 jan 2019

Money, money, money! Welke van de vier type spenders ben jij?

Misschien ben je heel goed in sparen of juist totaal niet. Je geeft iedere rode cent uit en kan maar net rondkomen. Hoeveel geld we uitgeven zegt iets over onze persoonlijkheid. Dit is nu ook bevestigd in verschillende studies.

Je weet wat je sterrenbeeld voor je kan voorspellen, misschien weet je welk type moeder je bent. Maar weet je ook welke type spencer ben jij?

Geld-persoonlijkheden

Brad Klontz heeft jarenlang onderzoek gedaan naar het uitgavenpatroon van mensen en hun relatie met geld. Na verloop van tijd heeft hij 4 type spenders vastgesteld, hier schreef hij het boek Wired for Wealth over. Achterhalen welk type je bent is de eerste stap als je jouw uitgavenpatroon wil veranderen. Geld groeit nu eenmaal niet op onze rug, helaas..

Welke type ben ik?

Sta stil bij alle zaken waaraan je geld uitgeeft, dus niet alleen de vaste kostenposten. Je kunt je type moeilijk achterhalen als je maar naar een klein gedeelte van je uitgaven bekijkt. Pak daarom pen en papier erbij en loop alles na. Ieder rokje of shirtje komt op deze lijst, maar ook al je boodschappen. Juist de verschillende uitgaven zijn van belang. En ook de emoties die je erbij ervaart!

Misschien geef je juist helemaal niet zoveel money uit en valt het allemaal wel mee als je naar de lijst kijkt. Door het lijstje te maken kan je hierna zien welke type spender jij bent:

1. De geld vermijder

Eigenlijk zegt de naam het al, dit zijn de mensen die geld vermijden. Ze praten er niet over en hechten er geen waarde aan. Ze hebben vaak negatieve gedachten over mensen die veel geld hebben en ze denken dat geld leidt tot meer corruptie.

2. De geld liefhebber

Deze mensen denken dat geld de oplossing is voor alles. Het lost al hun problemen op en het zal hen gelukkiger maken. Dit type zal ook eerder een workaholic en shopverslaafde zijn.

3. De geld statuspersoon

Mensen denken dat geld hun eigenwaarde bepaalt. Als ze veel hebben doen ze er toe en wanneer ze weinig hebben niet. Deze mensen vertellen vaak leugens over hun salaris, ze zeggen bijvoorbeeld dat ze meer verdienen dan ze doen. Ze kopen vooral dingen die nieuw en trendy zijn.

4. De geldspaarder

Last but not least, de geld spaarder. Deze mensen houden altijd een beetje geld apart omdat ze rekening houden met de toekomst. Ze voelen zich slecht en zelfs een beetje angstig als ze niet voldoende geld sparen. Ook zijn ze vaak geheimzinniger over geld.

Ik weet welk type ik ben – en nu?

Surprise, surprise, de geldspaarder is het meest wenselijk type dat kunt zijn. Maar maak je geen zorgen als je een van de andere drie types bent, want door je uitgavenpatroon aan te passen kun je zo in een ander type rollen. Om voorbij je huidige type te gaan, moet je nadenken over waarom je überhaupt al bij dat type uit kwam. Welke gedachten houden je tegen om dat ander type te worden, welke associaties met geld heb je nou precies en waarom belemmerd dat een betere financiële toekomst.

Je overtuigingen in een context plaatsen is heel belangrijk. Bedenk ook waarom je die overtuigingen hebt. Misschien heeft het wel te maken met hoe je bent opgegroeid. Mensen die bijvoorbeeld zijn opgegroeid in een minder welvarende omgeving, lijken dan later de associatie te hebben dat geld van invloed is op je status. Als je juist bent opgegroeid in een rijke familie, met ouders die zich een slag in de rondte werkten, heb je eerder de neiging om geld te vermijden.

Als je eenmaal hebt nagedacht over waarom je bepaalde associaties hebt, moet je nadenken over waar je heen wilt. Het kan helpen om met iemand te praten die daar al is. Hoe denkt diegene over geld?

Welke type spender ben jij? Laat het ons weten op het Mama Forum hieronder!

Laatste reactie
0 reacties totaal
Nog geen reacties
Praat mee op het forum
Reageer op artikel:
Money, money, money! Welke van de vier type spenders ben jij?
Sluiten