Els van Asseldonk
Els van Asseldonk Mind 7 december 2014

4 lessen die we kunnen leren van onze oma’s

Grote kans dat je oma het wel eens tegen je heeft gezegd, de mijne wel althans. Meerdere malen. Als ik mijn ogen dichtdoe kan ik het haar bijna horen zeggen: ‘Spreken is zilver, zwijgen is goud.’ En dat gezegde, daar kan onze generatie stiekem een hoop van leren.

In de tijd van mijn oma’s werd niet alles op tafel gegooid. Natuurlijk ergens slecht (want hoe fijn is het om eerlijk met elkaar te communiceren), maar aan de andere kant ook erg positief. Mijn oma’s waren ook ooit jong, vrolijk, slim, maar werden wel geacht bedachtzaam zijn.

Nu ben ik zelf een best rustig typ en dacht ik altijd dat ik mezelf meer moest laten horen. Inmiddels weet ik wel beter: af en toe een pokerface opzetten is geen teken van zwakte. Het is eerder een sterkte, en wel hierom:

1. Spreken is zilver, zwijgen is goud betekent instemmen

Soms begin je al met roepen voordat je ergens over na hebt gedacht. Assertief zijn is goed, maar je hoeft niet altijd direct je mening te geven. Soms moet je gewoon even ‘Ja’ zeggen en je mond dicht houden. Je kunt wat later altijd nog jouw visie geven. Het belangrijkste: door jezelf wat tijd te gunnen om iets te overdenken, ga je niks gaat zeggen waar je later spijt van krijgt.

2. Spreken is zilver, zwijgen is goud betekent bescheiden zijn

Er is een verschil tussen trots zijn en opscheppen. Het verschil is een beetje gaan vervagen sinds social media haar intrede heeft gedaan. Je hoeft niet ieder succesje op internet te zetten. Zoek liever de bevestiging bij je familie en vrienden in real life.

Door op te scheppen gaan mensen je arrogant vinden. Laat jouw kwaliteiten voor zich spreken!

3. Spreken is zilver, zwijgen is goud betekent moedig zijn

Je wilt een goede moeder zijn en misschien ook wel een carrière najagen. Niet altijd makkelijk in de 21ste eeuw, want vaak voelt het als een strijd tussen jezelf en wat de maatschappij van je verwacht. Zwijgen betekend niet over je heen laten lopen. Pick your battles. Je kunt niet altijd winnen in een discussie met een leidinggevende.

4. Spreken is zilver, zwijgen is goud betekent ben hartelijk

Door minder te praten maak je ruimte om meer te luisteren waardoor je een medelevend mens wordt. We weten allemaal dat wat je doet belangrijker is dan wat je zegt. Als je echt om iemand geeft, laat het dan zien!

Deel je gevoel door actie te ondernemen. Wil je een goed doel steunen? Dan hoef je dat niet per se wereldkundig te maken. Laat liever karma haar werk doen als je daar in gelooft.

Welke wijze les leerde jij van je oma?

Reageer op artikel:
4 lessen die we kunnen leren van onze oma’s
Sluiten