Inga Stoit
Inga Stoit Gezondheid 22 nov 2018
Leestijd: 2 minuten

4 levenslessen die kinderen leren door het kijken naar kookshows

We kennen allemaal wel programma’s als Masterchef. Hier kan je gerust met het hele gezin heerlijk naar kijken. Kinderen steken hier namelijk veel van op, zo blijkt. En verrassend genoeg hebben we het niet over hoe je bepaalde gerechten in elkaar flanst.

Zo is er ook een kindervariant van Masterchef, en nog genoeg andere kookshows waar kinderen een rol in spelen. Hierin gaan veel kleine moedige strijders de kookgame met elkaar aan. Ze grillen, bakken, decoreren en zetten de meest prachtige gerechten op tafel. Naast entertainment komen er een aantal belangrijke levenslessen aan bod!

Presentatie/vertegenwoordiging

In kookprogramma’s voor kinderen strijden diverse kinderen tegen elkaar. Zij hebben allen een andere komaf, een ander uiterlijk en creëren vaak iets moois en unieks. Er verschijnen verschillende gerechten op tafel, elk met een ander verhaal – wat allemaal even boeiend is. Ieder kind drukt zijn eigen creativiteit uit.

Kritiek ontvangen

Het krijgen van kritiek is voor velen van ons lastig, dus ook voor onze kinderen. In deze programma’s wordt ‘kritiek’ heel goed gebracht. Het is namelijk een opbouwende kritiek waar de kinderen werkelijk wat mee kunnen. Het ontmoedigt hen niet maar geeft hen het vertrouwen om door te strijden. Ouders kunnen hier dus ook iets van opsteken. Behoud oogcontact, corrigeer met een duidelijke uitleg, wees niet boos maar content en eindig het gesprek altijd met bemoedigende woorden.

10 Soorten voeding die je van binnenuit mooi maken

Reactie op kritiek

Kinderen zijn geneigd in verweer te schieten wanneer ze kritiek ontvangen (dit geldt trouwens ook voor ons als ouders). In een kookprogramma krijgen ze hoe dan ook ‘kritiek’ over zich heen. De kinderen wachten vaak vol spanning hun beoordeling af en zijn muisstil wanneer ze deze krijgen. Het leert hen kritiek te ontvangen en hier iets mee te doen zonder gelijk in de verdediging te schieten.

Nieuwe dingen proberen

Terwijl de kinderen naar de andere kinderen kijken zien ze wellicht een bredere voedingskeuze. De kinderen gaan aan het werk met diverse groenten, fruitsoorten, vlees, kaas, vis en etc. Er verschijnt een mooi kunstwerk op tafel wat door leeftijdsgenoten in elkaar is geflanst. De oudere koks in wording smullen hier vervolgens van! Door dit te zien krijgen de kinderen thuis een breder beeld van de keuken en van smaken. Wellicht willen ze dat prachtige taartje nu ook wel maken met jullie.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zaterdag het beste van Famme in je mailbox 🙆🏻‍♀️

Begin je weekend goed met de mooiste verhalen van Famme

Reageer op artikel:
4 levenslessen die kinderen leren door het kijken naar kookshows
Sluiten