Inga Stoit
Inga Stoit Gezondheid 6 mei 2019
Leestijd: 2 minuten

4 manieren waarop je emotioneel voor jezelf zorgt, en dit de kinderen laat merken

Ouders zijn geneigd hun kinderen te ontzien van moeilijke situaties. Verdrietige gevoelens zijn uit den boze want we willen niet dat onze kinderen hier iets van meekrijgen. We willen ze dit maar al te graag besparen, terwijl het laten zien eigenlijk niet verkeerd is.

Ook papa en mama hebben het wel eens moeilijk. En ook zij mogen soms om hulp vragen. Probeer niet altijd maar mooi weer te spelen wanneer de kinderen dingen oppikken en vragen gaan stellen, probeer in plaats daarvan de situatie luchtig en goed te bespreken.

1. Accepteer hulp

Soms is hulp van buitenaf noodzakelijk. Dit kan bijvoorbeeld de lieve oma zijn die een extra dagje oppast. Voor de kinderen is dit misschien even wennen, maar ze begrijpen het beter wanneer je de kinderen uitlegt dat ook mama’s soms even andere dingen moeten doen. Pak deze momentjes aan om te herstellen, en doe iets waar jij je goed bij voelt. Wanneer jij je beter voelt ben je ook een fijnere moeder voor de kinderen.

2. Hulp van de kinderen

Sommige kinderen voelen het wanneer hun moeder het moeilijk heeft. Het is te merken aan het gedrag wat zij vertonen en de dingen die zij zeggen. Het kan zijn dat jij je hierover zorgen gaat maken, leg in dat geval aan de kinderen uit: dat alles wel weer goedkomt. Alles komt goed en daarnaast heb jij een kanjer van een kind! Geef hen een dikke knuffel en kus, en geef hen (en jezelf) daarmee het vertrouwen om verder te kunnen.

LEES OOK: De meest grappige en sneaky leugens die ouders ooit hun kinderen vertelden.

3. Laat het zien hoe je eruit komt

De kinderen hebben jou zien struggelen. Ze zagen je worstelen met: de gezondheid van oma, de vervelende baas op werk en de ruzietjes met papa. Dit alles hebben zij kunnen volgen, laat hen daarna ook de ‘successen’ volgen. Dus: oma die weer beter wordt, de baas die liever is geworden, en papa die weer de leukste vader ooit is. Laat het zien dat het goedkomt, zelfs als het niet altijd helemaal goedkomt. You will find your way ;).

4. Hulp zoeken

Kinderen mogen best zien dat jij oma’s hulp nodig hebt. Hier is namelijk niks mis mee. Je hoeft je niet te schamen wanneer je oma ‘inschakelt’. Oma is namelijk jouw moeder en zij is heel belangrijk voor jou. Geef de kinderen mee dat jullie samen sterker staan. Op deze manier voelen zij zich eerder vrij om ook bij jou aan te kloppen wanneer zij problemen hebben, of ergens mee zitten.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
4 manieren waarop je emotioneel voor jezelf zorgt, en dit de kinderen laat merken
Sluiten