Soraya Vogelaar
Soraya Vogelaar Opvoeden 25 mei 2019

4 Manieren om met verschillende normen en waarden in het gezin om te gaan

Naarmate je kind ouder wordt, wordt hij steeds zelfstandiger en ontwikkelt hij ook steeds meer zijn eigen mening. Dan kan het natuurlijk ook gebeuren dat jullie meningen gaan botsen of je ontdekt dat jij en je kind wat betreft bepaalde normen en waarden anders in elkaar steken.

Klinisch psycholoog professor Jacob Goldsmith heeft een aantal tips om ermee om te gaan als jouw normen en waarden dat van je zoon of dochter of een ander gezinslid van elkaar verschillen. Het is onvermijdelijk dat er zo nu en dan thuis onderwerpen besproken worden die kunnen zorgen voor discussies. Bijvoorbeeld als het gaat over onderwerpen als politiek en religie. Met de volgende tips kun je voorkomen dat het uitmondt in een vervelende ruzie thuis:

1. Begin met gevoel

Het maakt niet uit hoe respectvol jullie als familie met elkaar omgaan, in een stevige discussie kan het alsnog gebeuren dat de gevoelens van iemand (onbedoeld) gekwetst worden. Dr Goldsmith stelt: ‘Een basis van de waarheid, empathie en goede communicatievaardigheden, zijn een belangrijke basis om met verschillende waarden om te kunnen gaan.’ Daarnaast geeft Goldsmith aan dat het ook heel belangrijk is om jezelf af te vragen hoe goed jij je over jezelf wilt voelen na het gesprek. Laat dat gevoel als een leidraad dienen voor hoe jij je tijdens het gesprek gedraagt. De kans is groot dat je niet als een ouder of partner wilt overkomen die als een bulldozer over de gevoelens van de rest heen walst, maar als iemand die goed kan luisteren en de ander probeert te begrijpen.

LEES OOK: Familieavond! De leukste bordspellen voor kinderen van alle leeftijden

2. Maak er speciaal tijd voor vrij om met elkaar in gesprek te gaan

Als jij en een gezinslid er actief werk van willen maken om jullie meningsverschil of jullie standpunten te bespreken, kan het handig zijn om een datum te prikken voor het gesprek. Beladen onderwerpen zoals met je zoon of dochter in gesprek gaan over drugsgebruik of zijn of haar standpunt over het geloof, is iets waar je liever de tijd voor kunt nemen. Zo weten jullie zeker dat er zo min mogelijk roekeloos dingen in the heat of the moment gezegd gaan worden of aan duiding voorbij wordt gegaan. Je wilt immers dat een gesprek wat oplevert; dat jullie je allebei gehoord voelen.

Hierbij is het het fijnst om echt even fysiek tegenover elkaar te gaan zitten. Het kan ook goed zijn om te bellen, als jullie bijvoorbeeld te maken hebben met een grote afstand. Maar vermijd andere digitale communicatiemiddelen zoals appjes en e-mails. Daarin gaat teveel context, gevoel en intonatie verloren.

3. Als er weinig tijd is om te praten, geef dan je grenzen aan

Heb je het gevoel dat er op dit moment niet een fijne sfeer hangt in huis om met elkaar om de tafel te zitten? Of zijn jij en je gezin van nature niet van die ‘praters’? Dan is het volgens Goldsmith gezond om je grenzen aan te geven en duidelijk te maken dat er bepaalde onderwerpen zijn die je liever voortaan vermijdt. Op de lange termijn is dit misschien niet de meest verstandige manier. Je kind(eren) leert hier namelijk niet van hoe hij met meningsverschillen of mensen die niet dezelfde normen en waarden delen moet omgaan.

LEES OOK: 10 manieren om schreeuwen tegen de kinderen te stoppen

4. Begrijp welke normen en waarden naast elkaar kunnen bestaan en welke niet

Bepaalde waarden kunnen prima naast elkaar bestaan, als ze in de basis gelijk zijn. Maar dit kan ook gelden wanneer waarden die elkaars tegenovergestelde zijn, potentie hebben om bij elkaar te gaan passen. Denk aan de waarde om geld te sparen. Dit kan genoeg verschillende manieren kennen waardoor – ook verschillen jullie in visie hierover – het toch bij elkaar past. Jij en je kind kunnen anders denken over hoeveel geld er gespaard kan worden. Het samen bespreken kan volgens Goldsmith zorgen voor meer begrip, het vinden van een compromis of een setje regels die jullie voor het hele gezin kunnen opstellen.

Als er botsende waarden zijn waarbij er niet een manier is om makkelijk tot elkaar te komen, heeft Goldsmith een ander idee. Dan kan een gesprek puur ervoor zorgen dat jullie even jullie harten kunnen luchten. ‘Dit betekent niet dat jullie met botsende waarden niet meer een band kunnen hebben. Het betekent meer dat je het erover eens bent, dat je het over sommige dingen structureel met elkaar oneens zult zijn’, aldus Goldsmith.

Dichter bij elkaar brengen

Volgens Goldsmith zijn het uiteindelijk juist de verschillen in onze normen en waarden die ons dichter bij elkaar brengen. Dit kan dus ook gelden binnen families. ‘Als je kijkt naar dingen waarover je het met elkaar oneens bent, is het vooral belangrijk om voorbij te gaan aan de details en de oppervlakkige zaken. Ga meteen dieper zitten door te praten over waarom iemand zich zo voelt of er zo over denkt. Door er vaak met elkaar over te praten, komen we er vanzelf achter hoe en waarom mensen ergens in geloven. Als dit begrip voor de drijfveer wederzijds is, voelen we een beter band met elkaar, zelfs al zijn we het niet met elkaar eens’, aldus Goldsmith.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zaterdag het beste van Famme in je mailbox

Begin je weekend goed met de mooiste verhalen van Famme

Reageer op artikel:
4 Manieren om met verschillende normen en waarden in het gezin om te gaan
Sluiten