Inga Stoit
Inga Stoit Gezondheid 23 feb 2019
Leestijd: 2 minuten

Nee zeggen is prima: dit zijn momenten waarop je mag weigeren als iemand je om een gunst vraagt

Het is niet altijd even makkelijk om nee te zeggen. We stellen niet graag mensen teleur, waardoor we geneigd zijn om hen te pleasen als zij ons om een gunst vragen. We helpen de ander, maar kunnen onszelf hiermee in de nesten werken. Door de ander te dienen laat je misschien iets schieten wat voor jou belangrijk was.

Deze struggle is waarschijnlijk bekend voor iedereen. Dus eigenlijk is het verstandig om hier zelf iets aan te doen. Zeg ‘nee’ wanneer iemand je iets vraagt, met of zonder verklaring – dat is aan jou. Maar denk wat vaker aan jezelf en daarna pas aan de ander. Dit maakt je absoluut geen waardevol minder mens.

Dit zijn de momenten waarop je mag weigeren als iemand je om een gunst vraagt:

1. Als je je eigen plannen erdoor moet omgooien

Woensdagavond is jouw vaste yoga avond en hier knap je altijd reuze van op. Je nicht vraagt of jij even op haar kleine kan passen, het gaat maar om 2 uurtjes. Normaal zeg je altijd per direct ‘natuurlijk, ik zal er zijn’, maar hierdoor mis je wel jouw oplaad-avondje. Zeg nee, vertel haar dat iedere andere avond van de week kan, maar dat woensdag jouw vaste yoga avond is.

2. Indien het je teveel wordt

Soms kunnen mensen jou om hulp vragen maar kan je eigenlijk net aan je eigen schema helemaal rond krijgen. Je hebt het druk met werk, de kinderen, je vriend, het huishouden en etc. De buurvrouw kan je wel heel lief aankijken en vraagt of jij even op haar kleine kunt passen, maar dit is je te veel. Het kost je dubbel zoveel aandacht en energie en momenteel kan je dat gewoon niet opbrengen, don’t be ashamed, je bent maar een mens.

3. Als je je er onprettig bij voelt

Soms vragen mensen je om een gunst die je in een ongemakkelijke positie drijven. Jouw beste vriendin kan bijvoorbeeld smekend vragen of je een goed woordje voor haar bij jou baas wil doen. Alleen jij voelt je hier niet goed bij, want je weet dat jouw baas je erop aan zal kijken en niet gecharmeerd is van flatterende woorden. Leg haar uit dat dat niet zo werkt bij jouw baas en dat je haar graag wil helpen, maar niet op deze manier.

4. Je doet iets waar je eigenlijk echt niet van houdt

Als jij absoluut geen hondenmens bent en er zelfs een beetje bang voor bent, is het onlogisch om met de hond van je broer te gaan lopen. Het is zijn hond en daarmee zijn keuze, jij zou zelf nooit een hond nemen in verband met bovenstaande redenen. Jij zal je de hele wandeling angstig en dus naar voelen, dit is niet iets wat een ander van je kan verwachten. Zeg nee, deze gunst gaat ten koste van jezelf en dat is nou net niet de bedoeling.

LEES OOK: Met deze tips onderhoud je een vriendschap op lange afstand.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zaterdag het beste van Famme in je mailbox

Begin je weekend goed met de mooiste verhalen van Famme

Reageer op artikel:
Nee zeggen is prima: dit zijn momenten waarop je mag weigeren als iemand je om een gunst vraagt
Sluiten