Sophie Nortier
Sophie Nortier | LinkedIn Eten april 9, 2020

4 Recepten voor een heerlijke vegan Paasbrunch

Een vegan Paasbrunch lijkt misschien gedoe, maar met deze heerlijke plantaardige Paasrecepten zet je zo een hele brunch op tafel.

Paasrecepten koken met het gezin

Het Paasweekend staat voor de deur. En al zal het niet hetzelfde zijn als normaal, kunnen we deze dagen wel gebruiken om zoveel mogelijk te genieten van de mensen om ons heen. Dus ga vooral samen met je partner en de kids aan de kook en bereid met deze Paasrecepten een heerlijke vegan brunch voor het gezin.

Zoete Paashaasbroodjes

Zoete paashaasbroodjes voor de vegan Paasbrunch
Bron: #zokanhetook

Lekker knutselen met de kids, maar dan met Paasrecepten. Dit gerecht is een gegarandeerd succes als het om samen koken gaat. Laat de kinderen helpen bij het uitsteken van het deeg en het plaatsen van de ‘oogjes’. En dan met z’n allen zitten kijken naar de oven hoe de broodjes garen.

Ingrediënten:

  • 500 g bloem
  • 50 g suiker
  • 30 g maïzena
  • 7 g gist
  • 2 tl vanillesuiker
  • 1 tl zout
  • 150 ml sojamelk + extra om te bestrijken
  • 100 ml sojayoghurt
  • 30 ml olijfolie
  • 2 tl rozijnen

Extra nodig:

  • schone theedoek
  • bakpapier

Bereidingswijze:

  1. Meng alle droge ingrediënten, met uitzondering van de rozijnen, door elkaar in een ruime kom.
  2. Verwarm de sojamelk in een steelpan maar breng het niet aan de kook. Voeg de warme sojamelk samen met de olijfolie en de sojayoghurt toe aan de kom met droge ingrediënten en meng alles met je handen door elkaar tot een stevige bal. Dit duurt ongeveer 15 minuten.
  3. Leg de deegbal weer terug in de kom en bedek deze met vershoudfolie of een schone theedoek en verplaats de kom naar een warme plek. Laat het deeg ongeveer 1,5 uur rijzen tot het in grootte is verdubbeld.
  4. Verwarm de oven voor op 180 graden.
  5. Haal het deeg uit de kom en leg het op een met bloem bestoven aanrecht. Rol de deegbal met behulp van een deegroller uit tot een plak van ongeveer 1 cm.
  6. Gebruik een waterglas of een ronde koekjesuitsteker om zo veel mogelijk rondjes uit het deeg te steken. Maak met behulp van je handen balletjes van de rondjes en verdeel deze over een met bakpapier beklede bakplaat. Leg een theedoek over de mini-deegballetjes en laat deze nog 45 minuten afgedekt staan op een warme plek.
  7. Wanneer de bolletjes gerezen zijn, druk je aan de voorkant van ieder bolletje 2 rozijnen, dit worden de ogen van het konijn. Gebruik vervolgens een schaar om vanaf de bovenkant, aan dezelfde kant als waar je zojuist de oogjes geplaatst hebt, oortjes te knippen in het deeg. Duw de geknipte oortjes iets naar voren zodat ze mooi rechtop staan en vorm deze met je vingers nog een beetje bij zodat ze mooi rond en puntig worden. Om de oortjes af te maken, maak je met behulp van de achterkant van een lepel of een dichte schaar aan de binnenkant de oortjes nog een afdruk, dit moet het zachte gedeelte van de konijnenoortjes voorstellen.
  8. Bestrijk de konijnenbroodjes tot slot met een beetje sojamelk en bak ze in 10-15 minuten goudbruin in de voorverwarmde oven.

Aspergesoep (al dan niet met ei)

Paasrecept voor Aspergesoep
Bron: Blue Band

Oké, officieel zou je asperges natuurlijk mét ei doen, maar in dit vegan recept kan het ook best zonder. Zijn er toch liefhebbers van ei bij? Dan voeg je deze heel gemakkelijk apart toe.

Ingrediënten:

Voor 4 personen
50-60 minuten bereidingstijd

  • 500 g witte asperges
  • 50 g Blue Band wikkel
  • 50 g bloem
  • 2 l water
  • 1 tuinkruidenbouillonblokje
  • 100 ml Blue Band kookroom
  • 5 g bieslook, fijngesneden
  • Zout en peper
  • (2 eieren)

Bereidingswijze

  1. Schil de asperges en verwijder de harde onderkanten. Spoel de asperges, de afsnijdsels en de schillen goed af en laat ze uitlekken in een vergiet. Snijd de asperges in stukken van 2-3 centimeter.
  2. Verhit de Blue Band wikkel in een pan met dikke bodem en roer hier met een garde langzaam de bloem doorheen. Let op dat de roux niet verbrandt. Voeg langzaam het water toe aan de pan, gevolgd door de aspergeschillen en -afsnijdsels en het tuinkruidenbouillonblokje, roer alles door elkaar en breng het water aan de kook.
  3. Doe wanneer het water kookt de deksel op de pan en zet het vuur laag en laat de bouillon 30 minuten trekken.
  4. Haal de afsnijdsels en schillen van de asperges uit de pan en voeg de aspergestukjes toe aan de pan en kook deze nog 15 minuten mee.
  5. Wil je toch een eitje erbij? Zet dan ondertussen de eieren op in genoeg koud water, zodat de eieren onder staan in een kookpan en kook de eieren wanneer het water kookt in 8 minuten gaar. Haal de eieren uit de pan en laat schrikken onder de koude kraan. Pel de eieren en snijd deze met behulp van een eiersnijder of mes in blokjes.
  6. Haal de pan van het vuur en voeg Blue Band kookroom toe. Breng de soep op smaak met zout en peper en serveer de soep in diepe borden of kommen. Garneer met de gekookte eieren en bieslook.

Aardappelnestjes met spinazie en cherrytomaatjes

Vegan aardappelnestjes
Bron: #zokanhetook

Aardappelnestjes, wie houdt er niet van?! De kids maak je hier in ieder geval ontzetten blij mee en stiekem vinden wij dit ook een van de lekkerste Paasrecepten. En het is nog gezond ook!

Ingrediënten

Voor 12 stuks

  • 500 g vastkokende aardappels
  • 500 g zoete aardappels
  • 200 g kikkererwtenmeel
  • 40 g spinazie
  • 500 ml water
  • 12 cherrytomaten
  • 3 el olijfolie + extra om de vorm in te vetten
  • 2 el edelgistvlokken
  • 1 tl gedroogde tijm
  • Zonnebloemolie
  • Zout en peper

Extra nodig:
Muffinvorm 12 stuks

Bereidingswijze

  1. Verwarm de oven voor op 200 graden.
  2. Boen de aardappels schoon, prik er met behulp van een vork gaatjes in en verdeel ze over een met bakpapier beklede bakplaat. Bestrijk de aardappels met zonnebloemolie. Rooster de aardappels 20 minuten in de voorverwarmde oven. Laat ze daarna afkoelen.
  3. Wanneer de aardappels afgekoeld zijn, schil en rasp je ze één voor één door de grootste gaten op de rasp. Doe de geraspte aardappels samen met olijfolie in een kom en breng op smaak met zout en peper.
  4. Vet de muffinvorm in met olijfolie en verdeel het aardappelmengsel over de vormpjes. Druk de geraspte aardappels aan met je vingers en zorg ervoor dat je opstaande randen krijgt. Bak de aardappelnestjes 20-25 minuten in de voorverwarmde oven op 200 graden.
  5. Doe ondertussen het kikkererwtenmeel samen met de edelgistvlokken en gedroogde tijm in een kom en roer alles door elkaar. Voeg het water toe en roer het geheel met behulp van een garde tot een glad beslag. Breng op smaak met zout en peper.
  6. Haal de aardappelnestjes uit de oven en verdeel hier de helft van de spinazie over, giet het kikkererwtenmengsel over de aardappelnestjes en plaats in ieder aardappelnestje een gehalveerde cherrytomaat.
  7. Bak de aardappelnestjes 15-20 minuten in de voorverwarmde oven en laat 5 minuten afkoelen alvorens je ze serveert. Garneer de aardappelnestjes met de achtergehouden spinazie en gehalveerde cherrytomaatjes.

Bananenpannenkoekjes met sojayoghurt en gekarameliseerde appel

Een stapel bananenpannekoeken voor een feestelijke Paasbrunch
Bron: #zokanhetook

Bij een vegan taart is het altijd een uitdaging om het niet te droog te laten uitvallen. Maar pannenkoekjes lenen zich dus heel goed voor een vegan variant. En maak je er zo’n mooie stapel van, dan is dit een nog veel feestelijker gerecht dan een taart.

Ingrediënten

Voor 20 stuks

  • 2 zeer rijpe bananen
  • 1 appel
  • 500 ml plantaardige melk
  • 400 g bloem
  • 50 g rozijnen
  • 4 el honing
  • 4 el zonnebloemolie
  • 2 el bakpoeder
  • 2 tl vanille-extract
  • 4 tl kaneel
  • 1 tl zout
  • Margarine, om in te bakken

Bereidingswijze

  1. Schil de appel, verwijder het klokhuis en snijd de appel in blokjes in het formaat van kleine dobbelsteentjes. Zet de appelblokjes apart.
  2. Schil de banaan en prak het vruchtvlees in een kom met behulp van een vork tot moes.
  3. Voeg de plantaardige melk, honing, zonnebloemolie en vanille-extract toe aan de kom en roer het geheel door elkaar.
  4. Voeg de bloem, het bakpoeder, zout en de helft van de kaneel toe aan de kom en roer het geheel door elkaar met een houten lepel. Het beslag zal niet helemaal egaal worden door de geprakte banaan, maar zorg ervoor dat alle ingrediënten goed gemengd zijn en er een beslag gevormd is.
  5. Verhit een klein beetje margarine in een koekenpan en voeg wanneer de margarine gesmolten is een klein beetje van het beslag toe aan de pan totdat je een mooi rond pannenkoekje hebt. Wacht totdat er bubbeltjes ontstaan op het beslag en draai de pannenkoek om. Bak de pannenkoek nog 1-2 minuten aan deze kant. Herhaal deze stap totdat het beslag op.
  6. Verhit margarine in een koekenpan en voeg de appelblokjes en overgebleven kaneel toe en roerbak het geheel 3-4 minuten totdat de appel gekarameliseerd is.
  7. Stapel de bananenpannenkoekjes op elkaar en versier met de gekarameliseerde appel, de rozijnen en de sojayoghurt. Serveer de pannenkoekjes terwijl ze warm zijn.

Op zoek naar meer inspiratie voor Paasrecepten? Check dan deze eens:

Reageer op artikel:
4 Recepten voor een heerlijke vegan Paasbrunch
Sluiten