Thea Tijssen
Thea Tijssen Mind 4 nov 2016

4 soorten ‘mommy-meltdowns’ die we allemaal herkennen

We hebben allemaal wel eens zo’n dag waarop de kinderen maar niet willen luisteren en je zelf niet lekker in je vel zit. Er hoeft maar dít te gebeuren of je krijgt een mommy-meltdown. Welke van de vier hangt van de omstandigheden af.

Deze meltdowns heeft elke moeder wel eens gehad.

[STAP stap=”1″]

De ‘ligt het aan mij of is het hier heel warm?’-meltdown

Je jongste vraagt voor de vijftiende keer ‘of hij wat lekkers mag’. Je andere kind weigert zijn bed uit te komen. Je man presteert het om midden in de hectische ochtendspits te zeggen dat hij een vroege meeting heeft en ‘of jij de lunchtrommeltjes van de kinderen kan klaarmaken’. En ja, en of je de kinderen dus ook even naar school wilt brengen.

Je bent maar een ietsiepietsie verwijderd van een huilbui, maar je herstelt jezelf. Je trekt de deken van je kind af en duwt hem onder de douche. Tegen je partner heb je even niks te zeggen en je hebt je jongste – geheel tegen je principes in – toch een Sultana gegeven. Je bent nog steeds bij zinnen. Nóg wel…

Lees ook: 44 dingen waar je spontaan van moet huilen

[STAP stap=”2″]

De tranen van frustratie-meltdown

Je probeerde een mooie én gezonde traktatie voor je kind te maken. Omdat je er door het gezondheidsaspect meer tijd aan kwijt was dan gepland, had je geen tijd meer om het geheel leuk aan te kleden. Nou ja, ‘het is in elk geval gezond en lekker’, denk je. Jullie proeven de gezonde bananenmuffins-zonder-suiker-zonder-boter-en-zonder… smaak. Jak! Het zijn blokjes cement waar niet doorheen te komen is. Je kind klaagt dat de moeder van zijn vriendje wel altijd lekkere, gezonde én mooie traktaties maakt. ‘Dan vraag je haar toch of zij je moeder wil zijn?’ gooi je er sarcastisch uit. En je kind is stil.

Je andere kind gooide z’n bord met eten om en dus ligt er op de grond een stilleven van geroerbakte groenten met stukjes kipfilet, inclusief grote vlekken guacamole en zure room en dit alles ligt bedolven onder een wrap, want natuurlijk viel deze open en met de inhoud naar beneden. Knappe moeder die dit zaakje binnen een half uur opruimt.

Je man belt om te zeggen dat hij wat later komt en in plaats van normaal te reageren, moet je huilen. ‘Ja, prima, het maakt toch allemaal niks uit!’

[STAP stap=”3″]

De ‘ik sta op het punt om door te slaan’-meltdown

Je hebt je kinderen niet een, niet twee, maar drie keer gevraagd of ze willen opschieten. Het is tijd om naar school te gaan, maar zij hebben bedacht dat ze zo langzaam mogelijk moeten voortbewegen en precies moeten doen wat je ze níet hebt gevraagd. Zoals honderd keer veranderen van outfit, vijftig keer bedenken dat ze nog iets anders moeten meenemen naar school. Nu voel je de wanhoop toenemen door je hele lijf.

Je vuisten zijn gebald – en je bent op het punt aangekomen dat je iedereen de waarheid zal vertellen. En dat is dat ze nu echt als de … moeten opschieten, anders ga je gillen! Oh wacht, was je nou al aan het gillen? Nou ja, dan heb je tenminste je punt gemaakt.

Lees ook: 10 manieren om schreeuwen in huis te stoppen

[STAP stap=”4″]

De ‘ik loop kans om nu opgepakt te worden’-meltdown

Je gilt niet meer, je schreeuwt nu. Je gezicht is rood aangelopen. Je kinderen hoeven maar iets te hard te ademen of jij spuwt vuur uit je mond. ‘Jullie vinden draken zo leuk? Hier heb je er eentje: een draak van een moeder!’ Je man kijkt je aan en jij probeert hem met je blik te doden.

Je sluit jezelf op in de badkamer nadat je iedereen hebt gezegd dat je geen mama of schatje genoemd wenst te worden. En dat meen je. Maar echt. Je voelt je een crimineel die tot veel in staat is. Je kunt maar beter binnen blijven nu, want er zal zo wel een opsporingsbevel naar je uitgezet worden. En logisch, want je bent een gevaar voor iedereen.

Ze kunnen je het beste even alleen laten en als je bent afgekoeld, brengen ze je wat chocola en thee – als ze slim zijn. Dan komt het vast weer goed. Of wijn, nog beter.

Heb jij zo’n dag en zie je het ouderschap even helemaal niet meer zitten? Wanhoop niet maar lees dit artikel. Bedank ons later!

Giphy.com

Reageer op artikel:
4 soorten ‘mommy-meltdowns’ die we allemaal herkennen
Sluiten