Maaike Kooijman
Maaike Kooijman Persoonlijk 18 mei 2018
Leestijd: 3 minuten

4 tips voor meer zelfliefde (die iedereen kan gebruiken)

In je hectische bestaan met kinderen, een baan en ook nog een sociaal leven (of in ieder geval een poging tot), kan tijd voor jezelf er nog weleens bij inschieten. Je bent druk, druk, druk. Hartstikke fijn als je zoveel leuke dingen doet, maar het kan ook veel druk op je leggen. En hoewel je kinderen en partner je natuurlijk ontzettend waarderen, laten ze dat lang niet altijd merken (‘mama, ik vind het stóm dat ik nu al naar bed moet’). Hoe zorg je dan toch voor zelfliefde?

Tips voor meer zelfliefde

Zelfliefde is één van de belangrijkste dingen in het leven. Als jij jezelf waardeert, is de kans groot dat je kinderen dat voorbeeld opvolgen.

Bovendien heeft niemand er iets aan als jij wekenlang als een stresskip door het huis loopt; je gezin en vrienden zullen het natuurlijk juist op prijs stellen als je jezelf ook de tijd gunt om eens iets met hen te doen. Daarnaast kun je een stuk meer van alles genieten als je jezelf dat toestaat.

Helaas ben je er niet meteen als je regelmatig wat tijd voor jezelf neemt. Zelfliefde zit een stuk dieper in je, en beïnvloedt zonder dat je het doorhebt alles wat je doet.

Dít kunnen we leren van zelfverzekerde vrouwen

1. Analyseer de stemmen in je hoofd

Daarom is het goed om eens te analyseren wat jij jezelf eigenlijk vertelt. Van het internet, maar ook van je omgeving, krijg je waarschijnlijk allerlei adviezen. Goed bedoeld, maar wat moet je nou kiezen als je beste vriendin je vertelt dat je je kinderen zo veel mogelijk vrij moeten laten in hun eten, maar een collega zweert bij de altijd-je-bord-leegeten-regel?

Grote kans dat die constante controle de kritische stem in je hoofd alleen nog maar kritischer maakt. Maak jij jezelf stiekem regelmatig uit voor onverzorgde vrouw of slechte moeder? Pas als je erbij stilstaat dat je dat doet, kun je vervolgens analyseren of het wel echt klopt.

2. Reken af met dingen uit het verleden

Als je niet (genoeg) van jezelf houdt, kan dat natuurlijk komen omdat je op dit moment te weinig liefde ervaart – maar voor hetzelfde geld is er iets van lang geleden dat je tegenhoudt om nu te genieten van het leven dat je hebt.

Ze zeggen dan wel dat je in het nu moet leven, en dat is natuurlijk ook zo, maar niet als dat betekent dat je het verleden wegstopt. Het kan helpen om daarover te praten, of concrete stappen te zetten als dat kan.

De 9 regels voor meer zelfliefde van Oprah Winfrey

3. Wees trots op jezelf

Ja, we weten het, dat klinkt makkelijker gezegd dan gedaan. Maar je kunt op z’n minst proberen trots te zijn op jezelf, bijvoorbeeld door een lijstje te maken met dingen die je goed doet – of anderen dat lijstje te laten maken. We hebben vaak de neiging om alleen maar vooruit te kijken, maar af en toe moet je ook even stilstaan bij wat je al bereikt hebt.

Het geheim van zelfliefde is dat je jezelf moet behandelen zoals je dat met een vriend(in) zou doen. Geef jezelf rust op momenten dat je dat nodig hebt, en wees trots omdat je dat verdient. Echt.

In 3 stappen naar meer zelfliefde (want dat hebben we nodig)

4. Leg jezelf niet te veel op

Nee, je hoeft niet met je kinderen naar zwemles, zelf naar de sportschool, een uur met je moeder aan de telefoon te hangen en dan óók nog genoeg te slapen. In deze maatschappij leggen we onszelf dan wel van alles op, maar je mag juist ook fouten maken als jonge vrouw.

En ja, we beseffen dat wij je nu ook opleggen om lief te zijn voor jezelf – maar uiteindelijk levert dat veel meer op dan alleen maar de perfecte vrouw willen zijn. Als je jezelf maar gewoon leuk vindt, is de rest helemaal oké.

Na een dag werken heerlijk ontspannen: zo doe je dat

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
4 tips voor meer zelfliefde (die iedereen kan gebruiken)
Sluiten