Rachelle Weiler
Rachelle Weiler Kids 19 aug 2019
Leestijd: 3 minuten

4 tips om de periode na de eerste schooldag als ouder te overleven

Als je kind voor het eerst naar school gaat, is dat een spannende tijd. Het leventje van je kind verandert voorgoed, maar ook dat van jou!

Je zal vanaf nu rekening moeten houden met werktijden, naschoolse opvang, leerplicht en vakanties op gezette tijden. Maar dat zijn slechts praktische zaken. Veel ouders geven aan dat ze de eerste paar maanden nadat hun kind naar school gaat, als heftig ervaren.
Hoe hou je jezelf én je gezin in deze overgangsfase zo rustig mogelijk?
Wij geven tips!

1. Bereid je kind voor

Eén van de belangrijkste manieren om zo rustig mogelijk door deze eerste schoolfase te komen, is door je kind goed voor te bereiden op wat er komen gaat. Het is belangrijk dat je kind begrijpt dat het op de vierde verjaardag (of wat later) naar school gaat. En dat het er daar anders aan toe gaat dan op de kinderopvang.

Zorg ervoor dat je kind er naar uit kijkt, maar maak het ook niet te opgewonden over wat er komen gaat. Laat ze af en toe ochtendjes wennen en vertel ze uitgebreid hoe de dag er ongeveer uit zal zien. Pak af en toe een specifiek onderwerp, zoals gym of het speelkwartier waar je ze over vertelt.
Ook kan je af en toe even met je kind naar het schoolplein gaan als de school dicht is, om daar even samen te spelen. Zo went je kind langzaam aan de omgeving.

In dit artikel lees je hoe je je kind het beste voor kan bereiden op de basisschool.

2. Hou de planning rustig

De overgang van kinderopvang naar basisschool is in het leven van je kind enorm groot. Probeer de rest van het gezinsschema dus een beetje rustig te houden. De kans is groot dat je kind na school bekaf is. Misschien beter om die extra sportevenementen, bezoekjes aan vriendjes of familie even uit te stellen. Houd de weekenden rustig.

In deze tijd zal je kind meer behoefte hebben aan regelmaat. Het is de controle in de eerste weken na de eerste schooldag een beetje kwijt. Wel zo fijn als hij of zij weet wat hem te wachten staat als de schooldag er weer op zit.

Zijn je kinderen erg moe? En daardoor hangerig, huilerig of tegendraads? Kijk dan of het zin heeft om bijvoorbeeld een half uurtje of uurtje eerder te eten. Zo kan je kind wat eerder naar bed.

3. Pas je eigen rooster aan

De periode na de eerste schooldag vereist ook veel van ouders. Je kind zal deze periode heel erg spannend vinden, en zal daardoor meer naar jou toetrekken.
Licht je werk in over het feit dat je kind naar school gaat. Sommige ouders proberen op werk een regeling te treffen dat ze bijvoorbeeld elke dag na 3 uur hun kind zelf kunnen halen. In ieder geval in de eerste weken. Zo kan je je kind een duidelijke regelmaat geven, als het moe is en klaar is met de schooldag.
Hier zou je eventueel ook je ouderschapsverlof voor in kunnen zetten. Daar lees je in dit artikel meer over.

Sommige ouders, die soms meerdere kinderen hebben, zetten hun verlof zelfs volledig in in de eerste maanden. Zo kunnen ze zowel hun schoolgaande kind ondersteunen, en tussendoor ook genoeg aandacht geven aan thuisblijvende kinderen en andere lopende zaken binnen het gezin.

Lees ook: Dit moet je kind kunnen als het voor het eerst naar school gaat

4. Accepteer dat je kind even uit z’n hum is

Kinderen die voor het eerst naar school gaan, zijn vaak erna ontzettend moe. Dit kan resulteren in chagrijnigheid, huilerig zijn en niet goed willen eten of slapen. Soms zie je zelf een soort stagnatie of terugloop in de ontwikkeling. Kinderen gaan bijvoorbeeld soms weer in bed plassen of willen bepaalde spelletjes of klusjes niet meer uitvoeren. Het kan ook zijn dat ze ‘s nachts weer bij je in bed willen liggen, terwijl dit ervoor al lang niet meer het geval was.
Heb hier begrip voor. Je kind maakt een enorme transformatie mee in zijn of haar korte leventje. Wees geduldig.

Lees ook: Het eerste schooljaar van je kind: pas op voor deze 5 valkuilen!

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
4 tips om de periode na de eerste schooldag als ouder te overleven
Sluiten