Els van Asseldonk
Els van Asseldonk Kids januari 3, 2015

4 tips om meer privé online te zijn

Nu Facebook haar privacy-instellingen weer aanpast staan we voor de vraag: geven we teveel van onszelf weg op het internet? Hoe bescherm je jezelf, en je kinderen, maar houd je het wel leuk?

Het is niet verkeerd om hier af en toe stil bij te staan. Natuurlijk kun je jezelf altijd nog verwijderen van Facebook, Twitter of Instagram, maar wat erop staat gaat er niet meer af. En daarbij, je vrienden en familie kunnen nog altijd vanalles over jou delen. Belangrijk is om je ervan bewust te zijn van wie jouw updates kan zien en dat je tekst anders geïnterpreteerd kan worden.

1. Check je privacy-settings af en toe. Waarschuwt de website dat ze de instellingen gaan veranderen, kijk dan even wat dit voor jou betekend. Verwijder ‘vrienden’ die negatief op de dingen die jij zegt reageren, of zorg dat ze minder toegang tot jouw updates hebben.

2. Wees voorzichtig met teksten die sarcastisch of ironisch zijn bedoeld. Teksten komen altijd anders over dan wanneer je het face-to-face zou zeggen.

3. Een goede om in gedachten te houden: wil je niet dat dit op de voorpagina van de krant wordt geplaatst? Plaats het dan ook niet op je profiel. Wil je niet dat je partner/baas of kind het ziet? Plaats het niet op je profiel. Zo heeft de moeder van dit kindje met man en macht geprobeerd om deze foto offline te krijgen… Zonder succes. Inmiddels heeft ze er vrede mee en kan ze er om lachen, maar in het begin is ze wekenlang bezig geweest met websites aanschrijven of ze alsjeblieft de foto konden verwijderen.

4. Zitten jouw kinderen al volop op het web? Je kunt allerlei dingen verbieden, maar dat werkt vaak juist averechts. En nee, alles reguleren haalt ook niet veel uit, maar kijk wel even samen naar de instellingen. Ga liever het gesprek aan en praat regelmatig over wat ze delen op internet. Praat samen over de keuzes die ze maken, de problemen die daarbij horen, wie het ziet en de reacties die ze krijgen.

Reageer op artikel:
4 tips om meer privé online te zijn
Sluiten