Inga Stoit
Inga Stoit Tips & Tricks 27 feb 2019
Leestijd: 3 minuten

Girlboss: 5 vragen die je jezelf moet stellen voordat je een eigen bedrijf start

Misschien fantaseer je wel over het starten van een eigen bedrijf en begin je hier het liefste morgen al mee. Een eigen onderneming klinkt weliswaar romantisch, maar er zitten ook haken en ogen aan. Daarom is het verstandig om te weten waar je moet beginnen, dit zijn de 4 vragen die je jezelf moet stellen voordat je een eigen bedrijf start:

Om wat voor bedrijf gaat het?

De eerste stap is om te bedenken om wat voor bedrijf het gaat. We schetsen hieronder 3 voorbeelden:

Lifestyle business
Het doel hiervan is een leuke onderneming hebben die rendabel genoeg is om van te kunnen leven. Veel ‘lifestyle’ bedrijven zijn geboren uit een hobby of een passie, denk aan: de bakkerij op de hoek en de kapsalon aan de overkant. Winstgevend worden is het doel, alles draait om de eenmanszaak.

Growth minded business
Dit is een voorbeeld van een startup die maar al te graag wil uitbreiden. De groei is extreem belangrijk en het uiteindelijke doel is vaak de verkoop van de toko. Groei gaat voor de winst en investeerders helpen met de financiering. De werknemers en het bedrijf an sich leven vaak van doel naar doel.

Side hustle
Dit bedrijf dient als een bijverdienste. Het is niet je voornaamste inkomstenbron maar een inkomen ernaast. Vaak komt hier spaargeld bij kijken en zijn de kosten beperkt. Soms worden side hustles uiteindelijk groot, maar het begint vaak klein, meestal met een hobby of een slim idee.

Hoe groot is je kans van slagen?

Voordat je je bedrijf begint kunt je jezelf beter afvragen of het een kans van slagen heeft. Je kunt bijvoorbeeld wel een foodtruck naast een groot advocatenbedrijf starten, maar als deze advocaten allemaal aan de lijn zijn heeft dit weinig nut. Dit is slechts een simpel voorbeeld maar wel een hele belangrijke die je bedrijf kan maken of breken. Doe je huiswerk en bereken daarom altijd vooraf je kans van slagen. Fantaseren is mooi, maar liever wel met goed onderbouwde cijfers en richtlijnen.

Is er vraag jouw product/dienst?

Misschien vind je het zelf een heel goed idee om een matcha cruesli te lanceren, maar gruwelen andere mensen bij dit idee. Ga daarom eerst na of men behoefte heeft aan het product dat jij aan de man wil brengen. Wellicht kunnen andere mensen jou aansturen of je idee vormen naar iets beters. Als er genoeg enthousiaste reacties zijn heb je waarschijnlijk iets gaafs bedacht, zo niet, is het aan te raden nog even verder goed na te denken.

Kun je er geld mee verdienen?

Een bedrijf kan niet bestaan zonder geld. Om die reden is het verstandig om je inkomsten en uitgaven goed in kaart te brengen. Hier kunnen mensen zich namelijk vooraf flink op verkijken. Kijk dus nauwkeurig naar je opbrengsten. Als je vooraf voldoende marktonderzoek gedaan hebt en informatie ingezameld hebt, kun je een schatting van je verkopen maken. Het is de bedoeling dat deze verkopen toenemen in der loop der tijd.

Sta ook vooral stil bij je kosten. Deze zijn vast en variabel. Wat houdt dat in? Vaste uitgaven moet je hoe dan ook betalen, denk aan: huur, werknemers, verzekeringen, juridische kosten en productontwikkelingskosten. Variabele kosten zijn de kosten rondom het product of de dienst zelf. Dus bijvoorbeeld: wat kost het om die doos matcha cruesli te ontwikkelen? Of om je snacks uit je foodtruck te serveren? De variabele kosten moeten daarom zeker worden meegenomen in je berekening.

Als je je uitgaven van de inkomsten kunt aftrekken en er blijft geld over is dit een go voor het starten van je bedrijf. Veel bedrijven verliezen in hun begindagen geld, als dit het geval is kun je een een plan maken waarin staat hoe je dit gaat oplossen. Dit dient als een back up plan en die wil je eigenlijk altijd hebben! Binnen veel bedrijven wordt geld verspilt, breng dus vooral eerst goed in kaart hoe dit jou niet gaat overkomen. Succes!

LEES OOK: Dit zijn de 6 belangrijkste dingen die je nodig hebt om een ​​succesvol feest te organiseren.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zaterdag het beste van Famme in je mailbox

Begin je weekend goed met de mooiste verhalen van Famme

Reageer op artikel:
Girlboss: 5 vragen die je jezelf moet stellen voordat je een eigen bedrijf start
Sluiten