4 x dingen om te onthouden als een goede vriendin een dierbare verliest

Als een vriendin (en dat kan natuurlijk ook een vriend of een lieve collega zijn) een dierbare verliest wil je er natuurlijk voor haar zijn, no matter what. Je vriendin gaat door een zware periode heen en heeft een schouder nodig, een luisterend oor en iemand die haar geruststelt. Maar wat zeg je tegen iemand die zojuist een dierbare is verloren, en het gevoel heeft dat haar hart in duizend stukjes ligt? En hoe zorg je er nou voor dat je haar zo goed mogelijk kunt bijstaan in het rouwproces?

Laten we voorop stellen dat er geen universele regels of stappen zijn die je moet volgen in deze situatie. Wat de één fijn vindt, kan door de ander minder gewaardeerd worden. En omgaan met verlies van iemand anders is natuurlijk niet hetzelfde als omgaan met je eigen verdriet, waardoor het soms lastig is om op de juiste woorden te komen.

Een persoon die rouwt weet dat de pijn met de tijd zachter wordt

De kans bestaat dat je vriendin zelf al aangeeft waar ze behoefte aan heeft. Of misschien voel je het zelf ook aan, dat ze graag alleen wilt zijn (of juist niet). Hoe dan ook: er zijn een aantal dingen om te onthouden zo’n situatie.

Er zijn dingen die je beter niet kunt zeggen

‘De tijd heelt alle wonden’ is één van de dingen die vaak wordt gezegd tegen mensen die rouwen. ‘Alles gebeurt met een reden’ of ‘Ik weet precies hoe je je voelt.’ En dat is natuurlijk met alle goede bedoelingen, maar een persoon die rouwt weet wel dat de pijn met de tijd zachter wordt en ook als je zelf een dierbare hebt verloren: iedereen beleeft dat op een andere manier.

Het idee dat het verdriet zal slijten, doet dat er op dit moment toe? Het is nu dat ze kapot gaan van verdriet, eindeloos veel huilen en niet kunnen slapen. Wat ze dus veel liever willen weten, is hoe ze er op DIT moment mee om moeten gaan. Schroom niet om ernaar te vragen, zo van: wat heb je van me nodig, wat vind je fijn? Je kunt het beter gewoon benoemen. Die vriendin geeft dan echt wel aan wat ze wel of niet fijn vindt en of ze erover wilt praten of niet.

Het verdriet verdwijnt nooit helemaal

Wat kun je doen? Helaas kun je iemand die rouwt niet precies vertellen hoe ze met het verdriet om moeten gaan. Maar wat je wél kunt doen, is er voor ze zijn. Herinner je vriendin eraan dat je op dit moment bij haar bent, maar ook morgen beschikbaar zult zijn, en de dag erna. Vertel dat je van haar houdt en dat je naast haar zal staan in het rouwproces.

Sommige dagen zijn beter dan anderen

Op het moment dat je vriendin een dierbare verliest stort haar wereld in elkaar. Niets lijkt er meer toe te doen. Maar na een tijdje (en dit is voor iedereen anders) gaan de scherpe randjes er vanaf. Je vriendin pakt haar dagelijkse leven weer op en gaat weer aan het werk. Onthoud alleen dit: het verdriet verdwijnt nooit. Ze oogt de meeste dagen misschien wel vrolijk, maar er zullen zeker slechte dagen tussen zitten. Gehoord van een vriendin die haar moeder verloor: ‘Mensen zijn het na een paar weken of maanden weer vergeten, en vragen er daarna ook niet meer naar of heel weinig. Dat vond ik soms lastig om te merken.’

En daar moet ook jij mee om leren gaan. Heb geduld en laat haar weten dat je er altijd – al is het op de gekste momenten – voor haar zult zijn. En wacht niet af, maar onderneem ook zelf actie. Boek samen een weekendje weg, als je weet dat ze dat even nodig heeft. Het hoeft ‘m soms niet in diepgaande gesprekken te zitten, maar wel in even wat extra aandacht.

Toon begrip voor haar (veranderende) gedrag

Een rouwproces is ontzettend vermoeiend en kan iemand fysiek en mentaal uitputten. Hierdoor kan het zijn dat je vriendin vaker plannen annuleert (omdat ze een slechte dag heeft), vroeger van borrels vertrekt, en vaker nee zegt dan je eigenlijk zou willen.

Laat verwachtingen niet in de weg staan van de steun die je kunt geven

Het zijn logische bijwerkingen van een rouwproces. Doe je best om dingen niet te persoonlijk op te vatten en leg niet alles in weegschaal. Je kunt simpelweg niet verwachten dat je vriendin jou op dit moment evenveel geeft als jij haar. Ze heeft je nodig. Laat verwachtingen niet in de weg staan van de onwijze hoeveelheid steun en genegenheid die je kunt geven.

Het is oké om herinneringen op te halen

Bij een rouwproces komen vaak tranen kijken. Veel tranen. Maar onthoud: iemand die rouwt wil ook nog steeds denken aan de goede tijden. Voel je dus ook niet bezwaard om je vriendin te helpen herinneringen op te halen. Help haar focussen op de mooie momenten die zij heeft gedeeld met deze persoon, en die het waard zijn om over te lachen. Help haar om een balans te vinden tussen gevoelens van verdriet en gevoelens van dankbaarheid. Daar hoort ook een verjaardag van de overledene bij. Vier hem samen door het glas te heffen en te vieren dat zij die dierbare heeft mogen kennen.

Marcandangel

Reageer op artikel:
4 x dingen om te onthouden als een goede vriendin een dierbare verliest
Sluiten