4 x recepten met kruidnoten voor een heerlijk avondje

Culinair

Hoe verslavend zijn die kruidnoten! Als ze op de redactie staan, is de bak binnen mum van tijd leeg. Wij beschuldigen ze er stiekem van dat er een stofje in zit waardoor je er meer van wil eten. Daarom is het tijd voor een aantal recepten waarin deze heerlijkheid verstopt zit.

We delen graag een aantal recepten van zuster Culy en andere culinaire sites die met deze lekkernij worden bereid. Om je vingers bij af te likken!

1. Herfstige milkshake met kruidnoten

Nodig:
250 ml melk
Een halve banaan
Handvol (truffel) kruidnoten
Blender

Zo maak je het
Mix de melk, de halve banaan en de kruidnoten in een krachtige blender, ongeveer 2 tot 3 minuten, totdat alle nootjes mooi zijn gemalen. Is je blender niet zo krachtig, verkruimel de kruidnoten van tevoren even in een plastic zakje.

2. Kruidnoten tiramisu

Via de superleuke website van Brenda Kookt! kwamen we op dit heerlijke recept. Check haar website voor nog meer Sintinspiratie. Yum.

Nodig:
100 ml mascarpone
20 gram suiker
100 ml vanillevla
100 ml kwark
100 ml sterke koffie (afgekoeld)
25 ml Tia Maria
90 kruidnoten

Voor de garnering:
stukje pure chocolade
cacao
paar kruidnoten

Zo maak je het:
Klop de mascarpone en suiker goed door elkaar. Als het goed gemengd is, roer je de kwark en vla erdoor.

Meng de afgekoelde koffie met Tia Maria. Doop de helft van de kruidnoten in de koffie en haal ze eruit als ze de koffie hebben opgenomen.

Verdeel de kruidnootjes over vier glazen. Schep over de laag met kruidnootjes een flinke schep van het mascarponemengsel. Doop de andere helft van de kruidnoten in de koffie en verdeel deze over de laag mascarponemengsel. Verdeel tot slot de rest van het mascarponemengsel erover.

Laat de tiramisù minimaal een uur opstijven in de koelkast. Garneer de glaasjes met een beetje cacao, gehakte pure chocolade en (stukjes) kruidnoot.

3. Pasta met kruidnoten-mascarponesaus


Dit gerecht komt uit het geweldige kookboek Maak van de noot een deugd, aangezien kruidnoten zelfs in pastagerechten overheerlijk zijn.

Nodig:
1 scheut olijfolie
1 grote ui, gesnipperd
2 tenen knoflook, gehakt of uitgeperst
200 gr rundergehakt
1 klein blikje tomatenpuree
1 blik tomatenblokjes (400 gr)
1 glas rode wijn
400 ml bouillon naar keuze [ik zou zeggen, neem runderbouillon, dat past bij het gehakt]
100 gr kruidnoten, gemalen
150 gr mascarpone
zout en peper
pasta naar keuze

Zo maak je het:
Doe de olie in een pan en bak de ui hierin zacht aan. Voeg knoflook en gehakt toe en rul het gehakt. Doe de tomatenpuree erbij en bak even mee. Voeg hierna de tomatenblokjes, wijn, boiullon en gemalen kruidnoten toe en laat het geheel inkoken terwijl je af en toe roert. Tenslotte laat je de mascarpone toe, die je ook nog even laat inkoken. Kook de pasta beetgaar en breng de saus op smaak met zout en peper. Tadaa!

4. Pompoensoep


Ook dit recept komt uit het heerlijke boek ‘Maak van de noot een deugd’ waarbij een simpele pompoensoep een aardige bite krijgt door het Sinterklaaskoekje.

Nodig:
Olijfolie
1 pompoen in blokjes
1 teen knoflook
2 tl korianderzaad
2 tl oregano
2 tl venkelzaad
1 tl zout
1 tl zwarte peper
150 gr kruidnoten
2 liter groentebouillon
Slagroom

Zo maak je het:
Doe alle kruiden samen met de teen knoflook in een vijzel en plet goed. Verhit een flinke scheut olijfolie in een ruime pan. Doe daar de pompoen en het kruidenmengsel bij. Roer goed, zodat alle pompoenblokken wat van de kruiden meekrijgen. Bak ongeveer 10 minuten en voeg de kruidnoten toe. Roer nog even goed en giet dan de bouillon erbij. Laat ongeveer een half uur zacht doorkoken. Pureer de soep wanneer de pompoen zacht is. Voeg naar smaak zout en peper toe.

Weet jij nog een goed recept met kruidnoten? Deel het met ons!

Meer leuke content? Like ons op Facebook