Janne Vogel
Janne Vogel Algemeen 8 jun 2018

No thanks: deze dingen pik je niet meer nu je (bijna) 40 bent

Misschien moet je even slikken als je het aantal uit te blazen kaarsjes op je taart ziet, maar hé, he ouder je wordt, hoe wijzer. Nu je (bijna) de 40 hebt bereikt, merk je dat je echt stevig in je schoenen staat. Steviger dan een aantal onzekere jaren geleden.

De Fantastic Forties zijn heerlijk, en niet zonder reden. Nu je 40 bent pik je de volgende dingen écht niet meer.

1. Te strakke kleding

We hebben onszelf jarenlang in skinny jeans, krappe behaatjes en skin tight jurkjes gehesen, maar zijn hier inmiddels wel een beetje klaar mee. We hebben dingen te doen waarvoor we ons lichaam graag vrij willen bewegen en weigeren chagrijnig te worden van die pijnlijke broek of dat t-shirt met rolletjes. Paste het vorig jaar maar nu niet meer? Dan kopen we graag een maatje groter. We realiseren ons inmiddels dat de maat van onze billen of buik niet het belangrijkste is in de wereld.

2. Slechte seks

We hebben inmiddels genoeg seks gehad om te weten wat we lekker vinden en wat vooral niet. Seks hoeft echt niet iedere keer legendarisch te zijn, maar we willen het graag leuk hebben en zijn niet bang om te zeggen wat we willen.

3. Niks zeggen als iemand onaardig is

We hebben alles gezien en meegemaakt en vaak genoeg onze mond gehouden, maar zijn tegenwoordig niet meer bang om ons mannetje te staan. Een stomme opmerking of onaardig gedrag laten we niet meer zomaar aan ons voorbij gaan. Door de jaren heen realiseerden we ons thank god dat we echt niet alles hoeven te pikken. Doen we dus ook niet meer.

4. Je laten tegenhouden door angst

Het is niet dat we opeens niet meer bang zijn, we gaan ‘enge’ situaties alleen niet meer uit de weg. Angst is vaak genoeg tussen ons en het goede leven in komen te staan, en alle enge dingen die we toch hebben gedaan hebben ons enkel sterker gemaakt. Kom maar op dus.

5. Iedereen tevreden houden

We hebben dit ons hele leven geprobeerd en na al die jaren eindelijk gemerkt dat dit totaal niet werkt. We leven voor onszelf, niet om een ander gelukkig te maken. Inmiddels zetten we onszelf echt niet meer op de laatste plek.

6. Onrealistische verwachtingen

Zowel van onszelf als van andere mensen. Door je verwachtingen iets bij te stellen verlaag je je bloeddruk én de kans dat je je heel kut voelt omdat je vriendin Sara weer eens heeft afgezegd. Je wordt harder naarmate je ouder wordt, maar ook zachter. Je weet inmiddels dat het leven niet over rozen gaat en dat iedere situatie anders is. Je kunt dingen makkelijker laten gaan en vergeeft sneller dan eerst. Heerlijk, toch?

7. Doen alsof je alles onder controle hebt

Bij niemand gaat alles van een leien dakje. Vooral niet bij de mensen die in jouw ogen perfect zijn. Constant net zo goed of beter willen zijn is ontzettend uitputtend, dus daar zijn we mee gestopt. We omringen ons veel, veel liever met mensen die onze imperfecties omarmen en zelf ook eerlijk zijn over hun leven.

8. Neppe vrienden

Je kunt ze inmiddels van kilometers ver zien aankomen, omdat we er al te veel van dit soort hebben gehad. Kut om toe te geven, maar heel erg waar. Nepheid is makkelijk te herkennen, dus we laten alleen nog mensen toe die echt het beste met ons voor hebben.

9. Jezelf vergelijken met anderen

Waarschijnlijk deed je niet anders toen je twintig was, maar inmiddels snap je dat het alleen maar ontzettend pijnlijk is om jezelf constant te vergelijken met iemand die mooier, dunner of rijker is dan jij. Wat het ook mag zijn, inmiddels weet je dat jij jij bent en dat het leven geen wedstrijd is. Plus, als iemand ergens goed in is betekent dat niet gelijk dat hij of zij beter is dan jij.

Het duurde even, maar dan heb je ook wat. We hebben gemerkt dat niet alles zomaar pikken echt gelukkig maakt, en we willen nooit meer terug.

LEES OOK: Deze illustraties geven de ups en downs van het moederschap perfect weer #MomLife

Scary Mommy

Reageer op artikel:
No thanks: deze dingen pik je niet meer nu je (bijna) 40 bent
Sluiten