Els van Asseldonk
Els van Asseldonk Mind 27 mei 2015

41 jaar geleden als baby gestolen, nu herenigd met zijn moeder

Kleine baby Travis Tolliver werd een paar uur na zijn geboorte uit het ziekenhuis in Chili gestolen. Zijn moeder kreeg te horen dat de baby overleden was. Nu, 41 jaar later, zijn ze weer samen.

De toen negentienjarige Nelly Reyes kreeg vlak na de geboorte te horen dat baby Travis een hartaandoening had en het waarschijnlijk niet zou halen. Niet veel later vertelde de verpleegster dat de baby was overleden. Toch kreeg Nelly nooit zijn lichaam of een overlijdensakte te zien. Daardoor heeft ze het verlies van haar kindje nooit echt kunnen verwerken.

Hereniging

Nelly is inmiddels 61 en mocht tot grote verbazing haar zoon, van wie ze dacht dat hij dood was, in haar armen sluiten. Op het vliegveld stond ze te wachten met een bordje in haar armen: ‘Ik wacht vol liefde op Travis, je moeder Nelly en familie.’

Travis was behoorlijk zenuwachtig. Door de taalbarière wist hij niet of iemand hem zou komen halen, maar toen hij zijn familie zag waren de zenuwen in één klap verdwenen. Hij wist dat het goed zat. Moeder Nelly kon bijna niet meer praten: ‘Ik ga hem iedere dag knuffelen, ik houd van hem’.

Travis heeft zich tijdens zijn jeugd altijd een buitenstaander gevoeld door zijn donkere haar en getinte huid. Zijn adoptiemoeder was wel een beetje geschrokken, door het nieuws dat hij zijn biologische moeder had gevonden. Maar hij stelde haar gerust: ‘Jij zal altijd mijn moeder blijven – ik heb er gewoon twee nu – jij hebt me opgevoed.’

Als kind voelde Travis zich altijd anders. Bron foto: CNN

Hoe kon dit gebeuren?

Als adoptiebaby kwam Travis terecht in Washington. Zijn adoptieouders hadden geen idee dat hun kindje zó ver gereisd had zonder medeweten van de biologische moeder.

Travis had toen hij twintig was al eens een poging gedaan om zijn biologische moeder te vinden, maar daar waren in die tijd niet genoeg middelen voor. Toen hij na zijn veertigste verjaardag in contact kwam met mensen uit Chili is het balletje gaan rollen. Travis begon met het lezen van oude artikelen over Chili en kwam erachter dat in de tijd dat hij geboren was, veel baby’s gestolen werden van ongetrouwde moeders. Priesters, verpleegsters, vaak zat het hele ziekenhuis in het complot en zelfs soms de grootouders. Uiteindelijk heeft Travis zijn moeder via een DNA-test gevonden.

Hoe het precies gegaan is, is dus niet duidelijk. In Chili noemen ze deze illegaal geadopteerde kinderen, the children of silence.

Meer familie

Travis is nog steeds in Chili en leert steeds meer van zijn cultuur en het land kennen. Hij heeft nog heel wat werk te verrichten, familieleden vanuit het hele land willen hem ontmoeten.

Travis met zijn moeder en zus. Bron foto: CNN

Travis met een deel van zijn familie. Hij zit in het middel met een hoedje op. Bron foto: CNN

Adoptie kan ook heel mooi zijn, deze fotoserie bewijst het!

Reageer op artikel:
41 jaar geleden als baby gestolen, nu herenigd met zijn moeder
Sluiten