Els van Asseldonk
Els van Asseldonk Work & Life 21 apr 2014
Leestijd: 1 minuut

42 boodschappen van moeders uit de gevangenis

Afgelopen week ook met verbazing gekeken naar Buch in de Bajes: Vrouwengevangenis? Fotografe Charlotte Marres kent deze moeders als geen ander. Zij organiseerde drie jaar lang borduurmiddagen voor moeders in gevangenschap. Met haar boek ‘Mama komt zo’ geeft ze ons een intieme kijk op de intrigerende, verborgen wereld van moeders in detentie.

Tijdens het borduren delen de moeders hun ervaringen met Marres. Ontroerende en bijzondere verhalen van moeders die gescheiden van hun kind leven in gevangenschap. Ze mogen kun kind niet zien wanneer ze willen, beschermen of verjaardagen mee vieren.

Kind naar school brengen, inbraak plegen

‘Mama komt zo’ vertelt over hun delicten, het hartverscheurende afscheid en hoe het is om eerst je kind naar school te brengen om vervolgens een inbraak te plegen. De heftige verhalen staan nogal in contrast met de emotionele boodschappen op het zoete borduurwerk. Marres fotografeerde de werkjes op plekken die gevaarlijk zijn voor de moeders of een link leggen met de delicten die zij hebben gepleegd.

Moeders achter de tralies

Jaarlijks verblijven ruim 2000 moeders voor korte of langere tijd in Nederlandse gevangenissen. De gevangenis is ver van huis, de bezoektijden zijn voor kinderen lastig en de mogelijkheden tot bellen zijn beperkt. Alleen op de moeder-kind-dagen, maximaal één keer per maand, mag er geknuffeld worden.

Lees alvast een stukje uit het boek >

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zaterdag het beste van Famme in je mailbox 🙆🏻‍♀️

Begin je weekend goed met de mooiste verhalen van Famme

Reageer op artikel:
42 boodschappen van moeders uit de gevangenis
Sluiten