5 Alternatieven voor de standaard menstruatie producten
Het is weer het moment van de maand. Je wordt ongesteld en huppakee, een tampon of maandverbandje erin en klaar is kees, daar heb je geen omkijken meer naar. Maar wist je dat er veel betere alternatieven zijn voor de klassieke menstruatieproducten?
Gelukkig maar, want eigenlijk zijn de bestaande commerciële producten helemaal niet zo goed voor de vagina. Dit zijn gezondere alternatieven voor de commerciële menstruatieprodcuten.
Je vagina is als een spons
Je vagina is als een spons en neemt alles op wat er in zit. Daarnaast is je vagina supergevoelig, en heeft het een eigen pH-waarde. Dit is dan ook de reden dat wordt aangeraden de vagina alleen te wassen met water. Maar vreemd genoeg zijn er geen regels die de menstruatieproducten-producten verplichten de ingrediëntenlijst te vermelden zodat jij het gevoeligste onderdeel van jouw lichaam gezond kunt houden kan beschermen.
Weet jij wat je in je vagina stopt
Dus wat zit er nu eigenlijk in een tampon? En hoe goed is dat voor je? Veel menstruatieproducten zijn van chemische of synthetische producten gemaakt, die helemaal niet zo goed zijn voor je vagina. Ze kunnen plastic en parfum bevatten en de mooie witte kleur van de tampons en maandverband is vaak verkregen door het bleken van het materiaal. En geloof ons, chloor voor je vagina is een echte no-go. Bij bleken komt dioxine vrij, en zelfs in kleine hoeveelheden kan dit bijdragen aan het ontstaan van bijvoorbeeld baarmoederhalskanker of endometriose – een chronische ziekte met onder andere extreme menstruatieklachten als symptoom. Daarnaast kunnen de parfumstoffen en chemicaliën je vagina irriteren. We letten op onze dagcrème, shampoo en voedsel, maar negeren een beetje het gevoeligste stukje van ons lichaam: onze vagina.
De menstruatiecup
De menstruatiecup is een manier om je menstruatiebloed op te vangen. De afgelopen jaren heeft de menstruatiecup steeds meer bekendheid gekregen. De menstruatiecup is een klein, soepel bakje dat je al opgevouwen in je vagina inbrengt. Eenmaal in je vagina ontvouwt het zich en trekt het vacuüm – daar voel je niets van – zodat er geen bloed langs kan. Al het menstruatiebloed wordt daarmee opgevangen in de menstruatiecup. Afhankelijk van de hoeveelheid bloed kun je de cup wel twaalf uur achter elkaar dragen. Ondertussen kun je gewoon zwemmen en naar de sauna gaan. Veel vrouwen hebben minder last van buikkrampen en er is minder tot geen kans op het Toxic Shock Syndrome. Er zijn verschillende merken die allemaal hun eigen vorm, flexibiliteit en grootte hebben.
Biologische tampons
Katoen is het meest bespoten gewas met pesticiden, niet vriendelijk voor het milieu en nog minder voor je vagina! Gelukkig zijn er ook merken die zich wel inzetten om de menstruatieproducten zo veilig mogelijk te maken. Deze merken richten zich op 100% biologisch katoen, dus zonder plastic en parfum. Een Nederlands merk is Yoni, opgericht door Wendelien en Mariah. Naar eigen zeggen hadden ze nooit gedacht dat ze een tampon bedrijf zouden opzetten, maar toen Mariah op haar dertigste een voorstadium van baarmoederhalskanker kreeg en haar dokter haar aanraadde 100 % biologisch tampons te gebruiken, schrokken ze enorm van de ingrediënten van de reguliere producten. Ze besloten biologische tampons en andere menstruatieproducten te fabriceren.
Wasbaar maandverband
Wasbaar maandverband zijn katoenen ‘doekjes’ die je net als maandverband in je ondergoed legt. Je investeert één keer in een set wasbaar maandverband, en bent voor 1-5 jaar klaar. Beter voor het milieu én voor je vagina, want je weet met wasbaar maandverband wat je bij je vagina stopt. Er is wasbaar maandverband in verschillende maten, kleuren en ook in verschillende materialen. Voor ieder wat wils!
Maandverband ondergoed
Menstruatieondergoed lijkt op wasbaar maandverband, alleen zit er hier een onderbroek aan vast. Je kunt het onderbroekje de hele dag dragen, en nee, het voelt niet als een luier. Na het dragen laat je het ondergoed weken in een bakje water, en was je het op 60 graden. En als je denkt dat het menstruatieondergoed geitenwollensokken is, heb je het mis. De meeste merken maken hun ‘period panties’ mooi, chique en stijlvol, en hebben zelfs bijpassende bh’s. Als dat niet sexy is!
Sponstampon
Een sponstampon is als een reguliere tampon, maar dan zonder touwtje en een stuk flexibeler. De tampon lijkt het meest op een spons, en is ook even zacht als een spons. Voor de rest werkt het hetzelfde als een reguliere tampon. Je brengt hem in, laat hem maximaal 8 uur zitten, en haalt hem er daarna uit. Met een sponstampon in kun je zelfs seks hebben. Een natuurlijker alternatief voor de sponstampon is een ongebleekte zeespons. De natuurlijke zeespons is wasbaar en herbruikbaar, en moet nat gemaakt worden voor gebruik zodat ie zacht wordt. De veiligheidsrisico’s van de natuurspons zijn nog niet onderzocht. De sponzen komen uit de zee en kunnen zand, grind en bacteriën bevatten.
Dit vind je misschien ook interessant
- Menstruatieklachten, maar niet ongesteld? Dit kunnen de redenen zijn!
- Aha! Stress zorgt voor hevigere menstruatiepijn
- Simpele sportoefeningen om te doen tijdens je menstruatie