Redactie
Redactie Mind 31 jul 2017

5 dingen die ik niet meer zeg over andere moeders nu ik zelf moeder ben

Ik was met mijn 34 wat ouder toen ik een kind kreeg. Terwijl ik de jaren daarvoor nog in de kroeg aan de lampen hing, belandden om me heen steeds meer vriendinnen in de moederfase. Leuk en gezellig hoor, die baby’s, maar ik geef ook eerlijk toe dat ik af en toe wel eens iets over de moedervriendinnen en hun nieuwe leven gezegd. En dat was niet altijd even aardig, begripvol of ondersteunend. Vaak uit verwondering, soms uit verbazing, maar vooral uit onwetendheid.

Nu ben ik alweer een tijdje zelf moeder. En neem ik in retrospect de volgende dingen die ik ooit tegen of over mijn moedervriendinnen gezegd heb, enorm terug.

Dit zeg ik niet meer

Sorry, ik wist niet waar ik het over had.

1. ‘Die vaste routine kan toch best een keertje doorbroken worden?’

Om mij heen bevonden zich geen fanatieke Gina Ford-aanhangers (no offence, doe waar je je goed bij voelt), maar soms snapte ik niet waarom het tijdstip van afspreken altijd bepaald moest worden door slaapjes, eetmomenten, tweede slaapjes en baddertijd. Euh, ja, ik snap het nu dus heel goed. Iets met ritme, rust en regelmaat.

6 gewoontes om aan te leren als je voor het eerst een kindje gekregen hebt

2. ‘Dan eet ‘ie een keertje een stuk cake, wat maakt dat nou uit?’

Ik vond dat vriendin D. wel erg overtrokken reageerde toen ik haar vierjarige zoon zo ontzettend lief bedoeld een kindersurprise-ei toeschoof. Nu snap ik haar reactie wel.

Of je nou zoals ik een lastige eter hebt of als je kind met gemak alles naar binnen hapt; het is gewoonweg niet oké om zonder overleg met de moeder haar kind iets te eten of drinken geven.

Zeker niet als het om snoepgoed of ander lekkers gaat, maar om eerlijk te zijn liever gewoon helemaal niet zonder te vragen. Niet alleen omdat sommige ouders daar eigen ideeën over hebben, maar ook omwille van allergieën.

3. ‘Dan zie je haar twee nachtjes niet, zo erg is dat toch ook weer niet?’

Toen mijn dochter een paar maanden oud was, ging ik een weekend weg met vriendinnen. Ik wist niet hoe snel ik mijn geplande vertrek van vrijdagmiddag naar zaterdagochtend moest verplaatsen. Triest, maar waar.

10x kleine momenten waar je als ouder heel blij van kan worden

4. ‘Dus dan ben je morgenochtend heel brak, nou en?’

‘Wat, ga je nu al naar huis?’ Dat dacht (en zei) ik vaak als moedervriendinnen die ene spaarzame avond in de kroeg stonden, rond half elf in hun ogen begonnen te wrijven, opzichtig stonden te gapen en om uiterlijk kwart over elf de magische woorden ‘zeg, ik lig er echt af hoor, ik ga naar huis’ uitspraken. Saaaaaai.

Nu vind ik het heel indrukwekkend als ik het tot later dan elf uur volhoud, twaalf max. En als ik er dan uiteindelijk in lig met een paar drankjes op, weet ik dat het inderdaad niet fijn is om ‘s morgens brak en katerig wakker te worden. M’n dochter was de avond ervoor namelijk niet uit.

5. ‘Moe, moe, moe, ja, je bent moe, nou weet ik het wel.’

Sorry, ik wist het niet. Je was écht heel moe.

15x dingen die je als kersverse moeder niet wil horen

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zaterdag het beste van Famme in je mailbox

Begin je weekend goed met de mooiste verhalen van Famme

Reageer op artikel:
5 dingen die ik niet meer zeg over andere moeders nu ik zelf moeder ben
Sluiten