Thea Tijssen
Thea Tijssen Columns 18 jul 2016

5 dingen die ik van mijn fulltime werkende moeder heb geleerd

Als werkende moeder kun je je druk maken om van alles: hoe blijf je goed functioneren zonder door te draaien? En vooral: komen je kinderen geen aandacht tekort? Dat gepieker is totaal onnodig. Wees liever trots.

De waarheid is namelijk dat werkende moeders geweldig zijn. En ik mag dat zeggen, want mijn moeder was bij ons thuis – tot mijn twaalfde – de kostwinner. En ik heb veel van haar geleerd.

Tot mijn achtste bestond ons gezin uit mijn vader, moeder en ik. Mijn moeder werkte toen al fulltime, omdat mijn vader arbeidsongeschikt was geraakt na een ernstig motorongeluk. Hij was dus thuis als mijn moeder werkte. Rond mijn achtste gingen mijn ouders scheiden en daarna woonde ik alleen met mijn moeder. En ja, ook toen werkte ze fulltime. Geen idee hoe ze dat deed, maar ze deed het. En: ze heeft in die tijd een kind opgevoed dat niet opgroeide voor galg en rad. Ook al was ik een ‘sleutelkind’ (waar toen wel wat van werd gevonden door andere ouders, volgens mij), mijn moeder deed wat ze dacht dat goed was en daar ben ik trots op. Deze lessen heb ik van haar geleerd:

Doe wat je leuk vindt en goed kunt

Mijn moeder was tijdens haar werkende leven verpleegkundige. Ze had allerlei specialisaties gehaald, was goed in haar werk en vond het vooral heel erg leuk. Ze liet altijd zien hoe belangrijk dit is. Hoe voor de hand liggend het misschien ook klinkt, het is wel iets wat je meekrijgt en nooit meer vergeet. Als je doet wat je leuk vindt en waar je goed in bent, hoe kan het dan fout zijn?

It takes a village goede contacten to raise a child

Omdat mijn moeder er een groot deel van mijn jeugd alleen voor stond en er in die tijd nog niet zoiets als na- of buitenschoolse opvang bestond (echt: hoe dan?), was ik na school vooral bij mijn beste vriendinnetje Nikolien te vinden. Haar moeder was haast een tweede moeder voor me. Het was ook een wisselwerking, want als Nikoliens ouders bijvoorbeeld samen op wintersport gingen, dan logeerde zij bij ons. Met pakjesavond zorgde mijn moeder voor een goedgevulde zak-van-Sinterklaas die we dan – als verrassing – bij Nikoliens gezin voor de deur zetten. Zo deed mijn moeder wat terug, al had ze dat volgens mij niet eens hóeven doen.

Veroordeel andere moeders niet

Mijn moeder deed haar eigen ding en het maakte haar niet uit wat andere moeders daarvan dachten. En geloof me, die dachten daar echt wel wat van, omdat het niet heel gebruikelijk was om fulltime te werken en je kind dan in haar uppie te laten lunchen thuis (toen was ik al elf, hoor. Voor die tijd moest ik gewoon overblijven). Het boeide haar niet wat anderen daarvan vonden. Net zo min als dat zij zich druk maakte om andermans levenswijze. Ze zorgde ervoor dat het mij aan niets ontbrak, ik de juiste normen en waarden meekreeg en me geliefd voelde. En dat ik dan een keer met snowboots en ongekamd haar naar school kwam op de dag dat de schoolfotograaf langskwam… Tja, dat hoorde erbij. Dat was dan misschien de keerzijde van het hebben van een drukke, werkende moeder. Ik heb er in elk geval geen trauma aan overgehouden.

Als je er bent, bén er dan ook echt voor je kinderen

Je kunt elke dag bij je kids zijn, maar niet alle aandacht voor ze hebben. We zijn natuurlijk keien in multitasken, maar toch. Probeer soms even we-time te nemen met je kind, zodat al je aandacht naar hem/haar uitgaat. Dat deed mijn moeder vroeger door bijvoorbeeld elke donderdagavond samen een patatje te gaan eten in het winkelcentrum (hoe corny dat nu ook klinkt, de herinneringen daaraan zijn voor mij goud).

En als je tijd met je kinderen wilt doorbrengen, maar je hébt geen tijd, dan is er altijd nog dit lijstje.

Wees een rolmodel voor je kinderen

Laatst sprak ik iemand die zei dat zij door te werken het goede voorbeeld wil geven aan haar dochter. Heel mooi. Uit onderzoek blijkt zelfs dat dochters én zonen die worden opgevoed door een werkende moeder, daar veel aan hebben. Zo zullen die meisjes later waarschijnlijk ook gaan werken en is de kans groot dat ze in een verantwoordelijke baan zullen belanden. Jongens die zijn opgevoed door een werkende moeder, voelen zich vaak betrokken bij het runnen van het dagelijkse huishouden, verdelen de taken thuis eerlijker en hebben een stabieler huwelijk.

Dus besteed je energie aan wat er echt toe doet: zorg dat je kinderen zich gewenst en geliefd voelen, dat ze weten dat je, wat er ook gebeurt, van ze houdt. En dat ze voordelen halen uit het feit dat ze jou als rolmodel hebben. Want dat doen ze. Ik kan het weten.

Heb jij ook een werkende moeder gehad of bén je een werkende moeder? Hier kun je meepraten.

Werk je vandaag thuis terwijl je kind ook thuis is? Lees dan even dit.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zaterdag het beste van Famme in je mailbox

Begin je weekend goed met de mooiste verhalen van Famme

Reageer op artikel:
5 dingen die ik van mijn fulltime werkende moeder heb geleerd
Sluiten