Els van Asseldonk
Els van Asseldonk Lifestyle maart 31, 2015

5 dingen die je moet weten over je harige vent en zijn baard

Mijn vriend hoort in de categorie man-met-eeuwig-drie-dagen-baardje. Origineel is-ie misschien niet aangezien iedere 20- en 30-something een baard heeft, maar ik ben er blij mee. Een paar jaar terug was ik tv aan het kijken toen ik opmerkte dat ‘iets’ aan hem zag…

‘Oh my! Je hebt je 5 o’clock shadow geschoren,’ om iets later te vervolgen: ‘waarom heb je dát gedaan?!’

So to say: ik wilde mijn vriend met baard terug en wel nú. Tot overmaat van ramp kregen we niet veel later slecht nieuws te horen. Vanaf dat moment maakte ik dus grapjes dat scheren ongeluk bracht. Wat blijkt: ik ben niet de enige die een man mét gezichtsbeharing prefereert. Verschillende studies zeggen dat het grootste deel van het vrouwvolk een harige husband wil. Waarom?

1. Stoppels zijn sexy

Vrouwen vinden vooral de hoeveelheid stoppels erg belangrijk. Volgens onderzoek vinden vrouwen mannen met een volle stoppelbaard aantrekkelijker dan een licht stoppelbaardje of geschoren gezicht.

2. Een enorme baard vinden we ook weer niet leuk

Terwijl de meeste vrouwen een volle stoppelbaard prefereren, is een ZZ Top-waardige baard in de meeste gevallen een afknapper. Vrouwen typeerden mannen met een volle baard als minder aantrekkelijk. Gezichtsbeharing met soep erin? Nee dank u!

3. Mannen vinden hun eigen baard sexy

Oke, hier gaat even iets mis. Vrouwen vinden een grote baard niets, maar mannen daarentegen gaven aan dat een grote baard juist aantrekkelijk is. Wetenschappers denken dat een typisch gevalletje oertijd is. Hoe meer haar, hoe meer mannelijke hormonen, hoe gevaarlijker.

4. Mannen met volle baarden lijken betere vaders

Interessant: mannen denken dat grote baarden aantrekkelijk zijn, vrouwen denken van niet, maar over één ding zijn ze het eens. Mannen met baarden lijken gezonder, een betere ouder en over het algemeen ‘mannelijker’. Huh? Maar we wilden toch mannen met een stoppelbaard? Researchers denken dat vrouwen een ‘simpele’ man willen. Eentje die voor haar zorgt en kinderen geeft, maar niet zó ‘mannelijk’ dat hij erop uit trekt en ook interesse heeft in andere vrouwen.

5. De aantrekkelijkheid neemt af door de trend

Toch is er ook een tegengeluid vóór het geschoren koppie. De aantrekkingskracht van baarden neemt af als veel mannen een baard laten staan, zo blijkt uit onderzoek van Australische biologen in het tijdschrift Current Biology. Komen er veel baarden voor in een omgeving? Dan word een gladgeschoren gezicht als aantrekkelijker beoordeeld. Zou in Nederland ook de baard over zijn hoogtepunt heen zijn?

Wat heeft jouw voorkeur? De volle baard, klein donsje of netjes geschoren? Geef je mening op de Famme Facebook!

Moet jouw man niet aan de baard? Als je deze foto’s ziet zeker wel! >

Reageer op artikel:
5 dingen die je moet weten over je harige vent en zijn baard
Sluiten