Nienke Magnin
Nienke Magnin Kids 10 mrt 2017

5 x gedachten die je hardop moet uitspreken tegen je kind

Gisterenavond luisterde ik, onhoorbaar opgesteld achter de slaapkamerdeur van mijn vijfjarige dochters, nog even naar het gesprek dat mijn zij in hun bedden voerden. ‘Weet je’, zei mijn ene dochter tegen de andere, ‘mama zegt dat het niet erg is om fouten te maken, want van fouten maken word je uiteindelijk slimmer.’

Ik was natuurlijk trots, dat mijn dochter dit toch maar had opgepikt. Dat het geen loze woorden waren geweest, maar dat de betekenis tot haar was doorgedrongen. Dat het haar even had opgelicht, omdat ze, dat had de juf me verteld, in de klas steeds zo bang was om fouten te maken. En nu mocht het opeens. Nu mocht ze vallen zo vaak ze wilde en steeds op haar eigen manier weer opstaan. En natuurlijk mocht dat altijd al. Natuurlijk riep ik haar deze woorden al toe, sinds ze nog te klein was om ze te begrijpen, maar het was alsof ze opeens het licht had gezien. Met rode wangen van opwinding had ze de betekenis ervan eindelijk begrepen. En nu ‘krast ze zonder gêne weer buiten de lijntjes’. Het kan me niet blijer maken.

Ruimte geven om fouten te maken

Nu mijn dochters toch nog in een leeftijd zitten dat ze écht naar me luisteren, heb ik me meteen voorgenomen de volgende 5 gedachten af en toe eens hardop uit te spreken. Want hoe vaak komt het nu voor dat je dingen wenst voor je kinderen, maar ze nooit uitspreekt. Gedachten die kinderen de ruimte geven fouten te maken en weer op te staan, wetende dat mama altijd achter ze staat. Je kan immers niet vroeg genoeg beginnen met ze meegeven dat mama’s liefde altijd vele malen groter zal zijn dan de verkeerde keuzes, die ze ongetwijfeld in het leven zullen maken.

1. Je hoeft het niet nu allemaal te weten

Kinderen zijn vaak onzeker over hun handelen en oefenen druk op zichzelf uit om een situatie volledig in de hand te hebben. ‘Let is goooooooo’, is namelijk makkelijker gezegd dan gedaan, herkenbaar toch? Het jezelf overgeven aan een onzekere situatie, wetende dat die situatie alle kanten op kan gaan en rust krijgen bij het feit dat je daar nu geen controle over hebt, is een belangrijke les voor kinderen. ‘We zien wel schat, maar uiteindelijk komt het goed.’ Dat geeft rust en zelfs gelegenheid om een een hele andere richting te kiezen.

2. Vandaag zag ik dat je iets speciaals deed

Bedenk eens hoe jij je voelt als iemand je een compliment geeft. Voelt goed toch? Voor kinderen geldt dat ook. En vooral de kleine, speciale dingen verdienen aandacht. Vorige week was mijn zoon op een feestje. De entertainer liet iedereen een bepaalde dierenhouding aannemen en diegenen die dat het beste deden, kregen een verrassing. Mijn zoon deed zijn uiterste best, maar werd niet uitgekozen. Bij elk kind dat een verrassing in handen kreeg gedrukt, klapte hij het hardst van allemaal. Dat hoef je niet altijd te benoemen, maar doe het in speciale gevallen wel. Het motiveert je kind om vaker dit gedrag te vertonen.
LEES hier meer over het complimenteren van je kind.

3. Dankjewel dat je me vertrouwt

Hoe ouder kinderen worden, hoe minder ze met je delen. Dat hoort allemaal bij een proces van individualisering, maar natuurlijk wil je nog steeds zoveel mogelijk van ze weten. Wat spoken ze nu eigenlijk uit op dat feestje van de voetbalclub of op die sleep-over? Als je kinderen dan in zeldzame ogenblikken openheid geven en zelfs de fouten toegeven, die ze buiten jouw gezichtsveld hebben gemaakt, reageer dan allereerst met ‘het is goed dat je het me vertelt.’ Geef ze een houvast, want dat is wat ze nu nodig hebben. De wijze les kan best eventjes wachten.

4. Ik geloof nog steeds in je

Voor kinderen kunnen vergissingen soms het einde van de wereld betekenen. Ze kunnen vaak niet inzien dat boosheid om een domme beslissing of de schande om een grove fout overgaat. Dat het nooit het einde van de wereld betekent. Als je je kind op zulke momenten laat weten dat je nog steeds in hem of haar gelooft, kan het helpen te begrijpen dat fouten overkomelijk zijn. Wie weet lachen jullie je later zelfs rot om diezelfde actie, vergeet dat nooit.

5. Je kan altijd thuiskomen (voor jongere kinderen; papa en mama staan altijd achter je)

Wat er ook gebeurt, wat je ook doet, al stuur je een naaktfoto naar je vrienden en wordt die op school opeens massaal gedeeld om maar even een actueel punt te gebruiken, we houden altijd van je en je kan altijd thuiskomen. Logisch natuurlijk, geen ouder zal het er niet mee eens zijn, maar zeg je het ook? Laat je het je kind ook weten, in een rustig moment, met een kopje thee na school of net voor het slapengaan. Zeg het! Je geeft je kind een krachtig schild tegen alles wat hem of haar tegenzit.

Wil je je kind opvoeden tot optimistisch mens? HIER 10 tips hoe je dat kunt doen.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zaterdag het beste van Famme in je mailbox

Begin je weekend goed met de mooiste verhalen van Famme

Reageer op artikel:
5 x gedachten die je hardop moet uitspreken tegen je kind
Sluiten