Muriel Oonincx
Muriel Oonincx Kids 31 mrt 2017

Waarom we onze kinderen deze 5 gevaarlijke dingen moeten laten doen

De Amerikaanse Gever Tulley is spreker, schrijver van het boek ‘Fifty dangerous things’ en werkt met schoolgaande kinderen. Zijn inspirerende boek en TEDtalk zijn een uitnodiging om kinderen meer gekke, spannende en gevaarlijke dingen te laten doen. Heel leerzaam.

Oh herkenbaarheid! Ik mag mezelf graag een stoere moeder noemen, zo eentje die haar kinderen laat ontdekken, gevaarlijke dingen laat doen en in de winter als een kamikaze de piste af gaat racen met m’n drie jongens. Ja, met het risico dat er soms iets mis kan gaan. Maar in de praktijk blijkt het maar wat moeilijk om je kind(eren) te laten gaan. Het liefst willen we ze beschermen tegen elke vorm van pijn, gevaar en ander persoonlijk leed.

[source id=”attachment_120932″ align=”none”][/source]

Leerzame dingen doen

Schram of buts

Vroeger was het anders betoogt Tulley. Zomers werden doorgebracht struinend door je eigen dorp, klimmend in bomen, of kikkervisjes vangend bij meertjes op vakantie. Urenlang waren we inderdaad verdwenen, mijn broer en ik, vanaf een jaar of 7, terwijl mijn ouders in de zon van hun rust aan het genieten waren. Tegenwoordig worden kinderen met argusogen in de gaten gehouden of naar tenniskamp en zwemles gestuurd, georganiseerd en veilig. Zodra een kind op een te hoge rots klimt wordt ze eraf getild. ‘Veel te gevaarlijk.’ Je zal toch maar een schram of buts oplopen…

Tulley organiseert een zomerschoolprogramma genaamd Tinkerschool waarin hij met kinderen vanaf een jaar of 7 de handen uit de mouwen steekt om zelf te bouwen, ontdekken en jawel in de weer te gaan met elektrisch gereedschap. In zijn TEDtalk vertelt hij aan de hand van vijf gevaarlijke dingen die je kinderen moeten doen hoe je ze essentiële levenslessen bijbrengt:

1. Speel met vuur

Vuur behoort tot een van de meest elementaire dingen in het leven en markeert een belangrijke periode in de historie. Met vuur spelen betekent leren omgaan met mysterie en er controle over krijgen. Door de basisprincipes van vuur te begrijpen door er mee aan te rommelen zullen ze beseffen dat het iets is waar voorzichtig mee omgegaan moet worden, maar waar ook een hoop lol mee te beleven is. En natuurlijk ben je in de buurt om het in de gaten te houden.

2. Bezit een zakmes

Welk kind kent het nog. Het mooie, iconische rode Zwitserse zakmes, dat je openmaakt en waar een schat aan tools uit tevoorschijn komt. Ik had er zelf een met een piepklein wit tandenstokertje erin. In sommige culturen krijgen kinderen al heel vroeg een mes en je zult ze moeten leren ermee om te gaan. En ja, ze zullen zich vast een keer snijden, maar gelukkig heelt een kinderhuid snel, zegt Tulley.

LEES OOK: 5x waarom kinderen júist in de winter buiten moeten spelen

3.Gooi met een speer of pijl

Onze hersenen zijn ingesteld op het gooien met dingen. Het houdt een deel van onder andere de voorste hersenen scherp, die te maken hebben met visuele ontwikeling, begrip van 3D en structureel probleem oplossend vermogen. De combinatie analytisch denken en fysiek bewegen komt kijken bij het speerwerpen. Neem daarbij de bijkomende concentratie en je hebt een complete kinder work-out te pakken. Werpen met pijltjes mag ook.

4. Haal apparaten uit elkaar

In het broodrooster of de ghettoblaster is een wereld te ontdekken, dus gooi geen kapotte apparatuur weg, maar haal het uit elkaar met je kind en ontdek hoe het in elkaar zit. Zo leren ze technisch denken en via het uitpluizen van onderdelen leren het weer in elkaar te zetten en te begrijpen. Ook als ze later geen electricien willen worden waardevol.

LEES OOK: Door deze 6 dingen te doen, wordt je kind later een succesvolle volwassene

5. Overtreed de wet – digitaal en op de weg

Illegaal downloaden van muziek, dvd’s, het branden van cd’s en ze uiteindelijk weer naar mp3’s omzetten voor je I-tunes. Ho, stop dat mag toch niet? Inderdaad je bent nu strafbaar. Waarom toch doen? Door met je kind te experimenteren leren ze te interpreteren waar grenzen liggen in wat kan en niet kan online. En wat per ongeluk verkeerd kan gaan. Door het te snappen kun je het reguleren. Hetzelfde geldt voor autorijden. Mag niet, maar toch doen. Zijn ze nog klein, doe het dan samen, met het kind op schoot. Zo iets groots als een auto zelf rijden geeft kinderen het gevoel van de wereld aankunnen en snappen.

Lees ook het boek van Gulley om nog veel meer te ontdekken en van je kinderen zelfstandige, ondernemende en verantwoordelijke jong volwassenen te maken.

Reageer op artikel:
Waarom we onze kinderen deze 5 gevaarlijke dingen moeten laten doen
Sluiten