Mercy Hiltrop
Mercy Hiltrop Kids 7 jan 2017

5x waarom kinderen júist in de winter buiten moeten spelen

Het is buiten behoorlijk koud. Niet zo gek dus dat onze kinderen nauwelijks meer buitenspelen. Straks worden ze nog ziek. Maar dat blijkt dus onzin. Sterker nog, het is juist hartstikke goed voor kinderen om in de winter lekker buiten te spelen. Maak van de magische sneeuw je voordeel en trek jassen aan, handschoenen en mutsen op en hup die buitelucht in!

5 redenen om je kind lekker warm aan te kleden en juist nu buiten te laten spelen:

Minder kans op griep

Denk je dat je kind sneller verkouden of grieperig wordt door de kou in te gaan? Het omgekeerde is waar. Ja, virussen en bacteriën hebben een grotere kans om je ziek te maken in de wintertijd door ons minder goed werkende immuunsysteem. Maar als je veel binnen zit en weinig frisse lucht krijgt, hebben ze meer kans om hun werk goed te doen en je ziek te maken. Regelmatig de deur uit dus. En zet hem trouwens ook af en toe letterlijk even open om te luchten en die bacteriën en virussen eruit te laten.

Een winterwandeling maken

Goed voor de spieren

Volgens experts moeten kinderen zeker zo’n uur per dag echt bewegen. Echte winteractiviteiten zoals schaatsen, sleetje rijden, skiën of het maken van een sneeuwpop, zijn super goed voor de spieropbouw en conditie, want ze zijn fysiek zwaarder dan veel spelletjes die buiten worden gespeeld in andere jaargetijden. En voor de rest: sneeuwballengevecht!

Nieuwe uitdagingen

Buitenspelen in de winter daagt kinderen uit om op een andere manier te spelen dan normaal. De schommel kan niet gebruikt worden omdat hij bevroren is en voetballen is ook geen optie als het heeft gesneeuwd of glad is. Er moeten dus andere dingen bedacht worden om te doen en zo wordt er meer aanspraak gedaan op de fantasie en creativiteit bij het buitenspelen in de winter.

LEES OOK: Waarschuwingsfilmpje toont gevaren van dragen winterjas in een autozitje

Dosis vitamine D

Zoals je waarschijnlijk wel weet is vitamine D belangrijk voor kinderen; het zorgt onder andere voor sterke botten en heeft invloed op hun humeur. Vitamine D halen we nauwelijks uit eten, maar vooral uit zonlicht. Ook in de winter. Dus koud of niet; lekker in het zonnetje buitenspelen is altijd een goed idee.

Lekker slapen

Je kent het van jezelf wel, na een lange winterwandeling of een uurtje schaatsen, ben je helemaal rozig en slaap je ‘s avonds als een… juist: roos. Dit geldt ook voor kinderen. ‘s Middags even lekker buitenspelen in de winter en ze vallen ‘s avonds binnen no-time in een diepe slaap. Goed voor je kind en voor jou; hallo Netflix!

Natuurlijk wordt er niet buiten gespeeld als het koud is en ook nog eens regent. Toch? Gelukkig zijn er dan ook genoeg andere leuke dingen om te doen.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zaterdag het beste van Famme in je mailbox

Begin je weekend goed met de mooiste verhalen van Famme

Reageer op artikel:
5x waarom kinderen júist in de winter buiten moeten spelen
Sluiten