Redactie
Redactie Mind 15 feb 2016

5 goede redenen om vandaag héél even alleen te zijn

In een wereld vol hectiek (gezin, werk, sociaal leven) is het soms moeilijk om een momentje voor jezelf te pakken. Toch moeten we maar eens wat meer moeite doen voor die tijd alleen, want uit onderzoek blijkt dat er verschillende redenen zijn waarom dit hartstikke goed voor je is.

Met smartphones, tablets en laptops op zak, heb je tegenwoordig de mogelijkheid om letterlijk altijd contact te hebben met mensen. We zijn licht verslaafd aan en volgens Pew Research Center checkt 67% van de smartphone-gebruikers zijn telefoon zelfs als hij niet afgaat en 21% is bijna continu online.

Continu zijn we bezig met netwerken, zowel on- als offline. Maar uit onderzoek blijkt dat we overschatten hoe erg wij anderen nodig hebben.

Moeilijk?

Waarom vinden we het moeilijk om een momentje voor onszelf te pakken? Soms hebben we er gewoonweg geen tijd voor, maar de kern van het probleem is dat er een negatieve connotatie hangt rondom het ‘alleen zijn’. Vaak gaat het gepaard met woorden als ‘asociaal’ en ‘eenzaam’, terwijl het in de werkelijkheid gewoon hartstikke goed is voor zowel de fysieke als mentale gesteldheid.

[STAP stap=”1″]

Rust

Tijd voor een pauze? Of dit nu bestaat uit het nemen van een bad, het kijken van een goede Netflix-serie of iets anders is; tijd alleen helpt om onze gedachtes te structureren, geeft ons de mogelijkheid om tot rust te komen, stress onder controle te krijgen en focus en energie op te doen.

[STAP stap=”2″]

Creativiteit

De Amerikaanse Susan Cain, auteur van het boek ‘Stil’, vertelt aan Scientific American: ‘Tijd alleen is een cruciaal (en onderschat) onderdeel van creativiteit.’ Terwijl brainstormen in groepen vaak gezien wordt als dé oplossing voor het bedenken van ideeën, blijkt uit onderzoek van afgelopen decennia dat dit regelmatig averechts werkt. Mensen kunnen zich terughoudend opstellen binnen een groep, omdat ze bezorgd kunnen zijn over wat anderen van hun ideeën zullen denken of ze zijn niet genoeg gemotiveerd om dieper te graven naar ideeën.

Op het moment dat we alleen zijn, krijgen we de ruimte om nieuwe ideeën en mogelijkheden te ontdekken.

[STAP stap=”3″]

Productiviteit

Bron: Rina

In 1913 ontdekte een ingenieur, Maximilien Ringelmann, dat mensen meer moeite doen als ze alleen aan een taak werken dan wanneer ze in een collectief aan de taken werken. De welbekende ‘meelifters’. We hoeven je niet te vertellen dat die personen niet bevorderlijk zijn voor de productiviteit.

Interessant: zelfs als iemand denkt dat hij of zij maximaal bijdraagt aan de groep, blijkt uit onderzoek het tegendeel. Dit komt door een verlies van motivatie, onduidelijke doelen of het niet goed kunnen coördineren van groepstaken. Als we alleen zijn kunnen we onze motivatie maximaal benutten met als gevolg dat we meer gedaan krijgen dan wanneer we in groepen werken.

[STAP stap=”4″]

Me-time

Alleen zijn geeft ons de mogelijkheid om te reconnecten met onszelf. Het geeft ons de gelegenheid onze eigen gedachtes te ordenen. Het is een pauze van al het socializen dat we al de hele dag door doen. Na dit rustmoment kunnen we weer fris en fruitig terugkeren naar de sociale wereld, zonder dat we met onszelf in de knoop liggen. En denk eens aan alle nieuwe mensen die je zal ontmoeten als je dingen in je eentje onderneemt!

[STAP stap=”5″]

Vrijheid

Als moeder heb je niet meer zoveel vrijheid als vroeger. Tijd met jezelf doorbrengen en doen wat je zelf wil, helpt je bij het verbeteren van je stemming, het creëert evenwicht en verrijkt je leven. Op jezelf zijn laat je inzien dat je de controle over je leven hebt.

Hoe vaak pak jij een momentje voor jezelf? Laat het ons weten via Facebook.

Op deze manieren vind jij als moeder 6 momentjes voor jezelf >>

Reageer op artikel:
5 goede redenen om vandaag héél even alleen te zijn
Sluiten