Eva Dusch
Eva Dusch 1. Categories 7 december 2015

5 handige apps die je duurzame modegefühl stimuleren

Hoe vaak sta jij stil bij hoe, waar en door wie je kleding is gemaakt? Misschien niet zo’n gek idee. En daar kunnen deze apps je bij helpen.

De aandacht voor de achterkant van de mode industrie is de laatste jaren flink gestegen. Mede dankzij bijvoorbeeld het ingestorte Rana Plaza Complex in Bangladesh in 2013 met meer dan 1100 doden als gevolg. Want mooi die leren rok om je heupen, maar weet je eigenlijk wel wat je draagt? Verantwoord en duurzaam winkelen valt lang niet altijd mee, hoe graag we het ook willen. Maar deze apps maken het je al een stuk makkelijker.

[STAP stap=”1″]

Good On You

Deze Australische app is gloednieuw en verschaft consumenten meer achtergrondinformatie over de regels die fashion brands achter de schermen hanteren. Op basis hiervan kun je dan andere en ‘beter verantwoorde’ keuzes maken. Ze hebben meer dan 3000 namen in hun bestand staan en hebben ruim 30% al een rating gegeven. Ratings bestaan uit ‘geweldig’, ‘goed’, ‘het is een begin’, ‘niet goed genoeg’ en ‘vermijden’. Ook krijg je info over de dichtstbijzijnde store en kun je je shopvoorkeuren aangeven.
Voor Android en iOS

[STAP stap=”2″]

Talking dress

De Nederlandse Marieke Eyskoot is sustainable fashion en lifestyle-expert en zet zich al jaren in voor duurzame mode onder de naam Talking Dress. Met haar gelijknamige boek en de bijbehorende app voor Android of iPhone geeft ze je graag een duwtje in de goede richting.

Goed om te weten: hier koop je mooie eco-jeans>

[STAP stap=”3″]

Fair Fashion?

Deze app is ontwikkeld door De Schone Kleren Campagne en ondersteunt je met het screenen van kledingmerken. Inmiddels staan er zo’n 140 merken in hun bestand en zie je in één klap van elk merk een profiel met de inspanningen die ze bijvoorbeeld leveren op het gebied van een leefbaar loon aan kledingarbeiders.
Beschikbaar voor Android en iOS

[STAP stap=”4″]

EerlijkWinkelen

Deze gratis app is afkomstig van de gelijknamige stichting en toont op basis van je GPS alle winkels met fairtrade-, tweedehands- en biologische producten in jouw buurt. De app bevat een lange lijst winkels, café’s en restaurants die groen licht hebben gekregen van de stichting. Enig nadeel: vooralsnog zijn ze vooral gefocust op de grote steden. Via de sociale media knoppen kun je ook meteen met vrienden en volgers delen welke leuke winkels je ontdekt hebt.

[STAP stap=”5″]

Rank a Brand

In 2009 opgezet door Niels Oskam en gebouwd met en voor consumenten. Inmiddels is het een van Europa’s grootste duurzame vergelijkingssites. Aan de hand van overzichtelijke ratings worden meer dan 800 bekende fashion brands geranked op hun duurzame inborst en handelen. Te zien op hun website en beschikbaar voor iOS.

In deze mode apps shop je de perfecte garderobe bij elkaar>

Reageer op artikel:
5 handige apps die je duurzame modegefühl stimuleren
Sluiten