Janne Vogel
Janne Vogel Kids 31 jul 2018

6 uitdagingen die je herkent als je een 5-jarige in huis hebt

5-jarigen zijn a lot to handle. Ze beginnen de wereld om zich heen steeds beter te begrijpen, zijn niet op hun mondje gevallen en zullen je waar ‘nodig’ ongevraagd advies geven. Schattig, maar tegelijkertijd soms meer dan irritant.

Heb je een 5-jarige in huis? Dan herken je de volgende alledaagse uitdagingen ongetwijfeld.

1. Uitdrukkingen zijn gevaarlijk

Een onschuldig ‘daar zou ik een moord voor doen’ kan bijvoorbeeld leiden tot een pittig gesprek met je kleuter. Hij zal je – het liefst in het openbaar – duidelijk maken dat moorden níet de bedoeling is en hoogstwaarschijnlijk is jouw criminele gedrag maandag op school het gesprek van de dag. ‘Mijn moeder wilde iemand vermoorden dit weekend, maar ik hield haar tegen…’

2. Er zullen véél vragen zijn

‘Wie maken films? Hoe groeien onze oogballen? Waar gaan honden heen als ze doodgaan? Kunnen vissen zwanger worden? Wat gebeurt er met geiten als het hard waait?’ Goed om te weten; deze vragen worden gesteld op de meest onmogelijke momenten. Ook ‘s ochtends vroeg voor je je eerste kop koffie hebt gehad.

3. Er zullen vreemde, lichamelijke gesprekken plaatsvinden

De wc en de badkamer zijn openbare ruimten sinds je moeder bent geworden. Privacy is iets van vroeger en het moederleven gaat gek genoeg ook door als je op het toilet zit. Nu je nieuwsgierige kleuter volop aan het ontdekken is, zullen er op deze ‘privé plekjes’ daarom een hoop bizarre gespreksonderwerpen naar boven komen. Wees gewaarschuwd.

LEES OOK: Deze kleuters schreven een kookboek en de recepten zijn hilarisch

4. Ze zijn extreem trots op hun kennis

Als je kleine iets nieuws leert, zul je het weten ook. Wat het ook mag zijn, hij moet en zal zijn kennis delen met de rest van de wereld. Soms ontzettend lief, maar minder fijn als hij aan willekeurige mensen in de supermarkt staat te vertellen hoe kindjes worden gemaakt.

5. Ze zijn pijnlijk eerlijk

Als je iets aankomt krijg je de zwangerschapsvraag waarschijnlijk van hem en wanneer je je klaarmaakt voor werk wordt je outfit af en toe compleet afgekraakt (doet je dát aan?). Kinderen hebben geen filter, maar 5-jarigen slaan alles. Hopelijk vind je je ego weer terug als je kleine zes wordt.

6. Verschillende routines zullen niet altijd matchen

Op een of andere manier lijken regels en routines die op school gelden belangrijker dan wat papa of mama inbrengt. Als je thuis alles wat op school geldt laat varen, kan het zijn dat je kleuter daarom maar al te graag de leiding neemt. ‘Nee mam, juf Emma doet het altijd zó…’

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Scary Mommy

Iedere zaterdag het beste van Famme in je mailbox

Begin je weekend goed met de mooiste verhalen van Famme

Reageer op artikel:
6 uitdagingen die je herkent als je een 5-jarige in huis hebt
Sluiten