Susan Dalstra
Susan Dalstra Kids 18 nov 2018
Leestijd: 4 minuten

‘Waarom mijn man en ik de afgelopen 5 jaar maar 5 keer op date zijn geweest’

Toen Jamie en Jody vijf jaar geleden voor het eerst een kind kregen, hadden ze twee jaar lang geen tijd meer voor elkaar. Toen ze zag hoe grijs haar geliefde opeens was geworden en ze geen idee had wanneer dat precies was gebeurd, wist Jamie dat het hoog tijd was voor quality time met haar man.

Menukaarten van plastic

‘Mijn oudste zoon Charlie is vijf jaar. Dat is precies het aantal avonden dat ik met mijn man Jody ben uit geweest. Natuurlijk zijn we wel vaker samen op pad gegaan, maar niet zoals een echte date. Een date waarbij we reservering maken in een mooi restaurant met menukaarten die niet van plastic zijn en met echte kaarsen op tafel.

Paracetemolletje

We zijn ook wel eens ‘chic’ gaan lunchen. In een restaurant met gedempt licht en aan de muur schilderijen van lokale kunstenaars. Dan bestelden we drie gangen, dronken we wijn en deden we alsof het een diner is. Om vervolgens naar buiten te lopen, het felle zonlicht in en weer thuis onze ‘ouders-broek’ weer aan te trekken, te koken en verhaaltjes voorlezen voor het slapen gaan terwijl je het liefst met een paracetamolletje in bed wil liggen.

Het is niet dat we een incompetent huwelijk hebben dat ons datingleven om zeep heeft geholpen. Het was iets totaal anders. In de eerste twee jaar ouderschap was het voor ons simpelweg onmogelijk.

Medisch circus

Onze oudste kwam al met 30 weken ter wereld. Hij lag drie maanden lang op de neonatologie in het ziekenhuis. We konden hem dus niet zomaar aan een 14-jarige oppas overhandigen Toen hij medisch gezien nog zo fragiel was, wist ik niet eens of ík wel toestemming zou mogen hebben voor hem te zorgen. Maar ik werd er beter in en ontdekte waar hij behoefte aan had. Terugkijkend ben ik trots op de avonden dat we toch uit huis gesneakt zijn en de middagen waarop we heel even de deur uit gingen temidden van het medische circus dat ons huis was geworden.

Pas na die twee jaar, gingen we samen voor het eerst weer op date. We vertrouwden hem toe aan m’n moeder. We gingen naar een wijngaard in de heuvels waar we temidden van lichtjes en het geluid van krekels en live muziek wijn dronken.

En toen werd ik zwanger van een tweeling.

Tweeling

Toen bleek dat zelfs onze moeders niet voor een pasgeboren tweeling en een oudere broer die weliswaar stabiel, maar nog steeds mobiel kunnen zorgen. Charlie had nog geen rolstoel en op mij na kreeg niemand hem aan het eten. In plaats van dates gingen Jody en ik ‘s middags tussen het verwisselen van de luiers door even wandelen. We liepen rondjes door de buurt. Dat was therapeutisch, maar werkte niet echt bindend.

Grijs

Op een avond zag ik Jody’s baard in het licht van de tv. Hij was helemaal grijs geworden. Wanneer is dat gebeurd? Het had gisteren of een jaar geleden kunnen zijn. Zo lang had ik al niet meer echt naar hem gekeken.

‘Hey’. Ik duwde tegen hem aan met mijn teen. ‘We moeten het huis uit. Jij en ik. Zonder kinderen. In echte kleren, als het donker is. Voor minstens twee uur.’

Dit was geen onthulling, maar het hardop uitspreken maakte dat we het gingen doen. De kinderen waren oud genoeg en ik was als ouder doorgewinterd genoeg om te weten dat de kans op een scheiding groot is als je niet genoeg tijd voor elkaar maakt. Het werd ons niet makkelijk gemaakt, maar dat betekent niet dat we er niet het beste van konden maken.

Babysitter

|Ik schakelde mijn netwerk in. Kende iemand een babysitter voor iemand in onze situatie? Zo vonden we Rose. Haar telefoonnummer is heilig. Ze komt nu regelmatig zodat wij de nacht in kunnen vluchten. Nu gaan we gemiddeld een keer per maand een avondje weg. Aangezien dat elf keer meer is dan ons vorige gemiddelde, doe ik het er voor.

Afgelopen week gingen we samen naar een huwelijk. Dat is de beste date night: gratis drank, dansen en taart. Het is tien jaar geleden dat ik een bruid was, maar we dansten harder en bleven langer dan ieder ander koppel op de vloer. Omdat we dat hebben verdiend.’

 

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Scary Mommy

Iedere zaterdag het beste van Famme in je mailbox 🙆🏻‍♀️

Begin je weekend goed met de mooiste verhalen van Famme

Reageer op artikel:
‘Waarom mijn man en ik de afgelopen 5 jaar maar 5 keer op date zijn geweest’
Sluiten