Jitra Janssonius
Jitra Janssonius Kids 13 okt 2016
Leestijd: 3 minuten

5 lessen die ik als moeder vanaf de eerste minuut had willen weten

De vrouw van tegenwoordig heeft nogal wat ballen in de lucht te houden, dat weten we bij Famme maar al te goed. Maar de ene bal is de andere niet. Als moeder van vier kinderen heb ik vrij veel ‘uitgeprobeerd’ en ben ik door schade en schande een aardig stuk wijzer geworden. Dit heb ik geleerd.

Zo is de carrièrebal van een ander formaat, dan de vriendinnenbal en heeft de echtgenotebal een ander kleurtje dan de dochterbal. Maar de opvoedbal is toch wel degene die ons volgens het internet het meest bezig houdt. En dat is ook niet zo gek. Want door datzelfde internet kunnen wij tegenwoordig 24/7 de meest uiteenlopende artikelen lezen over hoe het zou moeten, hoe het zou kunnen en vooral hoe het echt niet meer mag.

Waar onze moeders met name bij hun moeders aanklopten of de buurvrouw als klankbord gebruikten, zijn wij veel eerder geneigd op het wereldwijde web te gaan rondneuzen. En hoe veel goede informatie je daar ook kunt vinden, er bestaat zoiets als overload. En die overload maakt dat wij soms door de bomen het bos niet meer zien. Moet je je kind nou een time out geven of niet? En is het vaste middagdutje nou een absolute must voor peuters of moet je mee gaan in het ritme dat zij aangeven? En begin je nou met vier of met zes maanden met de eerste fruithap?

Hierbij mijn meest waardevolle leerpunten:

Luister naar je moederinstinct

Dat is van alle raadgevers de aller- aller- allerbelangrijkste. Bovendien heb je dat altijd bij je! Probleem van deze tijd is dat je instinct nogal eens wordt overschreeuwd. Leer er weer naar luisteren. Je zult zien; hoe meer je ernaar luistert, hoe beter je het zult horen.

Luister naar je kind

Ga verder dan de woorden die hij of zij uitspreekt. Leg die telefoon dus weg en ga er echt even voor zitten als je kind iets wil vertellen. Niet alleen krijg je dan de mooiste verhalen te horen, je zult ook snel genoeg in de gaten hebben als er iets niet goed gaat.

Geef ieder kind individueel aandacht

Dat kan niet altijd en zeker niet op de spitsmomenten. Maar maak echt, samen met je partner, tijd vrij om elk kind apart aandacht te geven. Deskundigen zeggen dat ieder kind vijftien minuten per dag individuele aandacht nodig heeft. Dat klinkt als weinig, maar probeer het maar eens in die overvolle agenda toe te voegen. Toch is het de moeite meer dan waard. Mijn ervaring is dat de kinderen na dat kwartiertje één op één aandacht veel beter zelf kunnen spelen en niet meer constant om aandacht zeuren.

Speel met je kinderen

Hoe cliché ook, je kinderen zullen je liever herinneren om de tijd die je samen gespeeld hebt dan om hoe schoon je keuken was. En als je die schone keuken toch echt heel belangrijk vindt, maak er dan een spel van dat je samen speelt. Peuters halen heel veel plezier uit een spuitflesje water en een doekje.

Superwoman bestaat niet, superman trouwens ook niet

De vrouw die alle ballen zonder problemen in de lucht weet te houden, moet nog geboren worden. Vergeef jezelf dus dat je er af en toe eentje laat vallen. Lach erom en leer ervan.

Inspiratie nodig om herinneringen met je kind te creëren? 15 onvergetelijke dingen die je met je kind kunt doen.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zaterdag het beste van Famme in je mailbox 🙆🏻‍♀️

Begin je weekend goed met de mooiste verhalen van Famme

Reageer op artikel:
5 lessen die ik als moeder vanaf de eerste minuut had willen weten
Sluiten