Redactie
Redactie Mind 26 okt 2016
Leestijd: 2 minuten

5 lessen die kinderen ons leren over ontspannen

Dat wijsheid zo klein kan zijn, had Maaike nooit gedacht. 1.24 m. om precies te zijn. Dat is namelijk de lengte van haar zes jaar oude dochter die haar – onbewust – zoveel leert, onder andere over ontspannen. Want terwijl wij ouders daar moeite voor moeten doen, gaat dat bij ons kinderen vanzelf.

Deze lessen leerde Maaike van haar dochter:

1. Stap uit je hoofd

‘Kijk, een slak!’, ‘Wat een mooi rood blaadje!’, ‘De wind waait.’ Mijn dochter attendeert mij voortduren op de wereld om ons heen. Mooi, want wij volwassenen zijn nogal geneigd om alleen ‘in ons hoofd te gaan zitten’. Gevolg: meer stress. Als ik met mijn dochter ben, voel ik de zon op mijn wangen, hoor ik de kippen op de kinderboerderij, voel ik hoe mijn schoenen op krakende bladeren terechtkomen, gewoonweg omdat zíj me in die fysieke belevingswereld meetrekt. Mooi lesje mindfulness.

2. Ga ervoor en geniet

Mijn dochter doet niet aan halfslachtig knutselen, om maar wat te noemen. Het is maar knutselen hè, maar hell yeah, waarom zou je het halfslachtig doen. Ze gaat er gewoon voor: ze doet iets en dat doet ze fokking helemaal.

Meer lezen in onze readinglist: Hoe creëer ik meer rust?

3. Laat het los, laat het gaan…

Heeft mijn dochter ruzie, dan is dat een volgend moment voorbij. Is ze verdrietig, dan hoeft dat niet een hele dag te duren. Ze ziet elk moment nog als een nieuwe kans en blijft niet ellenlang in haar eigen verhaal hangen (behalve als ze moe is, maar dat is alle jonge kinderen eigen). Leerzaam.

6 natuurlijke oplossingen tegen stress en spanningen

4. The best of life is in the detail

In mijn leven zit ’t genieten vaak in de grote dingen. Zoals bij veel mensen van boven de achttien. De volgende zomervakantie, die dag sauna, enzovoort. En dan vind ik een kleine sticker in de vorm van een hartje, precies op mijn nachtkastje, waar ik mijn boeken altijd neerleg. Of: in de ochtend geeft ze me een kusje op mijn voorhoofd. Ze heeft oog voor dat soort details.

5. Er is nog zoveel te ontdekken…

In mijn belevingswereld heb ik het allemaal wel zo’n beetje gezien, ik heb bijvoorbeeld behoorlijk wat tijd in het buitenland doorgebracht. Daardoor kan ik nogal blasé zijn. En dan ontdekt mijn dochter een geheime hut (lees: een klein bosje) bij ons om de hoek. Waar we vervolgens urenlang samen doorbrengen. Want die hut had ík nog nooit gezien.

Maaike Helmer – de Boer lanceerde onlangs haar eigen magazine over alle zaken die te maken hebben met stress. Dit artikel verscheen eerder op haar site. Wil je meer lezen over stress, ontspannen en jezelf zijn? Like hier Maaikes pagina op Facebook

7 signalen van je lijf dat je een mommy burn-out hebt

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zaterdag het beste van Famme in je mailbox

Begin je weekend goed met de mooiste verhalen van Famme

Reageer op artikel:
5 lessen die kinderen ons leren over ontspannen
Sluiten